InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 04.06.2020 || Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće  |  Suradnja HTZ-a i renomiranog australskog portala Chef's Pencil  |  Otvaraju se objekti Jadrana d.d.  |  Okus ljeta u bočici- stigla je Somersby lubenica  |  Istarska priča o uspjehu i vinu  |  Bolt pokreće uslugu dostave hrane u Zagrebu - Bolt Food  |  Podrška Valamarovom programu za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“  |  Beč stimulira odlazak u restorane  |  Slovenija: Grad Ljubljana ugostiteljima smanjio najam  |  Jeste li već popili kavu u prvom virtualnom kafiću u Hrvatskoj?  |  HZJZ objavio pravila za hotelijere  |  Predlaže se vaučerska shema   |  Otvorena online vinoteka Iločkih podruma   |  Južnokorejski turistički časopis SRT uvrstio Hrvatsku i otok Rab u TOP 8 destinacija svijeta  |  Trend pada turističkih noćenja se nastavlja  |  Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima  |   Zajednica pustolovnog turizma HGK traži pokretanje svih aktivnosti  |  Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta   |  Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima  |  Nova akvizicija u Badelu 1862  |   ||
   

BiH: Vispakova divovska džezva slavi 10 godina

25.07.2014
U nedjelju 27. srpnja bit će obilježena 10. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih čuda.
 

Prije točno 10 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili 8000 fildžana kave.
 
 Do sada je iz jedne od najvećih atrakcija na svijetu, Zlatnu džezvu  - pravu bosansku kafu probalo oko pet milijuna ljudi na tri kontinenta, i to u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Austriji, Kini, Brazilu, i drugim zemljama.
 
Vrhunac naše desetogodišnje priče o bosanskoj kafi i našem ćejfu, doživjeli smo ovo ljeto u Brazilu, kada smo navijačima iz cijelog svijeta na čuvenoj Kopakabani pekli i iznosili našu Zlatnu džezvu. Mnogi nisu mogli vjerovati da smo održali obećanje koje smo dali prije početka kvalifikacija da ćemo je 'piti ako Bog da i u Brazilu'. Bilo je i suza radosnica. Hadžija Nasir Jabučar, majstor koji je zajedno sa njegovim kalfama skovao džezvu prije 10 godina, prognozirao mi je da ću sa njom obići svijet. Tako je i bilo. Postali smo na neki način zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe. Svi mi iz Vispakovog tima vrlo smo ponosni na tu činjenicu. Ovo je priča kojojoj nema kraja, riječi su Vispakovog 'kahva – majstora’, Nusreta Balte, koji je sa džezvom ravno 10 godina.
 
Džezva će se pojaviti i na ovogodišnjim tradicionalnim 448. Skokovima sa Starog Mosta u Mostaru koji se održavaju u nedjelju, kada će i službeno biti obilježena 10. godišnjica uspostave Guinnessovog rekorda.
 
Tijekom dana Džezva će biti izložena na Starom mostu, a kafa će se služiti poslije iftara. U okviru obilježavanja jubileja na Starom mostu bit će postavljena izložba fotografija kojom će biti predstavljeno desetogodišnje putešestvije džezve po svijetu.
 
Kapacitet Vispakove džinovske džezve je 650 litara iz koje se popije oko 8000 fildžana kafe, a za jedno punjenje potrebno je oko 65 kg kave. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića Baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.


Nazad
 
 
 
 
back to top