InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 02.12.2020 || Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |  Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |  Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |   ||
   

Hrvatska: Vinarija Sokač iz Zagorja ima najbolju graševinu izvan Kutjeva

08.06.2020
Svojevrsna vinarska tribina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ugostila je vinara iz Strmca Stubičkog Ivana Sokača. Okupljenim novinarima i ljudima iz vinske struke obratili su se vinar Ivan  Sokač , sommellier Tomislav Jakopović i organizator promocije pod nazivom „Vrijeme je za…" Vjekoslav Madunić.
 
 

 Po jednodušnoj ocjeni nazočnih bilo je to ugodno, inspirativno i otkrivalačko vrijeme jer su Sokačeva vina za mnoge bila pravo otkriće. Utoliko je ovo predstavljanje ispunilo svoju osnovnu svrhu upoznati vina i vinara na najbolji mogući način…

Ono što je vidljivo Ivan Sokač radi svoje vinogradarstvo i vinarstvo na temeljit i studiozan način. Ne žuri i ne „trči pred rudu", već vinima daje vremena da odleže, odnosno da dođu u punu formu da bi izišla na tržište. Navedeno vrijedi za sva vina Sokač, a posebno za kušanje crnog Cuvee-a 2018. 

Od deset ponuđenih vina između njih 12, koje je izabrao Jakopović,  nijedno nije bilo ispod razine i bilo je stvarno teško odlučiti se za vrhunac večeri. Za neke je to, razumljivo, bio izbor bobica graševine iz 2017. Oduševljenje i opće priznanje je izazvao prijedlog Željka Suhadolnika , da probamo još jednom graševinu iz  2016.inače pobjednika na GASTU u Splitu 2018.u vrlo jakoj konkurenciji sa 89 osvojenih bodova, zlatom i titulom šampiona.

 Ali ni ostala vina: od dvaju rajnskih rizlinga 2015. I 2017., moćnih sauvignona 2019. i 2017. sa po 14% alkohola tako usklađenog da ne prevladava, preko muškata žutih iz 2019. I 2017.do već spominjanog Cuveea, nisu zaostajala kvalitetom. Jakopović je  imao slatke brige u kušanju i pripremi za predstavljanje, jer od toliko dobrih i odličnih vina neka su morala izostati, a Sokač može mirno spavati jer je kvaliteta neupitna.
 Nisu to velike količine u usporedbi sa drugim vinarima u Hrvatskoj, 8000 loza i oko 12.000 litara vina, ali škarta nema, sve je dobro! A to je rijetka pojava u hrvatskom vinarstvu gdje često u proizvodnji više desetaka tisuća litara vina ima svega i svačega. 

Inače, Sokač je vrsni elektroničar, vlasnik tvrtke 'Elektron', i kao što mora biti precizan u svom poslu jer proizvodi opremu za mjerenje i regulaciju temperature, tlaka , vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina tako je precizan i u stvaranju vina što smo mogli čuti više puta tijekom večeri. No, tu je i  obiteljska tradicija jer je Ivan u obitelji Sokač već četvrta  generacije, koja proizvodi vino.     

 Glavni vinogradi se nalaze na pozicijama Rebar gdje je i klet te manja kušaonica, zatim na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Dobio je mnogobrojna priznanja, preko stotinu, počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva, već spominjanog Gasta do dvije najnovije zlatne medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na velikom međunarodnom festivalu (preko stotinu vinara i 500 uzoraka) u Gornjoj Radgoni.Njegova vina se  osim na kućnom pragu mogu kupiti i u prodavaonicama Vrutka. Zadnjih godina vinar je imao problema sa mrazom, a Jakopović je istaknuo 'čistoću u podrumu', koja je urodila plodom, najboljom graševinom iz 2017. godine, koja je napravljena  u Hrvatskoj, iza samo dvoje u Kutjevu, kaže Suhodolnik.     

 Grožđe se bere ručno i prerađuje po najvišim tehnološkim standardima, u kontroliranim tehnološkim uvjetima s posebno odabranim enološkim sredstvima. U vinogradima su zasađene sorte: graševina, sauvignon bijeli, rajnski rizling, traminac, žuti muškat, cabernet sauvignon i frankovka. Sva vina su deklarirana vrhunska ili kvalitetna.

Jakopović je istaknuo Sokačev sauvignon, jedan od najboljih u Hrvatskoj, koji je vrlo zahtjav u vinogradu, pa traži veliki trud, a u podrumu se stalno mijenja, a ranijom berbom se dobije intezivan  miris, a skladnije tijelo u vinu.     

 Škrta zemlja bregovitog  Hrvatskog  zagorja i uloženi trud za njegu vinograda,  vraća  se skromnim  urodima, ali daje vrhunsko grožđe, vrlo osebujne kvalitete.  'Vino nas privlači svojim čarima i trudimo se tu čaroliju vina predati drugim ljubiteljima vina i dobre vinske kapljice', poručuje nam Ivan Sokač, vlasnik vinarije Sokač, koja ima i predikatno vino, kojeg se čuva za lijek jer ga od 220 trosova ima samo 60 litara. (M.Petković)   





Nazad
 
 
 
 
back to top