InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 18.12.2017 || Kompanija My Place Hoteli otvara prvi objekt u Tennesseeju   |  Umjerena konzumacija alkohola - pozitivan učinak na zdravlje   |  Atlantic Grupa preuzela distribuciju Red Bulla u Srbiji  |  Dubai Tourist uz pomoć WeChata za turiste uvodi digitalne mape grada  |  6 savjeta kako provesti ove blagdane  |  Zimski ručak Apetita koji će vas oduševiti  |  OTA Insight najavio je financiranje rasta od 20 miliijuna dolara   |  Prijave za posao u ugostiteljstvu na najnižim razinama u posljednje tri godine   |  METRO Cash & Carry ostvario rast prodaje  |  Le Bistro Esplanade predstavlja novi zimski jelovnik   |  Uskoro novi hoteli grupacije Hilton   |  Marija Borić preporuča grofovski odrezak Dvorca Mihanović  |  Kompaniji Rémy Cointreau raste profit za 11,8% u prvoj polovici godine   |  Adria Hotel Forum u Zagreb ponovno dovodi ključne međunarodne hotelske i investicijske aktere  |  Smjeli predstavio vrhunsku delikatesu – pršut od crne slavonske svinje  |  Heineken investira 6,4 milijuna eura u jačanje proizvodnje u Španjolskoj  |  Coca-Cola HBC u pregovorima za kupnju MB Impexa  |  Jim Beam predstavlja pametni dekanter   |  Počinje projekt Eko-paket   |  Brojni kvizoljupci na nultom izdanju novog pub kviza u Pivani   |   ||
   

Hrvatska: Vinarija Tomić predstavlja svoj Pošip 2016

21.07.2017
Svojim jedinstvenim potpisom i načinom promišljanja o vinima, legendarni hrvatski vinar Andro Tomić, s posebnom pažnjom njeguje dalmatinske autohtone sorte čiji je potencijal pretočio u vrhunska vina. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla.

Vinarija Tomić predstavlja vrhunsko suho sortno vino, Tomić Pošip 2016,  proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte. Tomićev Pošip 2016 uz svježinu pruža i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama.

Kao i druga kompleksnija vina, umjerenog do punog tijela i odležana u bačvama, vino Tomić Pošip 2016,  preporuča se poslužiti rashlađeno na temperaturi 10-13° C. Idealno će se sljubiti uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, ali i uz pikantnija jela poput kremastih umaka, pesta te uz razne sireve.

Specifične sortne arome vina Tomić Pošip 2016: marelice i drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim i slavonskim  barrique bačvama, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie), čime dobija punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

Grožđe sorte pošip, od koje se proizvodi vrhunsko vino Tomić Pošip 2016, dozrijeva na dva lokaliteta, na sjevernoj strani otoka Hvara, Ager, između Jelse i Staroga Grada te na južnoj strani otoka Hvara.

Sadržaj alkohola u vrhunskom suhom bijelom vinu Tomić Pošip 2016 iznosi 13,5 vol. %, reducirajući šećeri iznose 1,5 g/L, a ukupna kiselost vina iznosi 5,7 g/L, ističe Sebastijan Tomić te dodaje:  Stalnim ulaganjem u nova znanja i tehnologije, a istovremeno poštujući tradiciju otoka Hvara, svakodnevno se trudimo i povećavamo kvalitetu naših vina, koja su plod ljubavi, energije te strasti  koju njegujemo prema vinovoj lozi.

Zbog izvrsnog okusa, pošip se do danas proširio diljem Dalmacije jer se smatra da je bijela sorta s najvećim potencijalom i na samom vrhu hrvatskih bijelih sorata.

Velika vrijednost i značaj proizvodnje vrhunskih vina od domaćih autohtonih sorti dodatna su snaga eno-gastronomske ponude i pravo bogatstvo na koje možemo biti ponosni. Hrvatski vinari svoja vina od autohtonih sorti mogu ponuditi mnogobrojnim turistima koji posjećuju našu zemlju, a koji vrlo rado kušaju domaća vina. 

Ugodno ljetno poslijepodne ili ljetna večera uz čašu rashlađenog vrhunskog bijelog vina i prekrasan pogled na prirodu, more i zalazak sunca čine posebne trenutke još dragocjenijima.  



Nazad
 
 
 
 
back to top