InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 18.02.2019 || Uskoro četvrto, nikad bogatije izdanje sajma Vinart Grand Tasting  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom u kavani Procaffe  |  Predstavljen Aminess Gourmet Lab  |  Predstavnici Turističkih zajednica Raba i Lopara otkrili što očekuju od 2019. godine  |  Digitalna platforma DISH dostupna u Hrvatskoj  |  Vino uz žlicu i Podravku u Aperitivo baru  |   Predstavljena mlada vina berbe 2018.   |  Hotelska grupacija Falkensteiner jača poziciju brenda  |  Booking.com objavljuje finalistice nagrade Technology Playmaker Awards 2019  |  U susret centralnom turističkom događaju u regiji  |  HGK predstavila vina najuglednijim ugostiteljima Berlina  |  Ledena berba u PP Orahovica  |  Odličan rezultat adventa na Rabu  |  EDITEL Adria 8. poslovni doručak u Dubrovniku  |  Trendovima usprkos: Iz Zagreba preselili u Slavoniju  |  Hrvatskim restoranima uručena MICHELINOVA priznanja  |  Što nas čeka na domaćoj gourmet sceni?  |  Svečana premijera predstave „Svaki tvoj rođendan” održana uz promociju vrhunskih vina vinarije Oraho  |   Rab postao prvi Europski otok sporta   |  Prestižna ANWB TOP 2019. nagrada   |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

15.05.2018

Četiri studenta prestižnog američkog MIT sveučilišta, koji su prije izvjesnog vremena razvili robota koji gura nogometnu loptu, udružili su se s chefom - nosiocem Michelinove zvjezdice kako bi otvorili restoran s kuhinjom u kojoj veći dio posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatiziranih wokova za pripremanja hrane. Gost treba odabrati jedno od jela s menija preko kioska s touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem wokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizirani wokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake narudžbe.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, wokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuhanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, sjeckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlenika koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako s potencijalom da u pojedinim sferama zamjene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost  u potpunosti preuzeti procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni chef Daniel Boulud, nosilac Michelinove zvjezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski show definitivno dio sveukupnog iskustva prilikom posjete restoranu.
 
(Izvor i fotografija: engadget.com)

Nazad
 
 
 
 
back to top