InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 16.06.2019 || Veliki uspjeh Stocka na prestižnom ocjenjivanju alkoholnih pića „World Dinks Awards“  |  Valamarovi hoteli ponovno dobitnici najprestižnije turističke nagrade na svijetu   |  Sva raskoš Zlatne doline predstavljena na danima graševine u Kutjevu  |  Vina PP Orahovice osvojila dvije bronce na Decanteru 2019  |  Međimurski vinari trijumfirali na svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards  |  Pet zlata i tri srebra za Feravino u Svetom Ivanu Zelini  |  Pobjednici prvog regionalnog Latte Art natjecanja u Hrvatskoj  |  Na sajmu SCA World of Coffee u Berlinu razgovor o rješenjima za izazove uzgajivača kave  |  Zigante tartufi ponosno nose Superbrands znak  |  U dvorcu Kutjevo održan Simpozij o Graševini   |  Badelova vina trijumfirala na svjetskoj dodjeli nagrada IWSC 2019  |  Novosti o golf turizmu na konferenciji o golfu u Poreču  |  Hrvatska na vrhu popisa zemalja s najvećim rastom popularnosti na TripAdvisoru  |  Održani Dani Dalmatinskog pršuta i vina   |  Vinski razgovori uz Davora Zdjelarevića   |  Udruga Grk Lumbarda predstavila je svoju sortu zagrebačkim vinoljupcima  |  Proglašeni pobjednici natječaja "Vino mog zavičaja"  |   Pridružite nam se na ekskluzivnom događaju u svijetu espressa i latte arta!  |  Europsko priznanje Borisu Drilu iz Hrvatskog Telekoma  |  Uspješno održan 6. festival Taste the Mediterranean, oplemenjen ljepotom Hvara i Dalmacije  |   ||
   

Hrvatska: Svi su dobrodošli na 33. Dane rudarske greblice

05.07.2018

Kulturno-umjetničko društvo „Oštrc" i ove godine organizira Dane rudarske greblice te Vas pozivamo da dođete na našu manifestaciju koja se održava u Rudama kraj Samobora, 7. i 8. srpnja.
 

Manifestacija je posvećena istoimenom slanom kolaču čija priprema seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada. Greblica je tenki kolač nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaju orasi, špinat, blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Krajem 2017., zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica, kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.  

Subotnji program počinje gastro susretima od 13 sati kod Rudnika sv. Barbara. Tema ovogodišnjih susreta je roštilj. U 20 sati organizirano je gledanje utakmice na video zidu, također kod Rudnika, a oko 22 sata počinje koncert grupa Ljetno kino i Miriam. 
U nedjelju od 14 sati na red dolaze najmlađi i Dječja greblica, a od 18 sati na rukometnom igralištu održava se 12. Međunarodni folklorni festival „Alpe – Adria". 








Nazad
 
 
 
 
back to top