InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 20.11.2018 || Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana  |  Dodijeljene Vinart nagrade  |  Dvodnevna stručna edukacija pod vodstvom chefa Davida Skoke   |  Restoran Kalelarga u novom ruhu i s novim vlasnicima  |  12. Kongres hrvatskog kampinga u Termama Tuhelj  |  Uspješno predstavljena mlada vina šest međimurskih vinarija  |  Manje od dva tjedna dijele nas od Best Stay-a, jeste li spremni za Dubrovnik?  |  Dani švoja još jednom podsjećaju na vrijednosti ribe list  |  Čak dvije nagrade za Terme Tuhelj na Danima hrvatskog turizma  |  Vina Laguna osvojila dva zlata na prestižnom natjecanju u Italiji  |  Dodijeljene turističke nagrade  |  Hotel Esplanade dobio dvije nagrade  |  #StageOne – 1.364 izvedba CABAres, CABArei-a u One Suite Hotelu   |  7. Dani blatske lumblije  |  2. HOW Festival Poreč  |  Jedinstvena večer za sva osjetila održana u zagrebačkom Takenoku  |  Održana konferencija Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak  |  Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak  |  70 vrsta burgera na Zagreb Burger Festivalu 2018.!  |  50 A Burgers & Champagne bar u suradnji sa Acrobatom dovodi u Zagreb Chanel Adams  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

15.05.2018

Četiri studenta prestižnog američkog MIT sveučilišta, koji su prije izvjesnog vremena razvili robota koji gura nogometnu loptu, udružili su se s chefom - nosiocem Michelinove zvjezdice kako bi otvorili restoran s kuhinjom u kojoj veći dio posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatiziranih wokova za pripremanja hrane. Gost treba odabrati jedno od jela s menija preko kioska s touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem wokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizirani wokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake narudžbe.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, wokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuhanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, sjeckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlenika koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako s potencijalom da u pojedinim sferama zamjene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost  u potpunosti preuzeti procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni chef Daniel Boulud, nosilac Michelinove zvjezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski show definitivno dio sveukupnog iskustva prilikom posjete restoranu.
 
(Izvor i fotografija: engadget.com)

Nazad
 
 
 
 
back to top