InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 17.10.2017 || 3. FMCG Summit Zagreb - prijavite se na vrijeme!  |  Novo mjesto za izlazak u Zagrebu: Hugo's  |  Na Bliskom istoku i u Africi uskoro 23 Marriottova branda  |  U Esplanadi predstavljeni noviteti Naturavita čajeva  |  AccorHotels nadmeće se za kupnju australske Mantra Grupe  |  HEINEKEN Hrvatska dobio prestižnu nagradu za kvalitetu  |  METRO obilježio drugi međunarodni dan malih i srednjih poduzetnika  |  Održano prvo profesionalno natjecanje u pripremi espressa u skladu s Specialty Coffee Association  |  Glenfiddich proširuje eksperimentalnu seriju s Winter Stormom  |  Tvrtka Vinolog jedini je distributer vina Plantaže za Hrvatsku  |  Održana 1. konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?“  |  AWT ulazi u HoReCa kanal  |  Aperitivo bar – dvije etaže čistog užitka  |  BEST STAY 2017: 19-20. listopada 2017, Hotel Park Split  |  Vinarija Tomić predstavlja Plavac Mali 2011 barrique  |  Hrvatski Telekom predstavio jedinstveno rješenje za hotele budućnosti   |  GROHE Blue Home omogućuje ukusnu gaziranu vodu izravno iz miješalice  |  InHoreca br. 18 uskoro u vašem ugostiteljskom objektu  |  Poslovi u turizmu: Rast od 27% u odnosu na prošlu godinu  |  Može li hrvatski turizam 365?  |   ||
   

Hrvatska: U vinariji Stručić degoržiran prvi pjenušac

27.07.2017
U ludbreškoj vinariji Stručić degoržiran je prvi pjenušac ove vinarije i prvi pjenušac ludbreškog vinogorja. "To je bio velik izazov za nas te kruna vinarije i dosadašnjeg rada. Svaki vinar želi, nakon vrhunskih vina, proizvoditi i pjenušac, tome svi težimo", kaže vinar Tomislav Stručić.

Pjenušac Stručić je rađen klasičnom metodom, od sorte chardonnay berbe 2014. godine i pomoću prirodnih kvasaca. Za degoržiranje su angažirali Ivanu Puhelek Purek i Krunu Antolkovića iz tvrtke Eno concept, koji među prvima u Hrvatskoj imaju opremu i mobilni servis te degoržiraju pjenušce vinarima diljem zemlje. 

Degoržiranje je završna faza u procesu proizvodnje pjenušca u kojoj se izbacuje talog kvasca. Radi se o klasičnoj metodi, u kojoj do drugog vrenja dolazi u boci zatvorenoj krunskim čepom. Dok pjenušac sazrijeva, butelje se stavljaju u stalak, pupitres, u kojem se tijekom nekoliko mjeseci svakodnevno lagano okreću kako bi se na kraju talog od kvasca skupio u grliću boce. Degoržacija je postupak u kojem se grlo boce zamrzne i potom se pod pritiskom talog izbacuje van. Ako je potrebno, nakon toga se butelja nadopunjuje pjenušcem iz iste serije, a ako vinar želi, dodaje se i ekspedicijski liker koji dodatno oblikuje okus pjenušca, a potom se butelja zatvara plutenim čepom i zaštitnom mrežicom. 
 
 

"Pjenušac Stručić je odležao dvije godine. U njega nismo dodavali ekspedicijski liker, možemo reći da je kompleksan, a konačne aromatske karakteristike će dobiti kroz jedan do tri mjeseca odležavanja.", objasnila je Ivana Puhelek Purek.

Pjenušac planiraju plasirati na zagrebačkom tržištu, a moći će ga se kupiti i kod njih u vinariji. Inače, Tomislav i Sanja Stručić druga su generacija vinara, a oni se ovim obiteljskim biznisom bave desetak godina. 

˝Zadnje dvije tri godine ozbiljnije se bavimo ovim poslom i sve više težimo kvaliteti naših vina. Obrađujemo tri hektara vinograda, u kojima imamo graševinu, chardonnay, sauvignon i rajnski rizling, a proizvodimo 25 000 boca godišnje.˝, otkriva Stručić

Njihov entuzijazam i zaljubljenost u vinarstvo iznimno su zarazni, a osim vina imaju i nekoliko odličnih voćnih likera. Pogled na njihove vinograde iz vinarije u svako je doba godine čista idila pa je tako zanimljiva i novost da su pri kraju s projektima u sklopu Vinske omotnice i da će uskoro imati i smještajne kapacitete - kreću s izgradnjom pet soba, ali i novog podruma i kušaone.



Nazad
 
 
 
 
back to top