InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Subota, 18.01.2020 || Prestižna oznaka ADAC Superplatz 2020 za čak četiri Valamarova kamping ljetovališta  |  Aminess Sirena dobio nagradu ADAC Superplatz 2020  |  VINUM.IN - promocija drugog broja časopisa  |  Izvoz pjenušaca porastao za 35 posto  |  Badnjak na Fuliranju - riblji meni za prste polizati  |  Journal pop up We Love Local  |  Idealan spoj: orašasti plodovi i kava  |  Nova gastro ponuda na Fuliranju  |  METRO bilježi najsnažniji rast veleprodajnog poslovanja u 10 godina  |  Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |  Dvadeset šest hrvatskih tvrtki na sajmu luksuznog turizma ILTM   |  Novo ruho Škrleta moslavačkih vinara  |  Vinski razgovori uz vinariju Poletti  |  Počeo je gourmingle na Fuliranju   |  Francuski paradoks u Feričancima  |  Gault&Millau Croatia i Kotányi – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom  |  Subway otvara svoj drugi restoran u samom centru Zagreba  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

15.05.2018

Četiri studenta prestižnog američkog MIT sveučilišta, koji su prije izvjesnog vremena razvili robota koji gura nogometnu loptu, udružili su se s chefom - nosiocem Michelinove zvjezdice kako bi otvorili restoran s kuhinjom u kojoj veći dio posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatiziranih wokova za pripremanja hrane. Gost treba odabrati jedno od jela s menija preko kioska s touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem wokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizirani wokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake narudžbe.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, wokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuhanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, sjeckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlenika koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako s potencijalom da u pojedinim sferama zamjene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost  u potpunosti preuzeti procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni chef Daniel Boulud, nosilac Michelinove zvjezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski show definitivno dio sveukupnog iskustva prilikom posjete restoranu.
 
(Izvor i fotografija: engadget.com)

Nazad
 
 
 
 
back to top