InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 05.07.2020 || Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   U preporukama za goste u samoizolaciji uvaženi prijedlozi ZOT HGK  |  Split uskoro dobiva najljepši heritage hotel  |  Valamar Riviera i dalje na poziciji najboljeg poslodavca u turizmu  |  Novi promotivni video Esplanade pruža osjećaj sigurnosti i poziva goste u Zagreb   |   Turistička aktivnost stanovništva Hrvatske u 2019.  |  Drugi virtualni susreti o turizmu okupili brojne stručnjake iz Regije i 24 zemlje svijeta  |  Vino vinarije PERAK - šampion 52. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske  |  Meet up: SMART TOURISM 5.0  |  Trend pada turističkih noćenja   |  Socijalni partneri u turizmu dogovorili nastavak primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva  |  Vinolog predstavlja: Wine to go - uživanje u vinu bilo kada i bilo gdje  |   ||
   

Humanost: Restoran služi besplatne obroke za siromašne

23.05.2018

Jedan beogradski ekspres restoran odlučio je ponuditi obrok i onima s privremeno ili stalno praznim novčanikom. Vlasnik ovog restorana je, kako bi ljudi znali da u njegovom restoranu mogu jesi i ako nemaju novac, na vrata postavio i obavijest o tome.
 
 
Vratimo vjeru u ljudskost, poručuje Dragan Ðuric, vlasnik restorana. Dobar ručak za male novce ili - besplatno. Kako poručuje natpis na vratima, hrane ima i za one koji nemaju novac, u tom trenutku, ili uopće, jer nitko ne zaslužuje biti gladan. Mogućnost toplog obroka svakog dana iskoristi nekoliko ljudi.

Evo imali smo od jutros jednu našu prijateljicu, koja je ovdje redovna. Penzija je jako mala, blokirana, prekinuli su joj struju. Zamislite pored ovog obilja hrane da neko dođe i da si ju ne može priuštiti, kaže Ðuric.

Sve je počelo prije nepune četiri godine tijekom poplava, s ljudima iz Obrenovca, koji su bili privremeno smješteni u obližnjem hostelu. Na ovaj korak Ðuric se odlučio i potaknut pričom iz djetinjstva o teškom odrastanju njegovog oca: Pedesetih godina, kada je on radio na izgradnji američke ambasade kao šegrt, nije imao nikakvog novca. Kupovao je majstorima hranu, i njima donosio doručak, i jednostavno se maknuo da ih nebi gledao. Naravno da su oni to primijetili i onda su mu pomogli, kako bi i on mogao nešto pojesti. 

Stalne mušterije restorana, znaju za praksu besplatnih obroka, a neki ponude i novac kako bi dodatno pomogli: To je veoma humano, posebno danas, u ovim vremenima, kada ljudi nemaju novac, kada je jako teška situacija.

U ovom restoranu, ne samo hranu, nego i prenoćište, kada nisu imale gdje, dobivale su izbjeglice s Bliskog istoka, uglavnom žene i djeca. Za najbolju ocjenu u indeksu ručkom časte studente.

Taj osjećaj koji vi imate kada netko uputi osmjeh prema vama, to je nama duševna hrana.To je naše zadovoljstvo, i naša sreća i nada da smo učinili nešto dobro. A znate onaj zakon karme: Čini dobro, i dobrom se nadaj... mi se rukovodimo time, kaže on. 

Zato razmišlja i o širenju pomoći. Kada budžet dozvoli u planu su uvođenje stalnog popusta za penzionere i gratis obroka za trudnice. Humanošću objašnjava i naziv restorana. Tajni začin u njegovoj kuhinji je, kaže, ljubav prema ljudima.

Nazad
 
 
 
 
back to top