InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 20.01.2021 || Novo veliko priznanje novigradskom kampu   |  Prijavite se na online gin radionicu by Murska Dekla!  |   Šesti Vinart Grand Tasting održat će se u novom terminu u ovoj prijelaznoj 2021. godini   |  Valamar osigurao blagdansku potporu za djelatnike, uz podršku lokalnim proizvođačima i OPG-ovima  |   Valamarovi hoteli i ljetovališta i ove godine dobitnici najprestižnijih turističkih nagrada World   |  Valamar se uključio u projekt „Elements of AI“ – najbolju svjetsku edukaciju o umjetnoj inteligencij  |  Valamar nudi uslugu najma smještaja za dulji boravak u svoja dva luksuzna kampa  |  Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |   ||
   

Hrvatska: Vinski razgovori uz hercegovačku vinariju Podrumi Vukoje 1982 i ljubavne romane

24.01.2020
Ovogodišnju sezonu "Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom" svojim je gostovanjem otvorio hercegovački vinar Radovan Vukoje. Vinski razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a u centar Zagreba, u suvremen i multifunkcionalan prostor History cluba u Tkalčićevoj ulici, dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina. 
 
 

"Podrumi Vukoje 1982" se bave proizvodnjom vrhunskih vina, destilata i maslinovog ulja.  Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolirane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama, u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Proizvodnju isključivo usmjeravaju na kvalitetu, a da im to uspijeva pokazuju i mnogobrojna domaća i inozemna priznanja. Brojne nagrade sižu im i iz Kine, kamo već godinama izvoze dio svojih vina.
Radovan Vukoje je u Zagreb stigao u pratnji svoje supruge Jagode koja, uz to što mu je velika podrška, aktivno sudjeluje u radu tvrtke, posebice u radu Vinske galerije, njihovog restorana koji se nalazi u sklopu vinarije.  
 
Publiku "Vinskih razgovora", koje je ovog puta bilo više nego obično, počastili u s doista odličnim vinima, od kojih svakako treba izdvojiti žilavku i vranac kao autohtone sorte i velike vinske perjanice njegovog podruma. Vina su izrazito čista, sortna, mineralna, terroirski vrlo prepoznatljiva. Da je Radovan Vukoje na enološkoj specijalizaciji bio u Italiji, da se iščitati iz njegovih vinskih uradaka. Kušala su se sljedeća vina: Hercegovačka žilavka 2018, Carsko vino žilavka 2015, Selekcija bijela 2015, Burgundac bijeli 2016, Vranac rezerva 2012, Selekcija crvena 2011. 
 
Hercegovačka žilavka Vukoje vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera. U proizvodnji se macerira 16 sati, a dozrijeva 8 mjeseci u inoxu, 3 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 3 mjeseca u boci. 
 
Carsko vino žilavka proizvodi se od probrane berbe grožđa. Nakon maceracije 24 sata, vrije i razvija se uvijek u novim hrastovim barrique bačvama 12 mjeseci (sur lie metoda) te odležava 8 mjeseci u boci. Okusom vrlo mineralno i kremasto vino, izuzetno elegantno s lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu daju dug završetak i besmrtan život u našim čulima.
 
Selekcija bijela je kupaža probranih grozdova chardonnaya (55%) i žilavke (45%), macerira se 20 sati, dozrijeva 9 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 6 mjeseci u boci. Ovo veliko vino je zagasito zlatne boje sa zelenim odsjajem, kompleksnih aroma, okusno mineralno, elegantne teksture i izuzetne ravnoteže punog tijela, alkohola i svježine.
Burgundac bijeli je neobičan uradak, a na etiketi se nalazi kameleon tako da se čak i oko imena tog vina povela žustra rasprava i dok se to vino nekima izrazito svidjelo, drugima se nije svidjelo uopće. No to i jest poanta ovog vina. Zašto je na etiketi kameleon? Radi se o vinu od grožđa sorte crni pinot, ali je rađeno bez prešanja i maceracije kako bi se izbjeglo bojenje mošta pigmentima boje iz kože te tako od njega dobilo bijelo vino. Dakle, crna sorta, a bijelo vino - zato kameleon. Vino je bogate i raskošne strukture i punoće, višeslojnih voćno-mineralnih aroma, idealnog balansa sočnosti, punoće i svježine te duge i slasne završnice.
 
Vranac rezerva se proizvodi samo od vranca iz najboljih godina klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija u dodiru s  kožicom bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 - 30 ⁰C. Dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci.  Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma, izuzetno snažnog tijela, odličnog sklada punoće i svježine okusa, izrazitog potencijala za duga čuvanja. Servira se na temperaturi 18 - 20 °C. Da bi se u potpunosti spoznala veličina ovog vina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja.
 
