InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 16.07.2018 || Najveći CROburger u Hrvatskoj za gledanje velikog finala na Foodballerki  |  Ministarstvo turizma dodijelilo 24 milijuna kuna za razvoj poduzetništva u turizmu   |  Zadar dobio prvi pop-up sushi restoran   |  Veljko Ostojić izabran za direktora Hrvatske udruge turizma  |  PZ Putniković u Zagrebu predstavio najbolja ljetna vina  |  HTZ u Slavoniju dovodi deset svjetski poznatih blogera i influencera   |  95% Hrvata koristi kartice, 15% svaki dan plaća beskontaktno, a 62% želi plaćati mobitelom   |  Proslavljen Svjetski dan krastavaca i predstavljen 4 br. magazina miss7  |  Svi su dobrodošli na 33. Dane rudarske greblice  |  Barcaffé Barist Tour  |  Pivo nas čini pametnijima i kreativnijima  |  Stigla prestižna priznanja World Travel Awards  |  Rekordna godina za proizvodnju i izvoz piva  |  Talijanska Lavazza kupuje australski Blue Pod Coffee  |  Inovacije u duhanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duhana  |  U zagrljaju Moslavačkog gorja, Lonjskog polja i Škrleta!  |  Kampiranje u Slavoniji sve popularnije  |  Gastro doživljaj u Marini Hramini  |  Svečano predstavljen najveći hrvatski gastro projekt Croatia: The Cookbook  |   Vikend surprise-Bolesna braća i Kuzma i Shaka Zulu  |   ||
   

Hrvatska: Vinarija Tomić predstavlja svoj Pošip 2016

21.07.2017
Svojim jedinstvenim potpisom i načinom promišljanja o vinima, legendarni hrvatski vinar Andro Tomić, s posebnom pažnjom njeguje dalmatinske autohtone sorte čiji je potencijal pretočio u vrhunska vina. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla.

Vinarija Tomić predstavlja vrhunsko suho sortno vino, Tomić Pošip 2016,  proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte. Tomićev Pošip 2016 uz svježinu pruža i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama.

Kao i druga kompleksnija vina, umjerenog do punog tijela i odležana u bačvama, vino Tomić Pošip 2016,  preporuča se poslužiti rashlađeno na temperaturi 10-13° C. Idealno će se sljubiti uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, ali i uz pikantnija jela poput kremastih umaka, pesta te uz razne sireve.

Specifične sortne arome vina Tomić Pošip 2016: marelice i drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim i slavonskim  barrique bačvama, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie), čime dobija punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

Grožđe sorte pošip, od koje se proizvodi vrhunsko vino Tomić Pošip 2016, dozrijeva na dva lokaliteta, na sjevernoj strani otoka Hvara, Ager, između Jelse i Staroga Grada te na južnoj strani otoka Hvara.

Sadržaj alkohola u vrhunskom suhom bijelom vinu Tomić Pošip 2016 iznosi 13,5 vol. %, reducirajući šećeri iznose 1,5 g/L, a ukupna kiselost vina iznosi 5,7 g/L, ističe Sebastijan Tomić te dodaje:  Stalnim ulaganjem u nova znanja i tehnologije, a istovremeno poštujući tradiciju otoka Hvara, svakodnevno se trudimo i povećavamo kvalitetu naših vina, koja su plod ljubavi, energije te strasti  koju njegujemo prema vinovoj lozi.

Zbog izvrsnog okusa, pošip se do danas proširio diljem Dalmacije jer se smatra da je bijela sorta s najvećim potencijalom i na samom vrhu hrvatskih bijelih sorata.

Velika vrijednost i značaj proizvodnje vrhunskih vina od domaćih autohtonih sorti dodatna su snaga eno-gastronomske ponude i pravo bogatstvo na koje možemo biti ponosni. Hrvatski vinari svoja vina od autohtonih sorti mogu ponuditi mnogobrojnim turistima koji posjećuju našu zemlju, a koji vrlo rado kušaju domaća vina. 

Ugodno ljetno poslijepodne ili ljetna večera uz čašu rashlađenog vrhunskog bijelog vina i prekrasan pogled na prirodu, more i zalazak sunca čine posebne trenutke još dragocjenijima.  



Nazad
 
 
 
 
back to top