InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 30.10.2020 || Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |  Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |  Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |  Zaplovite mirnim morima u ljeto iz snova  |  Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma  |  Čaroban Rose iz Kutjeva za osvježavajuće uživanje u Ljetu  |  Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |   ||
   

Hrvatska: Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma

10.07.2020
23. po redu Vinski razgovori održani su u wine baru zagrebačke kavane Procaffe i tom prilikom je Stiplošek ugostio vinariju Iločki podrumi. 
 
 

Vinarija Iločki podrumi smjestila se na desnoj obali Dunava, u najistočnijem gradu Republike Hrvatske, Iloku, u gradu starina i vina.  Proizvode vina s 990 ha vinogradarskih položaja, (330 ha vlastitih i 660 ha iz otkupa) te razvijaju autentičnu i jedinstvenu turističku i ugostiteljsku ponudu, povezujući sadržaje turističke destinacije s vinarstvom i vinogradarstvom, a njihova vina, i kvalitetna i vrhunska, osvajaju  brojna priznanja na najprestižnijim domaćim i međunarodnim stručnim vinskim ocjenjivanjima. 
 
Publici Vinskih razgovora odlučili su predstaviti široku paletu čak 8 veličanstvenih Traminaca Iločkih podruma. Kroz vina je publiku, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, provela enologinja Ivana Raguž, a članica uprave i direktorica marketinga i izvoza Karmela Tancabel je odgovarala na pitanja o turizmu i poslovanju Iločkih podruma i uz vina pojasnila svoje autorske slogane kojima je savršeno okarakterizirala svaku  pojedinu njihovu liniju vina. 
 
 
Evo što se kušalo:
 
Traminac kvalitetni, položaj Vukovo, berba 2019. - ima lijepu svijetlo žutu boju, prepoznatljiv razvijen sortni miris u kojem dominira karakterističan miris ruže. Elegantno je, svježe, harmonično i meko. Poslužuje se uz topla predjela, tjestenine, rižota, bijelo meso i lagane deserte. Vino za svaku priliku!
 
Traminac vrhunski, položaj Principovac, berba 2018. - Vino krasi zlatno žuta boja. Razvijenih aroma s posebno izraženim mirisom ruže. Okus je pun, sadržajan, bogat i snažan.
 
Potentno vino ugodne svježine. Izvrsno uz foie gras, fine sireve i odabrane deserte. Vino za posebne prilike!
 
Traminac Principovac, poluslatko vino, limitirana edicija, berba 2018. -  zlatno žute boje, intenzivno razvijenog sortnog mirisa; plemenito vino punog, harmoničnog i slatkastog okusa u kojem dominira intenzivna aroma meda; punog, snažnog tijela, kremozno i zaokruženo. Savršeno za svečane prilike i jela od bijelog mesa te fine sireve. Vino za uživanje!
 
Limitirana linija predikatnih vina s položaja Principovac - vrhunska predikatna vina koja se poslužuju kao aperitiv ili uz fine deserte. Vina za pamćenje!
 
Traminac kasna berba 2017 - vino zlatno žute boje, intenzivno razvijanog i bogatog mirisa na ružu i muškate. Ovo plemenito vino punog je i bogatog mirisa i harmoničnog, slatkastog okusa. 
 
Traminac izborna berba 2017 - vino zlatno žute boje u čijem su mirisu izražene medne note i za predikatno vino karakterističnih botritis tonova. Ovo je plemenito vino punog je, harmoničnog i slatkastog okusa.
 
Traminac izborna berba bobica 2016 - zlatno žute do jantarne boje, intenzivnog i bogatog mirisa na ružu s nježnim karakterističnim mednim notama. Plemenito vino punog, harmoničnog i slatkastog okusa.
 
Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011 - Slatko bijelo vino, proizvedeno je od pomno izabranih prosušenih bobica grožđa s viskom koncentracijom šećera.Vino je zlatno žute boje, bogatog mirisa na med i suhe grožđice. Okus je pun, harmoničan, senzualan, bogat.
Traminac Ledena berba 2012 - vino proizvedeno od smrznutih bobica grožđa, ubranih za vrijeme najhladnijih zimskih dana, kada se bobice u smrznutom stanju beru i prerađuju. Vino je iznimne kakvoće, zlatno žute boje. Bogatog je, zaokruženog i punog okusa, u mirisu izraženih mednih nota.
 
Vina su pratili fini zalogaji - kobasice, kuhani pršut i paštete tvrtke Buretić Bregi koja posluje na obroncima planine Učka. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su naslonjene na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. 
Enologinja Ivana Raguž je javnosti pomalo novo lice; nekako se uspjela "skrivati" od novinara ovih 15-ak godina, koliko radi uz Veru Zimu,  glavnu enologinju Iločkih podruma te joj je danas  desna ruka u vinogradu i podrumu.

Na Stiplošekovo pitanje o osobnom mišljenju o suhim i predikatnim vinima, Ivana je rekla: "Osobno više volim suha vina, ali predikati imaju svojih izazova  jer treba pustiti grožđe da dovoljno sazre, a istovremeno ga je teže sačuvati i sama proizvodnja je zahtjevnija, no kad se uspije, rezultat vrijedi truda."
 
U publici je bio i Predrag Čavić, jedan od najboljih hrvatskih sommeliera i bio je čak iznenađen širokom paletom traminaca i njihovom skladnošću, kojom se posebno ističu poluslatki Traminac Principovac limited  edition i Traminac vrhunski koji bi se mogao sljubiti uz dosta jela, ali je istaknuo i kvalitetu visokih predikata iz 2011. i 2012. godine koji još imaju odličnu svježinu i kao takva mogu trajati još priličan broj godina.  
 
Trebalo bi istaknuti i komentar stalnog gosta u publici, vinskog amatera, Nebojše Subanovića da su cijene traminaca Iločkih podruma vrlo pristupačne, posebno kad gledamo omjer cijene i kvalitete. Naravno, to im omogućuje i mreža vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske  koju intenzivno razvijaju posljednjih nekoliko godina.
Karmela Tancabel je istaknula je da je Zagreb jedno od njihovih najbitnijih tržišta, bez obzira što izvoze svoja vina u 22 države. Osvrnula se i na ovo post-korona stanje koje je za vinare iznimno izazovno i zahtjevno. Naglasila je da su oni jedna od najvećih hrvatskih kontinentalnih vinarija koja trenutno zapošljava više od 240 ljudi i u ovim teškim vremenima nije se išlo na smanjivanje radne snage niti im je to u planu, što je svakako hvalevrijedan uspjeh Iločkih podruma.  Najavila je neka bolje vremena pa tako uskoro kreću s gradnjom hotela s wellnessom na Principovcu.
 
"Bilo mi je izrazito zadovoljstvo u Vinskim razgovorima ugostiti Iločke podrume koja su definitivno jedna od naših najboljih vinarija, kako u kvaliteti vina, tako, a i još više, u vinskom turizmu. Drago mi je da smo zagrebačkoj publici uspjeli prikazati širinu koju može dati sorta traminac, kroz njih čak osam, tako da je publika mogla vidjeti koliko se različitih stilistika vina može napraviti od samo jedne sorte.  Nakon 23 Vinska razgovora, mogu reći da su ovo bili možda čak i ponajbolji do sada.", rekao je Tomislav Stiplošek na kraju ove zanimljive i  dinamične radionice te najavio ljetnu stanku i puno novosti i zanimljivosti koje će Vinski razgovori donijeti na jesen.Nazad
 
 
 
 
back to top