Selekcija crvena je kupaža najboljih grozdova merlota (50%), cabernet sauvignona (35%), vranca (8%) i syraha(7%) proizvedena klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija uz maceraciju 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 - 30 ⁰C. Dozrijeva 24 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvorene rubin boje, kompleksnog mirisa, vrlo ekstraktno i zaokruženo s toplim taninima i sočnom voćnom završnicom. Servira se na temperaturi od 18 °C
Ugodne razgovore i vina Vukoje pratili su fini zalogaji, plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus, a uz vino se ne smije zanemariti ni voda - za osvježenje su bile "zadužene" vode Studena i Radenska.  
 
Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka; današnje im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda  su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Publika Vinskih razgovora bila je vidno zadovoljna ponuđenim suhomesnatim proizvodima, a posebno su ih oduševile odlične paštete.
 
Mljekara Latus je smještena u samom srcu Istre, na brežuljku ponad sela Orbanići, okružena pašnjacima. Načinom na koji je nona Šantina proizvodila sir, s uvjerenjem da se mliječni proizvodi proizvode isključivo od mlijeka, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10000 litara mlijeka. Ponosni su na široku paletu proizvoda; sljedeći trendove u mljekarskoj industriji mljekara se neprekidno razvija i raste, ali ono što je temelj ostaje isto: tradicija, priroda, obitelj.  Publika Vinskih razgovora kušala je Istarski tvrdi sir i zreli sir Veli Jože te ih ocijenila zadovoljnim osmijesima. 
 
Kad su u pitanju vina Vukoje, većem se dijelu publike najviše svidjela Carska žilavka, ali isto tako su mnogi fantastično odreagirali na crvenu Selekciju. O svakom vinu se vodila konstruktivna rasprava i bilo je različitih mišljenja, ali u jednom se vi slažu - Radovan Vukoje je veliki vinar i svatko bi trebao što prije otići u Trebinje obići njegovu vinariju.
"Hercegovina je već sad velika vinska regija u kojoj se, naravno, ističu autohtone sorte koje mogu dati izuzetno kvalitetna i vrhunska vina. Sad treba sve više raditi na brendiranju regije, jer kvalitetu već imamo.", rekao je Radovan i dodao da blizina Dubrovnika, svega 20-30 km, omogućuje odličan razvoj vinskog turizma. Kroz Vinsku galeriju godišnje prođe 30-ak tisuća ljudi - tako da je i taj rad primijećen te nagrađen višestrukim priznanjima Bijelog grozda. 
 
"Vinarija i sam Radovan na mene su ostavili izuzetan dojam još prilikom našeg prvog upoznavanja. Sada, kad se već godinama družimo, sa sigurnošću mogu reći da spada među najbolje vinarije u regiji. Radovan radi fantastična vina, a njegova Carska žilavka definitivno je jedno od mojih najdražih vina uopće.", rekao je Tomislav Stiplošek. 
Bitno je reći da je Vukoje u svoj rad implementirao povijest, još od doba Austrougarske, te tako stvorio odličnu prezentaciju svoje vinarije koja se koristi najmodernijim tehnologijama. I da, Radovan Vukoje je vizionar. Toliko vjeruje u sortu u koju je zaljubljen - hercegovačku žilavku, da je u svrhu brendiranja te sorte osmislio Salon žilavke koji se održava u kolovozu u njegovom restoranu Vinska galerija. Salon okuplja sve proizvođače žilavke iz regije koji nešto znače. U taj projekt uložio je znatna sredstva, trud i vrijeme, da bi podigao cijelu regiju, jer je svjestan da će njegova vinarija biti jača i bolja jedino ako to bude i regija. 
 
Njegovih vina na hrvatskom tržištu ima u zanemarivim količinama i gotovo ih je nemoguće naći, što je velika šteta, ali je trenutno u potrazi za uvoznikom i distributerom pa se nadamo da će se to uskoro promijeniti.
 
Vinske razgovore upotpunili su Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavljajući svoje romane "Zagrljaj u koji pripadam" i "Kornelija broji oblake". Oba romana objavljena su u izdanju tvrtke Beletra, koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom.
„Zagrljaj u koji pripadam" je klasični ljubavni roman koji Vlasta Janton osvježava novim dvojbama koje donose suvremeni odnosi, a glavnoj junakinji ostvarenje vlastitog talenta i prihvaćanje poslovnog izazova vodi i prema zadovoljstvu u ljubavi. "Ljubav je sadržaj života", podsjetila je Vlasta Janton i iz romana izdvojila te recitirala ljubavnu pjesmu "Njemu bih dala da me voli".
 
Stjepo Martinović je dugogodišnji novinar koji je nakon umirovljenja počeo pisati beletristiku i osvajati književne nagrade. "Kornelija broji oblake" je roman pun putenih i gastronomskih užitaka, sa sugestivnim opisima okusa i mirisa hrane, erotskih igara i romantičnih krajolika Kvarnera i Istre.
 
"Hedonizam ljubavnih romana skladno upotpunjava priču o umjetnosti proizvodnje vina, a vlastito iskustvo neizostavno je i u umjetnosti stvaranja romana i u umjetnosti stvaranja vina", podsjetio je Stjepo Martinović završivši večer gitarom i romantičnim kanconama.

Nazad
 
 
 
 
back to top