InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 14.08.2020 || Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |  Zaplovite mirnim morima u ljeto iz snova  |  Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma  |  Čaroban Rose iz Kutjeva za osvježavajuće uživanje u Ljetu  |  Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   U preporukama za goste u samoizolaciji uvaženi prijedlozi ZOT HGK  |  Split uskoro dobiva najljepši heritage hotel  |  Valamar Riviera i dalje na poziciji najboljeg poslodavca u turizmu  |  Novi promotivni video Esplanade pruža osjećaj sigurnosti i poziva goste u Zagreb   |   Turistička aktivnost stanovništva Hrvatske u 2019.  |  Drugi virtualni susreti o turizmu okupili brojne stručnjake iz Regije i 24 zemlje svijeta  |   ||
   

BiH: Vispakova divovska džezva slavi 10 godina

25.07.2014
U nedjelju 27. srpnja bit će obilježena 10. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih čuda.
 

Prije točno 10 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili 8000 fildžana kave.
 
 Do sada je iz jedne od najvećih atrakcija na svijetu, Zlatnu džezvu  - pravu bosansku kafu probalo oko pet milijuna ljudi na tri kontinenta, i to u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Austriji, Kini, Brazilu, i drugim zemljama.
 
Vrhunac naše desetogodišnje priče o bosanskoj kafi i našem ćejfu, doživjeli smo ovo ljeto u Brazilu, kada smo navijačima iz cijelog svijeta na čuvenoj Kopakabani pekli i iznosili našu Zlatnu džezvu. Mnogi nisu mogli vjerovati da smo održali obećanje koje smo dali prije početka kvalifikacija da ćemo je 'piti ako Bog da i u Brazilu'. Bilo je i suza radosnica. Hadžija Nasir Jabučar, majstor koji je zajedno sa njegovim kalfama skovao džezvu prije 10 godina, prognozirao mi je da ću sa njom obići svijet. Tako je i bilo. Postali smo na neki način zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe. Svi mi iz Vispakovog tima vrlo smo ponosni na tu činjenicu. Ovo je priča kojojoj nema kraja, riječi su Vispakovog 'kahva – majstora’, Nusreta Balte, koji je sa džezvom ravno 10 godina.
 
Džezva će se pojaviti i na ovogodišnjim tradicionalnim 448. Skokovima sa Starog Mosta u Mostaru koji se održavaju u nedjelju, kada će i službeno biti obilježena 10. godišnjica uspostave Guinnessovog rekorda.
 
Tijekom dana Džezva će biti izložena na Starom mostu, a kafa će se služiti poslije iftara. U okviru obilježavanja jubileja na Starom mostu bit će postavljena izložba fotografija kojom će biti predstavljeno desetogodišnje putešestvije džezve po svijetu.
 
Kapacitet Vispakove džinovske džezve je 650 litara iz koje se popije oko 8000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kg kave. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića Baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.


Nazad
 
 
 
 
back to top