InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 09.12.2019 || Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |  Dvadeset šest hrvatskih tvrtki na sajmu luksuznog turizma ILTM   |  Novo ruho Škrleta moslavačkih vinara  |  Vinski razgovori uz vinariju Poletti  |  Počeo je gourmingle na Fuliranju   |  Francuski paradoks u Feričancima  |  Gault&Millau Croatia i Kotányi – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom  |  Subway otvara svoj drugi restoran u samom centru Zagreba  |  Humanoidni robot Viktorija novi je promotor turističke ponude Zagrebačke županije  |  Beč ovaj tjedan postaje raj za pivoljupce  |  Istraživanje MasterIndex otkriva: 48% nas planira zimovanje u inozemstvu, a najpopularnija su advent  |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2019  |  Čarobni spa svijet koji ćete obožavati ove zime  |  Vinski razgovori uz vina Pilato   |  Fuliranje is coming to town  |  Špin na zagrebačkoj špici   |  Sudjelujte na 14. VINOcomu  |   ||
   

Humanost: Restoran služi besplatne obroke za siromašne

23.05.2018

Jedan beogradski ekspres restoran odlučio je ponuditi obrok i onima s privremeno ili stalno praznim novčanikom. Vlasnik ovog restorana je, kako bi ljudi znali da u njegovom restoranu mogu jesi i ako nemaju novac, na vrata postavio i obavijest o tome.
 
 
Vratimo vjeru u ljudskost, poručuje Dragan Ðuric, vlasnik restorana. Dobar ručak za male novce ili - besplatno. Kako poručuje natpis na vratima, hrane ima i za one koji nemaju novac, u tom trenutku, ili uopće, jer nitko ne zaslužuje biti gladan. Mogućnost toplog obroka svakog dana iskoristi nekoliko ljudi.

Evo imali smo od jutros jednu našu prijateljicu, koja je ovdje redovna. Penzija je jako mala, blokirana, prekinuli su joj struju. Zamislite pored ovog obilja hrane da neko dođe i da si ju ne može priuštiti, kaže Ðuric.

Sve je počelo prije nepune četiri godine tijekom poplava, s ljudima iz Obrenovca, koji su bili privremeno smješteni u obližnjem hostelu. Na ovaj korak Ðuric se odlučio i potaknut pričom iz djetinjstva o teškom odrastanju njegovog oca: Pedesetih godina, kada je on radio na izgradnji američke ambasade kao šegrt, nije imao nikakvog novca. Kupovao je majstorima hranu, i njima donosio doručak, i jednostavno se maknuo da ih nebi gledao. Naravno da su oni to primijetili i onda su mu pomogli, kako bi i on mogao nešto pojesti. 

Stalne mušterije restorana, znaju za praksu besplatnih obroka, a neki ponude i novac kako bi dodatno pomogli: To je veoma humano, posebno danas, u ovim vremenima, kada ljudi nemaju novac, kada je jako teška situacija.

U ovom restoranu, ne samo hranu, nego i prenoćište, kada nisu imale gdje, dobivale su izbjeglice s Bliskog istoka, uglavnom žene i djeca. Za najbolju ocjenu u indeksu ručkom časte studente.

Taj osjećaj koji vi imate kada netko uputi osmjeh prema vama, to je nama duševna hrana.To je naše zadovoljstvo, i naša sreća i nada da smo učinili nešto dobro. A znate onaj zakon karme: Čini dobro, i dobrom se nadaj... mi se rukovodimo time, kaže on. 

Zato razmišlja i o širenju pomoći. Kada budžet dozvoli u planu su uvođenje stalnog popusta za penzionere i gratis obroka za trudnice. Humanošću objašnjava i naziv restorana. Tajni začin u njegovoj kuhinji je, kaže, ljubav prema ljudima.

Nazad
 
 
 
 
back to top