InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 10.12.2019 || Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |  Dvadeset šest hrvatskih tvrtki na sajmu luksuznog turizma ILTM   |  Novo ruho Škrleta moslavačkih vinara  |  Vinski razgovori uz vinariju Poletti  |  Počeo je gourmingle na Fuliranju   |  Francuski paradoks u Feričancima  |  Gault&Millau Croatia i Kotányi – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom  |  Subway otvara svoj drugi restoran u samom centru Zagreba  |  Humanoidni robot Viktorija novi je promotor turističke ponude Zagrebačke županije  |  Beč ovaj tjedan postaje raj za pivoljupce  |  Istraživanje MasterIndex otkriva: 48% nas planira zimovanje u inozemstvu, a najpopularnija su advent  |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2019  |  Čarobni spa svijet koji ćete obožavati ove zime  |  Vinski razgovori uz vina Pilato   |  Fuliranje is coming to town  |  Špin na zagrebačkoj špici   |  Sudjelujte na 14. VINOcomu  |   ||
   

Hrvatska: Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske

10.07.2019
Da je Pušipel dragocjena sorta za Međimurje i sjevernu Hrvatsku, potvrđuje ovogodišnji rekordan broj nagrada sa svjetskih ocjenjivanja vina. 

 

Posljednja potvrda kvalitete za Vinariju Štampar i njihovo vino  Štampar Pušipel Classic 2018, stigla je u obliku srebrne medalje s jednog od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina - Decanter World Wine Awards. David Štampar, diplomirani agronom  nasljednik i začetnik nove ere vinarije, ističe da je jako ponosan što je nagrada stigla baš za tu sortu jer ona svoje najbolje rezultate daje upravo u Međimurju. 

Radi se o laganom i živahnom vinu, lijepe i bistre žućkasto zelenkaste boje, fino popunjenog i zaokruženog okusa s poželjno blagim alkoholom. Možda najljepši dio njegovog okusa je retrookus izrazito voćnog karaktera, s izvjesnom slasti kao posljedicom kiselkasto slatkaste igre te ugodno gorkastim završetkom. Ovo svježe ljetno vino servirano na temperaturi od 10 do 12ºC  sljubljuje se s ribom, bijelim mesom, rižotom, tjesteninama s umacima na bazi sira te janjetinom. 

Uz međimurske vinare, poznat kao ambasador ove sorte jest i Siniša Lasan, ASI Gold Certificate, Advanced Sommelier, CMS, WSET 3, sommelierski prvak Hrvatske 2017, 2014 koji Pušipel karakterizira na sljedeći način: „ Pušipel ima izuzetnu važnost za međimursko vinogorje. Kao sorta, vrlo je zahvalna za sve stilove vina - od pjenušaca, mirnih vina, kasnih berbi i predikata. Sa sommelierske perspektive, njegove najbitnije karakteristike su svježina i mineralnost. Vina su uglavnom laganog tijela s manjim postotkom alkohola, skladnih kiselina te ugodne voćnosti. Pušipel bi trebalo posluživati rashlađenog na 10 stupnjeva te ga sljubiti s laganijim jelima poput ribljeg carpaccia, tjestenine s blažim umacima, peradi. U budućnosti svakako za pušipel vidim puno prostora na hrvatskim vinskim kartama upravo zbog ovih karakteristika".
  
U čaši Štampar Pušipel Classic 2018 sažeti su mirisi, okusi i karakter bogatog terroira Međimurja i sjeverne Hrvatske. Uz Pušipel, na plodnom se sjeveru Hrvatske dobro snašao i aromatični Štampar Sauvignon 2018, lagano i živahno vino, svijetle i blijede zelenkasto žućkaste boje te bogatog mirisa. 

Iako je za potrebe domaćeg tržišta Vinarija Štampar usmjerena na internacionalne sorte, kad je izvoz u pitanju, najtraženiji su pušipel i graševina zbog čega puno truda ulažu u njihovu promociju i brendiranje. Također, turisti koji dolaze u Hrvatsku teže izvornim okusima koji odražavaju karakter područja iz kojeg dolaze i pričaju njegovu priču. Upravo zbog toga, ove kvalitetne autohtone sorte često pronalaze mjesto u vrhunskim restoranima kao što je šibenski Pelegrini, koji svojim originalnim receptima upotpunjenim vinom Štampar Sauvignon 2018, svojim gostima nudi jedinstveni eno-gastronomski doživljaj. 



Nazad
 
 
 
 
back to top