InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 10.12.2018 || Vinarija Tomić ponosni je partner projekta „Sigurnim putem dalje”  |  Advent priprema Dane otvorenih butelja  |   Zavirite u ELFS & bubbles!  |  Predstavljanje vinarije Zorić  |  Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu  |  Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri  |  Vinske zvijezde 2018  |  Vina Belje imaju najbolju turističku ponudu u Slavoniji i Podunavlju   |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018  |  Adria Hotel Forum 2019 održat će se u Beogradu!  |  Mediteranska lakoća postojanja  |  Mirisi, okusi i boje otoka Hvara u Zagrebu  |  Gin Woodland ove godine osvojio čak 11 prestižnih svjetskih nagrada  |   Rabljani nastavljaju nizati vrijedne turističke nagrade  |  Fuliranje, uskoro otvara svoja vrata na Strossmayerovom trgu  |  Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana  |  Dodijeljene Vinart nagrade  |  Dvodnevna stručna edukacija pod vodstvom chefa Davida Skoke   |  Restoran Kalelarga u novom ruhu i s novim vlasnicima  |  12. Kongres hrvatskog kampinga u Termama Tuhelj  |   ||
   

Hrvatska: Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana

19.11.2018
Nakon uspješne hvarske radionice u lipnju, i splitske u studenom 2018, u Zagrebu se održavaju čak 2 radionice! 
 
 
 
Zagreb, wine bar Basement 21.11.2018 u 18h

VINO I ČOKOLADA

BOJE, OKUSI I MISLI MEDITERANA
HVARSKI VINARI & Abeceda finih zalogaja
 Prof. MarijaVukelić

Boje i okusi Mediterana prožimaju se u vinu, a misli nam lutaju prekrasnim krajobrazima otoka Hvara. Smokva, rogač, naranča, limun i mirisna kadulja, zarobljeni u čokoladi, pričaju nam priču o čarima življenja na otoku Hvaru!

Znate li da čokolada može odražavati terroir, baš poput vina - može nam pokazati različite arome voća, cvijeća, bilja ili začina. Čokolada, poput vina, dolazi od voća koje mora fermentirati. Zrna kakaa sadrže kiselinu i tanine, ključne za strukturu i kompleksnost dobre čokolade. Osim toga, proizvođači čokolade mogu imati i etikete slične onima na vinu. Čokolada, poput vina, razbuđuje sva naša osjetila:  vid, dodir, sluh (kada razlomimo komad čokolade), miris i naravno  - okus. Konačno, u čokoladi je dvostruko više antioksidansa nego u crvenom  vinu. 
Sljubljivanje vina i čokolade nije nimalo jednostavan postupak, zahtjeva stručnost, znanje, pripremu – kada se radi na najvišoj razini. Ali sljubljivanje čokolade i vina može biti i igra kojom „brusimo" naša osjetila . Ponešeni idejom Mediterana  i hvarskog „terroira" ,  u igri otkrivanja i sljubljivanja  kušat ćemo vina Udruge Hvarski vinari http://hvar-otok-vina.org/ (vinarije Tomić, Carić, PZ Svirče) i hvarske čokolade GAMULIN - u bojama, okusima i mirisima  Mediterana. Odabrat ćemo najbolje kombinacije i napisati misli koje nam dolaze kada kušamo vino i čokoladu. 
Radionicu vodi prof. Marija Vukelić, WSET level 2 certified
Prijavite se na vrijeme jer je broj mjesta ograničen. Veselimo se vašem dolasku.
Ulaznica: 99 kn  
Rezervacije:  ZAGREB – BASEMENT,  Tomićeva  5, +385 98 221 313 (Zvone) 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MEDITERANSKA PREHRANA - UNESCOVA BAŠTINA / NAŠA BAŠTINA

Dana  4. prosinca 2013.god, potvrđeno da je multinacionalna kandidatura Španjolske, Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Hrvatske pod nazivom: Mediteranska prehrana (Mediterranean diet), upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa, uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana. Ta vrsta prehrane, kao i u ostalim zemljama na području Mediterana, očituje se u Hrvatskoj u društvenoj, duhovnoj i materijalnoj sferi svakodnevnog života, te u običajima životnog i godišnjeg ciklusa. Mediteranska prehrana temelj je identiteta ljudi koji žive na tom prostoru, te je tekovina raznih kultura i utjecaja, koje se kontinuirano prenose s koljena na koljeno. Ujedno je i jedinstvena zbog oblikovanja  kulturnog identiteta svojstvenog za hrvatski Jadran, njegove obale, otoka i dijela zaleđa, što se ponajviše očituje u običajima i obredima te govoru. Mediteranski model prehrane osnova je cjelokupnoga kulinarskog sustava obale, otoka i dijela zaleđa. Međusobna veza prirodnih resursa i ljudskih potreba te posljedično i ljudske vještine, odražava se na prehrani stanovnika. Život u suglasju s prirodnim blagodatima osnova je takvog života i prehrane. Prehrana se razlikuje među pojedinim mjestima i društvenim slojevima, a može se podijeliti na ribarsku (osim u dijelu zaleđa) i težačku ili na njihovu kombinaciju, što je vrlo čest slučaj na otocima. Temelj te prehrane svodi se na uporabu određenih namirnica, pripremu jela od tih namirnica te njihovu pripremu i konzumaciju u određenim uvjetima (svakodnevici ili blagdanima).

OTOCI HVAR I BRAČ - amblematske su zajednice koje predstavljaju HRVATSKU u zaštiti MEDITERANSKE PREHRANE



Nazad
 
 
 
 
back to top