InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 25.08.2019 || MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |  U METRO-u potražite nove vinske etikete renomirane vinarije Zlatan otok  |  U Termama Tuhelj svečano otvoren luksuzni kamp Vita  |   U Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu  |  Ultimativni Gin & Tonic doživljaj  |  Kava koja osvaja svijet-Cold Brew  |  Booking.com kreirao Avo-Condo  |  HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu  |  Sa 7.000 zaposlenika Valamar rekorder u zapošljavanju u turizmu   |  Prva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus d.o.o.  |  Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |   ||
   

Hrvatska: Vino uz žlicu u bistrou Pomerí

27.05.2019
Zagreb je odnedavno bogatiji za mjesto u kojem se, uz druženje u lijepo uređenom i ugodnom ambijentu, mogu pojesti birana i pomno osmišljena jela. Bistro Pomerí otvoren je u samom srcu grada, na adresi Varšavska 8.
 
 
 
Vlasnik bistroa Sergej Bulić odlučio se za ime Pomerí koje spaja prva dva slova osnovnih namirnica - PO-vrće, ME-so i RI-bu.
Orijentacija kuhinje je – transmediteranska – a svaka namirnica tretirana je na poseban način uz minimalno dodavanje začina. Glavni chef Goran Sertić, koji je došao iz Noela, a radio je i s istaknutim kulinarskim znalcem Dinom Galvagnom, svježe sezonske namirnice spaja u nova i zanimljiva jela. U redovitoj ponudi Pomeríja je tzv. S-meni, a riječ je o bistro varijanti gableca koji nudi izbor između dva jela. Takav kreativan i ukusan obrok, uz čašu vina, stoji 70 kuna po osobi. Veći dio menija bistroa Pomerí čine riblja jela, a domaći kruh i tjestenine koje kuhari ručno izrađuju - poseban su doživljaj. 
 
Uz inovativna i maštovito prezentirana jela i deserte, gosti mogu birati između kvalitetnih i vrhunskih etiketa vina iz bogate ponude hrvatskih i svjetskih vinarija.
Zbog svega navedenog, Pomerí se pokazao kao izazovan i inspirativan da novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, potpomognuti eno-gastro znalcem Domagojem Jakopovićem Ribafishom, tu nastave s promocijom svog projekta 'Vino uz žlicu' koji je nedavno uspješno predstavljen u Aperitivo baru i restoranu Sofra Green Gold.
Za barrique vina gotovo svi su čuli, ali za gljive možda i ne. A upravo je Barrique gljiva (shitake uz kozji sir i dimljenu ribu) dočekala novinare i odabrane uzvanike uz Feravinove pjenušce Grasecco Extra Brut i Grasecco Brut.
 
Neki kažu 'tatar', a neki, pa i u Pomeríju 'tartar', ali u narednom slijedu nije bila riječ o goveđem bifteku nego Tuna tartaru, koji je izvrsno pratio Režekov as s Plešivice, Pinot crni 2017. O 'tataru' i 'tartaru' među uzvanicima se razvila živahna rasprava, da bi se na kraju došlo do zaključka da je pravilno i jedno i drugo. Tek nakon ove edukativne rasprave i slasnih zalogaja prešlo se na Juhu od šparoga i dagnji uz koju se sjajno pokazala Šipun Žlahtina 2018, velikog vinskog maga s Krka, Ivice Dobrinčića.
Iz Dalmacijavina, kompanije koja se nakon duge agonije digla iz pepela, na stol je uz Sipu s bobom, melisom i špekom stigao Merlot barrique 2015, a predstavila ga je enologinja Kristina Pinkert, odnedavno voditeljica vinarije Dalmacijavina u Drnišu. Ona se odlučila na hrabar potez, ostavivši uhodan obiteljski vinski biznis u Baranji, i posvetila se razvoju novih i njegovanju starih etiketa Dalmacijavina. Tako je, kao iznenađenje večeri, natočeno hrvatsko vino poznate gruzijske sorte Rkaciteli 2018 što je bilo prava senzacija. Ambicioznu enologinju u potpunosti podržava nova uprava Dalmacijavina, čiji je predstavnik Ivan Kuštra također nazočio promociji, najavivši dio toga što možemo očekivati u bocama sa sunčanog juga.
 
Na kontinent nas je vratio Rižoto s medvjeđim lukom, uz Rosé 2018 (cabernet sauvignon i portugizac) moslavačkog vinara Krešimira Trdenića koji se, pak, u posljednje vrijeme sa svojim etiketama, pogotovo Škrletom, probija na tržište Dalmacije.
Ipak, da sve ostane u morskom tonu pobrinula se kuhinja Pomeríja, na čelu sa chefom Goranom Sertićem, iz koje je specijalno za ovu priliku stigao Naš brudet (bijela riba, rak), a izvrsno ga je dopunio korčulanski Merga Victa Pošip 2018 iz Smokvice, vino o kojem će se tek čuti pravi hvalospjevi. U neformalnom glasanju koje su se jelo i vino najbolje 'našli', ova kombinacija pokazala se pobjedničkom.
 
Mnogi iz generacije današnjih pedesetgodišnjaka i šezdesetgodišnjaka u svoje su vrijeme slušali grupu Deep Purple. Sada je došla prilika i za kušanje istoimenog deserta, po hrvatski: Duboko ljubičasto (cikla, suha šljiva, zeleni čaj, crumble), a dodatno su ga 'zasladili' vrhunskim Tramincem 2017 iz Iločkih podruma.
Neki su ih pili kao aperitiv, a neki kao dižestiv. Uglavnom, Aura liker Teranino i rakije Biska, Travarica i Moscato fino su začinile još jedno izdanje 'Vina uz žlicu', sve uspješnijeg eno-gastro projekta koji se nastavlja...
 
FAMA / Foto: Julio Frangen



Nazad
 
 
 
 
back to top