InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 23.05.2019 || Novi međunarodni uspjeh Vina Laguna na DWWA natjecanju u Londonu  |  51. Izložba vina kontinentalne Hrvatske  |  Valamar objavio rezultate natječaja „Tisuću dana na Jadranskom moru“  |  Najljepši piknik u gradu oduševio brojne poznate  |   Istria Wine & Walk: Vrhunski istarski vinari oduševili šetače   |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Otvorena jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo!   |  Puklavec Family WInes s investicijom u sjevernoj Makedoniji ulazi na tržište crvenih vina  |  Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama, pršutom i vinom  |  Booking.com najavio mogućnost boravka u ekskluzivno rekreiranom međunarodnom sjedištu Ljudi u crnom™  |  U čast mediteranskoj kulturi življenja  |  Otvoren bistro Pomeri  |  Valamar Riviera najbolji poslodavac u turizmu i sedmi najpoželjniji među hrvatskim kompanijama  |  Prvo regionalno latte art natjecanje  |  Vinski razgovori uz Borisa Violića  |  Tradicionalni Vrgorac u Zagrebu održava se 18. svibnja  |  Istarska vina oduševila svjetski poznatu sommelierku  |  Počinju Daruvarski dani piva  |  Valamar Riviera će dioničarima isplatiti dividendu u iznosu od 1 kune po dionici  |   ||
   

Hrvatska: Visoka Mediteranska kuhinja s pogledom na Trogir

03.05.2019
Od ove sezone menu restorana hotela Brown Beach House bit će usklađen s prepoznatljivim interijerom, prezentirajući i na 'pjatu' autentičnost Mediterana s modernim odmakom.
 
 
 
Vukovarac Alen Đukić nakon 15 godina staža u nekoliko domaćih, i vrhunskim stranim restoranima, ovog se proljeća profesionalno skrasio u restoranu Cartina, trogirskog Brown Beach House Hotela. Riječ je o najfotogeničnijem hotelu na obali kojeg klijentela osim jedinstvenog dizajna, bira prvenstveno zbog prepoznatljive energije i odlične no nepretenciozne usluge.  
 
Početak tjedna u ovom kutku Dalmacije prošao je u znaku Đukićevog prezentacijskog menija za par odabranih gostiju, Alenovih kolega. 

No za razumijevanje njegovog kulinarskog izričaja neophodno je poznavati njegov profesionalni razvoj. Naime, već nakon par godina staža u tada najpoznatijim zagrebačkim restoranima, znao je da ukoliko želi biti vrhunski chef mora učiti od najboljih, a to je podrazumijevalo i odlazak u inozemstvo. Prvih godina boravka u Nizozemskoj usavršavao se kod Petera Koehna, francuskog majstora zaslužnog što je poznati nizozemski restoran „De Karpendonkse Hoeve" čak 38 godina u nizu zadržao Michelin zvjezdicu. Nakon par godina postaje dio tima u kuhinji roterdamskog restorana s dvije Michelin zvjezdice, „Parkheuvel” pod palicom chefa Erik van Looa. Po povratku u Hrvatsku surađuje s Prsikom Thuring u Dubravkinom putu, a u viškoj Loli potpisuje menije u kojima je uživala ekipa hita „Mamma mia 2", pa se tim putem među velikim obožavateljima Alenovih 'pjatanci' našla i Meryl Streep.
 
Priznaje kako je utjecaj mentora, chefova francuskog porijekla, ostavio jasan utjecaj na njegov rad no ističe i kako je raditi u Hrvatskoj posebna privilegija. „Gdje god radim, uvijek koristim autohtone namirnice koje se uzgajaju na 50 do 100 kilometara od restorana stoga je rad u Hrvatskoj posebna privilegija. Primjenjivanje ponajboljih suvremenih tehnika kulinarstva s našim namirnicama daje fantastične rezultate." – pojasnio je. 
 
U pojedinom jelu koristi tri do najviše pet namirnica, pokušavajući izvući maksimum iz svake pa je tako u njegovim jelima autohtona namirnica prepoznatljiva, iako pripremljena i prezentirana na vrlo suvremen način. Okusi su jasni, čisti, a kombinacija jedinstvena. 

Prezentirani degustacijski menu sastojao se od sedam slijedova. Salata od sipe s koromačem, narančom i puknitim vinaigrettom bio je savršen uvod u cijelu priču koja se nastavila sous vide jajem kuhanim na 65 stupnjeva s pireom od tartufa, krokantom pancete i uljem sušene rajčice. Nakon filea gofa pečenog na koži slijedila je majstorski pripremljena sous vide hobotnica marinirana na dimljenoj paprici s bulgurom kuhanim na kurkumi. Potom odličan steak alla robespierre, a za desert topla krema od sira i citrusa s toplim višnjama… 

Okusi postignuti kombinacijom vrhunskih suvremenih kulinarskih tehnika i kvalitetnih namirnica s potpisom Alena Đukića u ovoj prilici oduševili su istinske znalce, chefa Hrvoja Zirojevića i Čedu Kovačevića. Vjerujemo da će jednak  dojam ostaviti i na sve koji ovog proljeća za finu večeru odaberu restoran Cartina, trogirskog Brown Beach Hotela.









Nazad
 
 
 
 
back to top