InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 10.12.2018 || Vinarija Tomić ponosni je partner projekta „Sigurnim putem dalje”  |  Advent priprema Dane otvorenih butelja  |   Zavirite u ELFS & bubbles!  |  Predstavljanje vinarije Zorić  |  Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu  |  Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri  |  Vinske zvijezde 2018  |  Vina Belje imaju najbolju turističku ponudu u Slavoniji i Podunavlju   |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018  |  Adria Hotel Forum 2019 održat će se u Beogradu!  |  Mediteranska lakoća postojanja  |  Mirisi, okusi i boje otoka Hvara u Zagrebu  |  Gin Woodland ove godine osvojio čak 11 prestižnih svjetskih nagrada  |   Rabljani nastavljaju nizati vrijedne turističke nagrade  |  Fuliranje, uskoro otvara svoja vrata na Strossmayerovom trgu  |  Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana  |  Dodijeljene Vinart nagrade  |  Dvodnevna stručna edukacija pod vodstvom chefa Davida Skoke   |  Restoran Kalelarga u novom ruhu i s novim vlasnicima  |  12. Kongres hrvatskog kampinga u Termama Tuhelj  |   ||
   

BIH: Vina Slavonije prezentirana u gradu na Vrbasu

03.05.2018

PP Orahovica i Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, dvije vinarije koje dijele istu slavonsku goru Krndiju, predstavili su svoja najbolja vina u restoranu Stara Ada u Banja Luci. Uz svaku vrhunsku kapljicu, svi prisutni uživali su i uz pomno odabrana jela i servirana u šest sljedova. Prisutni su svoja nepca nagradili izuzetnim okusima PP Orahovica Graševina 2017, Krauthaker -   Graševina vrhunska 2017, Krauthaker - Zelenac Kutjevo 2017, PP Orahovica - Silvanac zeleni 2016, PP Orahovica -  Frankovka 2013. Krauthaker - Graševina kasna berba 2016.
 

Bosna i Hercegovina višestruko je povezana s Hrvatskom društveno, socijalno, ekonomski, mentalitetom, zato ne čudi da je glavna i najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj, Graševina izrazito popularna i u BIH.  Krauthaker je s vinima prisutan na tržištu BiH već dugi niz godina, a PP Orahovica prije dvije godine krenula u osvajanje i našeg tržišta.

PP Orahovica i Vinogradarstvo” i podrumarstvo Krauthaker organizirali su ovu zanimljivu degustaciju, ne samo kako bi predstavili svoja vina već i u cilju podizanja svijesti o kulturi degustiranja vina, njenom gastronomskom značaju, te kako bi predstavili Vina Slavonije u cjelini i potaknuli njihov značaj među vinskim potrošačima u BiH.

Nakon prezentacije i degustacije vina i ukusnih jela, druženje je nastavljeno uz melodične zvuke tamburaša do kasno u noć.

Slavonija - savršeno je područje za uzgoj vina

S umjereno-kontinentalnom klimom i položajima vinograda od 100 do 300 m/nm, južnih ekspozicija, savršeno je područje za uzgoj vina najvišeg ranga kvalitete. 

Prevladavaju bijela vina, posebno Graševina koja je i najzastupljenija vinska sorta u cijeloj Hrvatskoj. Od ostalih bijelih sorti mogu se istaknuti Chardonnay, Pinot sivi, Silvanac zeleni, Sauvignon i Rajnski rizling. Od crnih sorti među najzastupljenijim su Frankovka, Cabernet sauvignon, Merlot i Pinot crni, koja daju vina osebujnih aromatskih profila i različitog intenziteta rubin crvene boje.

Rekli su…

PP Orahovica 


Mala Švicarska ili grad blizanaca, oba iz različitih razloga, česti su nazivi za grad Orahovica, udaljen 220 km istočno od Zagreba i 75 km zapadno od Osijeka.

 Graševina, najpoznatija i najzastupljenija vinska sorta Hrvatske, prisutna već više od 100 godina, a glavna je sorta i u PP Orahovica. Ipak, ljupka osobnost Silvanca zelenog učinila je Orahovicu poznatom upravo po tom vinu. 

Igor Hruškar, PP Orahovica 

Krauthaker:

Vinogorje Kutjevo u kojem se nalaze vinogradi i podrum obitelji Krauthaker, idealno je vinogradarsko područje gdje se vinova loza uzgaja stoljećima. Tu višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju regije, uspješno nastavlja Vlado Krauthaker osvajajući za svoja vina brojna priznanja i medalje. Obiteljsku tradiciju nastavlja kćerka Martina, koja je također počela osvajati međunarodna zlata.

Prema onome što smo do sada kušali, ove nas godine očekuju odlična vina, a vinari i dalje trebaju vrijedno raditi na unapređenju kvalitete, ali i na promociji. 

Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina.


Nazad
 
 
 
 
back to top