InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 16.07.2018 || Najveći CROburger u Hrvatskoj za gledanje velikog finala na Foodballerki  |  Ministarstvo turizma dodijelilo 24 milijuna kuna za razvoj poduzetništva u turizmu   |  Zadar dobio prvi pop-up sushi restoran   |  Veljko Ostojić izabran za direktora Hrvatske udruge turizma  |  PZ Putniković u Zagrebu predstavio najbolja ljetna vina  |  HTZ u Slavoniju dovodi deset svjetski poznatih blogera i influencera   |  95% Hrvata koristi kartice, 15% svaki dan plaća beskontaktno, a 62% želi plaćati mobitelom   |  Proslavljen Svjetski dan krastavaca i predstavljen 4 br. magazina miss7  |  Svi su dobrodošli na 33. Dane rudarske greblice  |  Barcaffé Barist Tour  |  Pivo nas čini pametnijima i kreativnijima  |  Stigla prestižna priznanja World Travel Awards  |  Rekordna godina za proizvodnju i izvoz piva  |  Talijanska Lavazza kupuje australski Blue Pod Coffee  |  Inovacije u duhanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duhana  |  U zagrljaju Moslavačkog gorja, Lonjskog polja i Škrleta!  |  Kampiranje u Slavoniji sve popularnije  |  Gastro doživljaj u Marini Hramini  |  Svečano predstavljen najveći hrvatski gastro projekt Croatia: The Cookbook  |   Vikend surprise-Bolesna braća i Kuzma i Shaka Zulu  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

15.05.2018

Četiri studenta prestižnog američkog MIT sveučilišta, koji su prije izvjesnog vremena razvili robota koji gura nogometnu loptu, udružili su se s chefom - nosiocem Michelinove zvjezdice kako bi otvorili restoran s kuhinjom u kojoj veći dio posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatiziranih wokova za pripremanja hrane. Gost treba odabrati jedno od jela s menija preko kioska s touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem wokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizirani wokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake narudžbe.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, wokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuhanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, sjeckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlenika koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako s potencijalom da u pojedinim sferama zamjene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost  u potpunosti preuzeti procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni chef Daniel Boulud, nosilac Michelinove zvjezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski show definitivno dio sveukupnog iskustva prilikom posjete restoranu.
 
(Izvor i fotografija: engadget.com)

Nazad
 
 
 
 
back to top