InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 25.08.2019 || MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |  U METRO-u potražite nove vinske etikete renomirane vinarije Zlatan otok  |  U Termama Tuhelj svečano otvoren luksuzni kamp Vita  |   U Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu  |  Ultimativni Gin & Tonic doživljaj  |  Kava koja osvaja svijet-Cold Brew  |  Booking.com kreirao Avo-Condo  |  HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu  |  Sa 7.000 zaposlenika Valamar rekorder u zapošljavanju u turizmu   |  Prva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus d.o.o.  |  Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |   ||
   

Hrvatska: U Kotanyi Gourmet Klubu u Zagrebu predstavljen program festivala Taste the Mediterranean

26.04.2019
6. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean, koji će se održati od 22. do 25. svibnja u gradu Hvaru, ugostit će vrhunske svjetske i hrvatske chefove, okrunjene Gault&Millau tokama i Michelinovim zvjezdicama, te stručnjake iz područja ekologije, poljoprivrede i kulturne baštine Mediterana.
 
 
 
Bogati program Festivala predstavljen je u Zagrebu, u Kotanyi Gourmet Clubu, uz cooking show chefa Fabricija Vežnavera iz istarskog restorana Pergola, (Veliki chef sutrašnjice za 2019. prema Gault&Millau Croatia) koji će u Hvaru održati kulinarski masterclass.
 
„Hrvatska mediteranska prehrana je na UNESCO-vom popisu nematerjalne kulturne baštine, a Hvar je otok UNESCO-a i idealna lokacija za festival koji slavi mediteransku gastronomiju, kulturu i način življenja. Specijalni gost ovogodišnjeg festivala je chef Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru prestižne liste 50 Best restaurants iz restorana Paste u Bangkoku, koja će osim masterclassa pripremiti ekskluzivnu četveroručnu večeru s chefom Hrvojem Zirojevićem, nositeljem titule Chefa godine 2019 Gault&Millau Croatia, u restoranu Laganini na Palmižani. A još dvije specijalne večere održat će se u restoranima Divino i Kod kapetana u Hvaru" najavila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean, te predstavila tvrtke partnere Kotanyi, Riso Gallo, Centaurus Gastro Hvar, Debic, hvarske vinarije Tomić i Vujnović te vinarije Stina i Rizman.
 
 Festival Taste the Mediterranean održava se u suradnji s Gradom Hvarom, TZ-om Grada Hvara i HTZ-om, te Gault&Millau Croatia i Institut Français, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco i Ministarstva turizma.   
U sklopu festivala masterclassove će održati i ostali chefovi laureati Gault&Millau Croatia 2019: Chef tradicijske kuhinje 2019 Vesna Miletić, Chef slastičar 2019 Biljana Milina. Posjetitelji će imati prilike učiti i od španjolskog chefa Vicentea Patina, jednog od najboljih chefova u Valenciji iz restorana Saiti, chefa Marcella Trentinija iz torinskog restorana Magorabin, chefa Lionela Levyja iz restorana Alcyone u Marseilleu i chefa Ippeija Uemure iz restorana Le Tabi u Marseilleu. Na festivalu će sudjelovati i chefovi Sandra i Dane Tahirović iz splitskog restorana Zora Bila, Igor Jagodic, Chef godine 2019 po izboru Gault&Millau Slovenia, chef Sokol Prenga, promotor albanske gastronomije te chefovi Nataša Vukmirović, Tonči Jerković, Antun Matković Car i Igor pl. Živanović iz Hvara. 
 
Bogati program festivala uključuje i međunarodnu konferenciju „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost" koju je predstavila Sonja Karoglan Todorović, direktorica ekološkog instituta Ecologica iz Zagreba, partner Festivala Taste the Mediterranean. O problemima i mogućim rješenjima koji se tiču okoliša, mediteranske kulturne baštine, zdrave mediteranske prehrane, razvoja turizma i poljoprivrede govorit če ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Tako će na festivalu sudjelovati dr.sc. emeritus Nenad Starc iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, slavni hvarski vinar Ivo Duboković, stručnjak za usjeve, Riccardo Franciolini iz Rete Semi rurali Italia, Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčula, Cinzia Scaffidi sa Sveučilišta gastronomskih znanosti Slow Food u Pollenzu Italiji, Brigida Marovelli iz Trinity Collegea u Irskoj, dizajnerica interijera iz Londona Ana Zenić, Kunty Moureau iz udruge Belgian Food Mood, Veronika Gamulin iz Muzeja Stari Grad, Adela Dubuković, iz LAGa FLAGa Škoji, Darko Znaor te Mauro Carbone, menadžer talijanskog Ente Turismo Alba. Na radionici „Imam pravo jesti zdravo" djeca će učiti o važnosti zdrave prehrane koja uključuje mediteranske namirnice. 
 
Na dane Festivala na hvarskoj Pjaci bit će postavljena Mediteranska tržnica gdje će mali proizvođači nuditi domaće proizvode poput sira, maslinovog ulja, slanih srdela, džemova i ostalih delicija. 
 
Tijekom cooking showa za vrijeme predstavljanja programa festivala Taste the Mediterranean, chef Fabricio Vežnaver pripremio je pet zanimljivih slijedova jela. Prvo je poslužena krema od čičoke, dimljeni divlji brancin i perle od octa od maline, zatim risotto na bijelo s koricom limuna i kvarnerskim škampom sa žara, slijedila je artičoka sa žara s kremom od meda, čilija i rajčice, zatim su poslužena otkoštena svinjska rebrica, kuhana na niskoj temperaturi sa žličnjacima od divljih šparoga i parmezana, a za kraj posluženi su macarons od badema i vanilije te keksi sa začinima za medenjake.  Ove gastronomske delicije sljubljene su uz vina Tomić Beleca 2018 i Tomić Opolo Nobile 2018. Nazad
 
 
 
 
back to top