InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 18.02.2019 || Uskoro četvrto, nikad bogatije izdanje sajma Vinart Grand Tasting  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom u kavani Procaffe  |  Predstavljen Aminess Gourmet Lab  |  Predstavnici Turističkih zajednica Raba i Lopara otkrili što očekuju od 2019. godine  |  Digitalna platforma DISH dostupna u Hrvatskoj  |  Vino uz žlicu i Podravku u Aperitivo baru  |   Predstavljena mlada vina berbe 2018.   |  Hotelska grupacija Falkensteiner jača poziciju brenda  |  Booking.com objavljuje finalistice nagrade Technology Playmaker Awards 2019  |  U susret centralnom turističkom događaju u regiji  |  HGK predstavila vina najuglednijim ugostiteljima Berlina  |  Ledena berba u PP Orahovica  |  Odličan rezultat adventa na Rabu  |  EDITEL Adria 8. poslovni doručak u Dubrovniku  |  Trendovima usprkos: Iz Zagreba preselili u Slavoniju  |  Hrvatskim restoranima uručena MICHELINOVA priznanja  |  Što nas čeka na domaćoj gourmet sceni?  |  Svečana premijera predstave „Svaki tvoj rođendan” održana uz promociju vrhunskih vina vinarije Oraho  |   Rab postao prvi Europski otok sporta   |  Prestižna ANWB TOP 2019. nagrada   |   ||
   

Hrvatska: Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana

19.11.2018
Nakon uspješne hvarske radionice u lipnju, i splitske u studenom 2018, u Zagrebu se održavaju čak 2 radionice! 
 
 
 
Zagreb, wine bar Basement 21.11.2018 u 18h

VINO I ČOKOLADA

BOJE, OKUSI I MISLI MEDITERANA
HVARSKI VINARI & Abeceda finih zalogaja
 Prof. MarijaVukelić

Boje i okusi Mediterana prožimaju se u vinu, a misli nam lutaju prekrasnim krajobrazima otoka Hvara. Smokva, rogač, naranča, limun i mirisna kadulja, zarobljeni u čokoladi, pričaju nam priču o čarima življenja na otoku Hvaru!

Znate li da čokolada može odražavati terroir, baš poput vina - može nam pokazati različite arome voća, cvijeća, bilja ili začina. Čokolada, poput vina, dolazi od voća koje mora fermentirati. Zrna kakaa sadrže kiselinu i tanine, ključne za strukturu i kompleksnost dobre čokolade. Osim toga, proizvođači čokolade mogu imati i etikete slične onima na vinu. Čokolada, poput vina, razbuđuje sva naša osjetila:  vid, dodir, sluh (kada razlomimo komad čokolade), miris i naravno  - okus. Konačno, u čokoladi je dvostruko više antioksidansa nego u crvenom  vinu. 
Sljubljivanje vina i čokolade nije nimalo jednostavan postupak, zahtjeva stručnost, znanje, pripremu – kada se radi na najvišoj razini. Ali sljubljivanje čokolade i vina može biti i igra kojom „brusimo" naša osjetila . Ponešeni idejom Mediterana  i hvarskog „terroira" ,  u igri otkrivanja i sljubljivanja  kušat ćemo vina Udruge Hvarski vinari http://hvar-otok-vina.org/ (vinarije Tomić, Carić, PZ Svirče) i hvarske čokolade GAMULIN - u bojama, okusima i mirisima  Mediterana. Odabrat ćemo najbolje kombinacije i napisati misli koje nam dolaze kada kušamo vino i čokoladu. 
Radionicu vodi prof. Marija Vukelić, WSET level 2 certified
Prijavite se na vrijeme jer je broj mjesta ograničen. Veselimo se vašem dolasku.
Ulaznica: 99 kn  
Rezervacije:  ZAGREB – BASEMENT,  Tomićeva  5, +385 98 221 313 (Zvone) 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MEDITERANSKA PREHRANA - UNESCOVA BAŠTINA / NAŠA BAŠTINA

Dana  4. prosinca 2013.god, potvrđeno da je multinacionalna kandidatura Španjolske, Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Hrvatske pod nazivom: Mediteranska prehrana (Mediterranean diet), upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa, uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana. Ta vrsta prehrane, kao i u ostalim zemljama na području Mediterana, očituje se u Hrvatskoj u društvenoj, duhovnoj i materijalnoj sferi svakodnevnog života, te u običajima životnog i godišnjeg ciklusa. Mediteranska prehrana temelj je identiteta ljudi koji žive na tom prostoru, te je tekovina raznih kultura i utjecaja, koje se kontinuirano prenose s koljena na koljeno. Ujedno je i jedinstvena zbog oblikovanja  kulturnog identiteta svojstvenog za hrvatski Jadran, njegove obale, otoka i dijela zaleđa, što se ponajviše očituje u običajima i obredima te govoru. Mediteranski model prehrane osnova je cjelokupnoga kulinarskog sustava obale, otoka i dijela zaleđa. Međusobna veza prirodnih resursa i ljudskih potreba te posljedično i ljudske vještine, odražava se na prehrani stanovnika. Život u suglasju s prirodnim blagodatima osnova je takvog života i prehrane. Prehrana se razlikuje među pojedinim mjestima i društvenim slojevima, a može se podijeliti na ribarsku (osim u dijelu zaleđa) i težačku ili na njihovu kombinaciju, što je vrlo čest slučaj na otocima. Temelj te prehrane svodi se na uporabu određenih namirnica, pripremu jela od tih namirnica te njihovu pripremu i konzumaciju u određenim uvjetima (svakodnevici ili blagdanima).

OTOCI HVAR I BRAČ - amblematske su zajednice koje predstavljaju HRVATSKU u zaštiti MEDITERANSKE PREHRANE



Nazad
 
 
 
 
back to top