InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 17.10.2017 || 3. FMCG Summit Zagreb - prijavite se na vrijeme!  |  Novo mjesto za izlazak u Zagrebu: Hugo's  |  Na Bliskom istoku i u Africi uskoro 23 Marriottova branda  |  U Esplanadi predstavljeni noviteti Naturavita čajeva  |  AccorHotels nadmeće se za kupnju australske Mantra Grupe  |  HEINEKEN Hrvatska dobio prestižnu nagradu za kvalitetu  |  METRO obilježio drugi međunarodni dan malih i srednjih poduzetnika  |  Održano prvo profesionalno natjecanje u pripremi espressa u skladu s Specialty Coffee Association  |  Glenfiddich proširuje eksperimentalnu seriju s Winter Stormom  |  Tvrtka Vinolog jedini je distributer vina Plantaže za Hrvatsku  |  Održana 1. konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?“  |  AWT ulazi u HoReCa kanal  |  Aperitivo bar – dvije etaže čistog užitka  |  BEST STAY 2017: 19-20. listopada 2017, Hotel Park Split  |  Vinarija Tomić predstavlja Plavac Mali 2011 barrique  |  Hrvatski Telekom predstavio jedinstveno rješenje za hotele budućnosti   |  GROHE Blue Home omogućuje ukusnu gaziranu vodu izravno iz miješalice  |  InHoreca br. 18 uskoro u vašem ugostiteljskom objektu  |  Poslovi u turizmu: Rast od 27% u odnosu na prošlu godinu  |  Može li hrvatski turizam 365?  |   ||
   

Hrvatska: Vinarija Tomić predstavlja svoj Pošip 2016

21.07.2017
Svojim jedinstvenim potpisom i načinom promišljanja o vinima, legendarni hrvatski vinar Andro Tomić, s posebnom pažnjom njeguje dalmatinske autohtone sorte čiji je potencijal pretočio u vrhunska vina. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla.

Vinarija Tomić predstavlja vrhunsko suho sortno vino, Tomić Pošip 2016,  proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte. Tomićev Pošip 2016 uz svježinu pruža i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama.

Kao i druga kompleksnija vina, umjerenog do punog tijela i odležana u bačvama, vino Tomić Pošip 2016,  preporuča se poslužiti rashlađeno na temperaturi 10-13° C. Idealno će se sljubiti uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, ali i uz pikantnija jela poput kremastih umaka, pesta te uz razne sireve.

Specifične sortne arome vina Tomić Pošip 2016: marelice i drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim i slavonskim  barrique bačvama, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie), čime dobija punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

Grožđe sorte pošip, od koje se proizvodi vrhunsko vino Tomić Pošip 2016, dozrijeva na dva lokaliteta, na sjevernoj strani otoka Hvara, Ager, između Jelse i Staroga Grada te na južnoj strani otoka Hvara.

Sadržaj alkohola u vrhunskom suhom bijelom vinu Tomić Pošip 2016 iznosi 13,5 vol. %, reducirajući šećeri iznose 1,5 g/L, a ukupna kiselost vina iznosi 5,7 g/L, ističe Sebastijan Tomić te dodaje:  Stalnim ulaganjem u nova znanja i tehnologije, a istovremeno poštujući tradiciju otoka Hvara, svakodnevno se trudimo i povećavamo kvalitetu naših vina, koja su plod ljubavi, energije te strasti  koju njegujemo prema vinovoj lozi.

Zbog izvrsnog okusa, pošip se do danas proširio diljem Dalmacije jer se smatra da je bijela sorta s najvećim potencijalom i na samom vrhu hrvatskih bijelih sorata.

Velika vrijednost i značaj proizvodnje vrhunskih vina od domaćih autohtonih sorti dodatna su snaga eno-gastronomske ponude i pravo bogatstvo na koje možemo biti ponosni. Hrvatski vinari svoja vina od autohtonih sorti mogu ponuditi mnogobrojnim turistima koji posjećuju našu zemlju, a koji vrlo rado kušaju domaća vina. 

Ugodno ljetno poslijepodne ili ljetna večera uz čašu rashlađenog vrhunskog bijelog vina i prekrasan pogled na prirodu, more i zalazak sunca čine posebne trenutke još dragocjenijima.  



Nazad
 
 
 
 
back to top