InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 10.04.2020 || U Saboru izglasani voucheri za putovanja - spas za likvidnost turističkih agencija  |  Bez turizma tekući račun platne bilance ide u minus  |  Domaće gastro delicije putuju Hrvatskom  |  Vinske zvijezde u doba koronvirusa  |  Valamar odgovorno i sustavno provodi preporučene mjere prevencije  |  Peti Vinart Grand Tasting ponovo okupio najbolje vinare  |  Zeleni Grif za Dan Svetog Patrika   |  Vinski razgovori uz Erdutske vinograde i mlade, kreativne goste   |  Predstavljeno novo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2020  |  Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj u 2019. ostvarila 2,22 milijardi kuna prihoda i rast od 10%  |  Saznajte sve o Wine VIP Eventu  |  Hrvatska bogatija za još dva restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom  |  Chef Hrvoje Zirojević fantastičnim delicijama najavio treće izdanje Gault&Millau vodiča za Hrvatsk  |  Talijanska slastičarka koja obožava hrvatsku makovnjaču  |  Vinski razgovori uz vina i likere Fiolić i najavu Zadar Wine Festivala   |  Aminess jedina turistička kompanija nagrađena certifikatom Poslodavac Partner  |  Najbolji hostel na svijetu dolazi na prvu hrvatsku konferenciju o hostelima   |  Osnovana Zajednica poslovnog turizma HGK  |   Vanja Halilović imenovana na poziciju direktorice marketinga tvrtke Kutjevo d.d.  |  Vinart Grand Tasting - nezaobilazno mjesto za sve koji se žele ozbiljno baviti vinom  |   ||
   

Hrvatska: Vino uz slasticu u Procaffeu

05.02.2020
Nakon šest uspješnih eno gastro večeri s 'Vinom uz žlicu' tijekom prošle godine, bilo je vrijeme za mali predah - s 'Vinom uz slasticu'. Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je, uz pet odabranih vina, predstavljeno pet slastica iz njihove proizvodnje.
 

Kavana Procaffe nije obična kavana u moru ugostiteljskih objekata u najturističkijoj zagrebačkoj ulici, jer u svom podrumskom dijelu ima prekrasno uređen wine bar. Vinarima je ponuđeno da iz bogatog asortimana Procaffea sami odaberu koja bi slastica najviše odgovarala uz njihovo vino što se pokazalo dobrim izborom. Voditelj Procaffea, Tomislav Teklić, pobrinuo se da slastice budu prezentirane u degustacijskim količinama kako se ne bi kalorijski previše opteretilo uzvanike iz svijeta medija.

Degustacija je započeta sa Cheese cakeom sa zrncima šipka i suhim Škrletom Lagena Winery 2019, kojeg je osobno predstavio moslavački vinar Sven Đozo. Ovo je bila prilika da predstavi i rebranding svoje vinarije, koja je ranije bila poznata po nazivu Ilovčak, vinogradarskom položaju kraj Kutine.

Iz zagorske Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog eko vinarstva, koji je uz Tiramisu preporučio svoj poluslatki Riesling Primus Bolfan 2015, znan kao dvostruki osvajač bronce na londonskom Decanteru. U Procaffeu su posebno ponosni na svoj Tiramisu kojeg, pak, nije lako 'pomiriti' s vinom, ali Bolfan je nepogrešivo procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim dobro nosi njegov pravi 'petrolejski' Riesling. Ova kombinacija je od strane novinara proglašena i najboljom na prvom eventu 'Vina uz slasticu', koji su organizirali prijatelji vina Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Belje je već odavno sinonim za brižno odnjegovana vina koja unatoč velikim količinama zadržavaju 'boutique' kvalitetu. Takav je slučaj i s njihovim polusuhim Roséom 2018, majstorski spravljenim od pinota crnog i cabernet sauvignona. Nažalost, na promociju nije mogao doći nitko od predstavnika Belja, ali bi sigurno i oni uživali u sljubljivanju njihova sočnog i aromatičnog Roséa s istom takvom Panna cottom.

Što bi bile slastice bez fino perlanih mjehurića? Odgovor na to dala je Vinarija Jagunić s Plešivice, hrvatske Champagne. S obzirom da se ostatak obitelji morao posvetiti iznenadnoj grupi turista u svojoj vinskoj kušaonici i vinariji, čast da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je najmlađi član - Zvonimir Jagunić - koji se izvrsno snašao u toj ulozi. Na preporuku njegova iskusnijeg brata Dominika, ovaj extra sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden klasičnom metodom, pio se uz Savijaču sa šumskim voćem.

Premijerno 'Vino uz slasticu' okončano je uz premijerno vino - Rubin Pinot noir Fadan 2018. Ovo je bio prvi put da se Vinarija Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca predstavila u Zagrebu za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom crnim, koji se izvrsno složio s Čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju. nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.

Gutljaje vina i zalogaje slastica olakšale su negazirana i gazirana voda Römerquelle. I svakako ne zaboravimo napomenuti da je i 'Vino uz slasticu' kao i dosadašnja 'Vina uz žlicu' odano pratila destilerija Aura iz istarskog Buzeta sa svojim Karbun Ginom, Teraninom te likerima od Divlje kruške i Suhe smokve.

FAMA / Foto: Nikola Zoko


Nazad
 
 
 
 
back to top