InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 20.02.2018 || Glazbeno vinska suradnja  |  24,6 milijuna kuna za jačanje konkurentnosti turističkog gospodarstva  |  Jubilarni 10. HOTEL&GASTROTEH  |  U 2018. plaće više za 11,5%   |   Plasirana nova berba vrhunske Graševine   |  Održan 6. Adria Hotel Forum  |  Hilton najvredniji hotelski brend na svijetu  |  Treći Vinart Grand Tasting uskoro u Laubi  |  Za strukovne udruge 1,700 000 kn  |  Sajam craft piva od 17. do 20. veljače u Riminiju  |  Uspješna dokapitalizacija Badela 1862  |  Program najvažnijeg gastronomskog kongresa godine!  |  Više od 8.000 sudionika na najvećem ovogodišnjem poslovnom događanju  |  Veličina boca utjecala na prodaju Carlsberga  |  Na Jadranu manje putovanja stranih cruisera   |  Tuna, Sushi & Wine Festival  |  Potreba za novim radnicima najveća na Jadranu  |  Jack Daniel's proizvodi kavu s whiskyjem   |  PLACE2GO od 16. do 18. ožujka   |  Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri   |   ||
   

Hrvatska: Vinarija Tomić predstavlja Plavac Mali 2011 barrique

09.10.2017
Plavac mali 2011 barrique, vinarije Tomić, vrhunsko je suho crno vino, a kako ime kaže, dobiven je od istoimene sorte grožđa. Plavac mali,  jedne je od najznačajnijih autohtonih sorti grožđa u Hrvatskoj. 

O ekskluzivnosti ovoga vina govori i činjenica da se Plavac mali barrique proizvodi u boljim godinama i u manjim količinama. Specifičnost Plavca malog je u eleganciji 'francuskog' tipa, jer ovo vino teži očuvati klasiku aroma plavca malog i stil vina koji je manje džemast i robustan, a više fokusiran na strukturu, izbalansiranost i dužinu okusa. 

Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća plavca (višnje, šljive), mediteranskog bilja i slanosti zaokružuje se odležavanjem 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih barrique bačava, čime se dodaju note drva, začina, kože, duhana, ističu u vinariji Tomić. 
 
 

Želio sam napraviti posebno vino, koje će pokazati svu plemenitost naše domaće sorte Plavac mali. Naš Plavac mali barrique, prije svega, proizvod je terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu koje imamo na našem prekrasnom Hvaru.,  istaknuo je Andro Tomić

Odabrani vinogradi nalaze se na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za uzgoj plavca malog su na škrtom, kamenitom, vapnenačkom tlu. Zbog ekstremnih uvjeta strmih osunčanih vinograda,  ekološki pristup proizvodnje nameće se kao logičan put. Ekološka proizvodnja znači minimalne intervencije u vinogradu s malim prinosima (od 0,5 kg do 1 kg) vrhunskog grožđa. 

Vino Tomić Plavac mali  2011  barrique, poslužuje se na temperaturi 18-20 °C, a idealno se sljubljuje  uz pečeni odrezak, pašticade i druga mesna i ostala jela punijeg okusa. 





Nazad
 
 
 
 
back to top