InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 10.12.2019 || Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |  Dvadeset šest hrvatskih tvrtki na sajmu luksuznog turizma ILTM   |  Novo ruho Škrleta moslavačkih vinara  |  Vinski razgovori uz vinariju Poletti  |  Počeo je gourmingle na Fuliranju   |  Francuski paradoks u Feričancima  |  Gault&Millau Croatia i Kotányi – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom  |  Subway otvara svoj drugi restoran u samom centru Zagreba  |  Humanoidni robot Viktorija novi je promotor turističke ponude Zagrebačke županije  |  Beč ovaj tjedan postaje raj za pivoljupce  |  Istraživanje MasterIndex otkriva: 48% nas planira zimovanje u inozemstvu, a najpopularnija su advent  |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2019  |  Čarobni spa svijet koji ćete obožavati ove zime  |  Vinski razgovori uz vina Pilato   |  Fuliranje is coming to town  |  Špin na zagrebačkoj špici   |  Sudjelujte na 14. VINOcomu  |   ||
   

Hrvatska: Uspješno predstavljena kvarnerska pjenušava vina u Zagrebu

17.06.2019
U petak, 14.06., u zagrebačkom baru ROOTS  predstavljena su pjenušava vina Kvarnera u suradnji dvaju vinskih festivala, 4. Salona pjenušavih vina Zagreb i  4.WineRi, uz podršku  Turističke zajednice grada Rijeke.
 
 

Radionica „Pjenušavi Kvarner "  nastala je  suradnjom dvaju vinskih događaja, a prvi put je održana u Rijeci, na 3.WineRi gdje su naslijepo kušana pjenušava vina Kvarnera, većinom autohtonih sorti.  Prof. Vukelić tada se osvrnula na pjenušavu scenu Hrvatske i regije, na sorte od kojih se najčešće proizvode pjenušci te na sve veći trend proizvodnje pjenušaca od izvornih sorti.
 
Svi su se s ponosom prisjetili ovogodišnjeg hrvatskog uspjeha na najvećem ocjenjivanju pjenušavih vina u regiji – ocjenjivanja mreže Salon of Sparkling wines, na kojemu je apsolutni pobjednik bio upravo kvarnerski pjenušac - 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. I vrbnički vinar Franjo Toljanić osvojio je prestižnu nagradu za najbolji pjenušac u Jugoistočnoj Europi  (kategorija izvan Francuske i Italije) na sajmu „Vinitaly" s pjenušcem Gospoja.  
 
Uspjesi kvarnerskih pjenušaca izvrstan su vjetar u leđa i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, a time i praćenju svjetskih trendova koji pridonose većoj promociji kvarnerske i hrvatske eno-gastro scene u svijetu.  
 
Pjenušava vina Kvarnera kušana su u parovima pa su gosti mogli usporediti različite metode, godišta, vinarije. U prvom su paru bili Biser Žlahtine 2017.  Ivana Katunara, brut prirodno biser vino i nedavno nagrađena Žlahtina Gospoja 2017, brut, proizvedena tradicionalnom metodom. Slijedile su dvije različite sorte, ista metoda, ista godišta:  Jarbola, 2017, brut nature OPG-a Ružić proizveden od autohtone sorte jarbole iz okolice Matulja (selo Zvoneće) i  Valomet  žlahtina PZ Vrbnik, 2017, brut. 
 
Treći par su bile dvije žlahtine, isto godište, tradicionalna  metoda, dvije različite vinarije -  San Marino  brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog) te Frajona brut, vinarije Frajona iz Malinske.  Zadnji su par činila dva različita ružičasta vina:  pjenušac Ružica Vinodola, brut  od sorte cabernet sauvignon i pjenušac Valomet extra brut rosé od autohtonih sorti (85% brajdica-tj. plavina; a 25% sansigot tj. sušćan crni, kamenina-hrvatica i debejan). 

Svi su proizvođači ponosni na svoja pjenušava izdanja vina, shvaćaju njihovu važnost na eno-gastro sceni, nadaju se da će se sve više autohtonih sorti Kvarnera (mirnih i pjenušavih) naći na vinskim kartama kvarnerskih restorana, a promocija „Pjenušavi Kvarner" planira otputovati uskoro i u Ljubljanu.    
 
Pokrovitelj prezentacije bila je Turistička zajednica grada Rijeke i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko - goranske županije, odnosno Centar autohtonih proizvoda Primorsko - goranska kašetica. „Kašetica" je ponudila sir s otoka Krka (sirane Hlam) i s Grobnika (sirane Frankulin). Uz pjenušce i sireve poslužen je i bakarski baškot koji je mnogima izmamio „prustovske uzdahe" sjećanja na djetinjstvo.



Nazad
 
 
 
 
back to top