InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 22.09.2019 || Imperial Riviera zajedno s AZ mirovinskim fondovima i Valamarom kreće u novi ciklus razvoja i inve  |  Najava: MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365? KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |  Trieste Coffee Experts 2019 - Streaming veza  |  Jägermeister najnovijom ekstenzijom pokazao svoj Scharf karakter  |  Grif Session IPA novo osvježenje iz Grif mikropivovare  |  Vinski razgovori uz vina Fuhtar   |  Najbolje od Srijema i Slavonije za sudionike Dana hrvatskog turizma  |  U najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019.  |  Prvo izdanje 'Goložece di Orsera'  |   Dva Zlata s elitnih vinskih scena dodijeljena vinima Iločkih podruma!   |  Valamar osigurao slobodan dan svim roditeljima prvašića  |  METRO poziva startupove da se prijave na program METRO Xcel  |  Radenska Adriatic na sajmu Agra osvojila tri zlatne medalje  |  Projekt G.E.T. STARS počeo je dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.  |  Kvalitetnije brendiranje domaćih vina lijek protiv jeftinog uvoza  |  Tko u Europi najviše uživa u svježe mljevenoj kavi?  |  Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018 – za sve one koji traže nešto novo u sljubljivanju hrane i  |  MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |   ||
   

Hrvatska: Trendovima usprkos: Iz Zagreba preselili u Slavoniju

14.01.2019

Ovo nije naslov nekog znanstveno-fantastičnog filma. To se uistinu dogodilo. Dvoje mladih iz Zagreba dobilo je posao u Feravinu i odlučili su se preseliti u Feričance.

 
 
Da se svakodnevno iseljavaju mladi iz Slavonije to više nije vijest. Vijest je kad se netko zbog posla tamo preseli, a upravo na taj korak se odlučilo dvoje mladih koji su karijeru započeli - ni manje ni više - nego u Feričancima, malom mjestu s oko dvije tisuće stanovnika. Nakon diplome na Agronomskom fakultetu u Zagrebu  dvadesetčetverogodišnja Lucija Kužir i dvadesetpetogodišnji Martin Kovačević zaposlili su se u vinariji Feravino kao tehnolozi. Lucija je Zagrepčanka, a Martin Dalmatinac iz Polače. Prva iskustva stjecali su na praksi u Kaliforniji, jednoj od najpoznatijih vinskih regija u svijetu, no američki i zagrebački stil života zasada im ne nedostaje.
 
„Iznimno sam sretna što mi je pružena prilika raditi u podrumu i vinogradima gdje zapravo sve počinje. Dani su mi u Feričancima ispunjeni. Nakon posla uvijek se nađe vremena za druženje s dragim ljudima koje sam tu upoznala, a Zagreb je udaljen samo dva i pol sata vožnje, pa kad ga se zaželim odem preko vikenda", kaže Lucija. 
Martin Kovačević, inače njezin zaručnik, kaže kako je strah zbog selidbe i negativnih vijesti koje se šire o iseljavanju iz Slavonije, vrlo brzo nestao.
 
„Već sam nakon nekoliko prvih radnih dana bio zadovoljan novim poslom. Od vinograda i podruma do prodaje vina dosta je posla, no jako sam zadovoljan radnim uvjetima, a kao mladi tehnolog vidim prostor za napredak. Važno mi je da radim u struci. Na kraju krajeva za to sam se i školovao, a svoj posao iznimno volim. Oduševljen sam i Slavonijom. Tu su ljudi iznimno gostoljubivi, topli i vedri. Sviđa mi se mirnoća kojom zrače i žive, kao i bogatstvo tradicije i običaja", kaže Martin. 
 
Mladi, obrazovani, komunikativni, otvoreni i iskreni, perspektivni, stručni i željni novih iskustava i znanja – tako Luciju i Martina opisuju u Feravinu, poznatoj slavonskoj vinariji koja godišnje proizvede oko 900 tisuća litara vina i izvozi u više od dvadeset zemalja među kojima su i Meksiko, Singapur, a odnedavno i Karibi. A da ova vinarija vodi računa o mladima potvrđuje i činjenica da je od početka prošle godine na čelu stručnog tima enologa također mlada i perspektivna Antonija Čeme.



Nazad
 
 
 
 
back to top