InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 16.10.2019 || Konferencija o golf turizmu  |  Kralj delicija istarski pršut u metropoli  |  Splitski briig boutique hotel podiže ljestvicu održivog poslovanja u partnerstvu s Hotezom  |  Zagreb je dobio novu oazu za organizaciju tematskih događanja - Avantgarden Event Square  |  Istarski pršuti u Zagrebu  |  Park Food Fest u Novigradu predstavio nove gastronomske trendove   |   Hrvatski poduzetnici obilježavaju „Dan mojeg poslovanja“  |  Rastoke dobivaju upečatljiv restoran, jelovnik osmislio Mate Janković  |  Wine & Walk by the sea još jednom oduševio 550 zaljubljenika u vino i hranu  |   Proglašen pobjednik natjecanja Julius Meinl Barista Championship   |  Frankovka Miraz Feravina potvrdila šampionsku titulu   |  Park Food Fest: Vrhunsko gastronomsko iskustvo u Novigradu  |  Generacija Z i društvene mreže: Kompliciran odnos   |  Valamar predstavio najveći projekt u hrvatskom turizmu   |  Vinski razgovori uz vina Magistra   |  VINUM.IN - promocija časopisa o vinu  |  Iznimno uspješno održana treća konferencija o cjelogodišnjem turizmu!  |   Najnovije ime na gastronomskoj karti Splita koje ne smijete propustiti  |  Otvorena Majstor kuhar akademija  |  Ove godine 100 milijuna noćenja ostvareno tjedan dana ranije nego 2018. godine!  |   ||
   

Hrvatska: Rastoke dobivaju upečatljiv restoran, jelovnik osmislio Mate Janković

04.10.2019
Brašno iz rastočkih mlinova, basa, jogurt i sirevi iz Rakovice, potom med iz Cetingrada, rakije i likeri iz Slunja, pastrva iz Gacke, lički krumpir, kobasice od goranske divljači i domaća vina dobili su stol kakav zaslužuju na savršenoj lokaciji – u Restoranu Ambar koji se smjestio uz Napoleonov magazin, a povrh Rastoka i dvaju rijeka, koji zajedno čine jednu od najljepših vizura u Hrvatskoj.
 

Restoran Ambar danas je za uzvanike otvorila slunjska tvrtka Kordun d.d., a od sutra je otvoren za sve goste. Jelovnik koji je pun kvalitetne, iskrene hrane spravljene od domaćih namirnica potpisuje poznati chef Mate Janković, a kuhinju restorana vodi Ivan Martinović. 

Ambar je tek prva faza velikog projekta kojega je osmislio Mile Turkalj, godinama prvi čovjek slunjske tvrtke Kordun. Odlazeći u mirovinu realizirao je otvorenje restorana u koji su uložili 7,3 milijuna kuna. No, to je tek početna faza puno šire priče. Cilj je izgraditi kamp, odnosno turističko naselje, te sanirati i zaštititi zidine Napoleonova magazina. Time bi se kreiralo jedinstveno mjesto za razna kulturna i zabavna događanja, a sadašnji prolaznici kroz Slunj bi postali gosti koji imaju razlog za ostati nekoliko dana u ovom pitoresknom gradiću.

 „Želimo biti najbolji restoran na području od Zagreba do morske obale. Kad netko uđe u Karlovačku županiju, treba znati da u Ambaru mogu dobiti najbolju domaću hranu. Povezujemo se s domaćim proizvođačima hrane i želimo ih uvesti što više u naš restoran. Budući da još ponuda u ovom kraju nije još tako izdašna, od sljedeće godine imat ćemo i svoj vrt. Naš koncept za Ambar je vrlo jednostavan: kvalitetna usluga, još kvalitetnija hrana i to sve na jedinstvenoj lokaciji", poručila je Katarina Turkalj, članica uprave tvrtke Kordun d.d.

Mate Janković, kulinarska zvijezda koja je pomagala izvući ono nabolje iz lokalnih namirnica i kulinarske tradicije, pozvao je sve putnike da svrate u Ambar:

„U Ambar trebate doći probati autentičnu i poštenu hranu. Nudimo pole od krumpira s basom, domaće otkošteno pile s restanim krumpirom i salatom, domaću pastrvu s krumpir salatom, ali i lički klasik – janjetinu. Gdje sve to još možete naći? Usto, boravit ćete u predivnom ambijentu, u biti jedinstvenom… I sve to za posve prihvatljivu cijenu. Mislim da su Rastoke i obrok u Ambaru dobar povod da se vratite na Staru cestu i izbjegnete preskupi autoput. Bit će to dvostruki dobitak!"

Još malo zanimljivosti o Ambaru:

1.Top 10 jela u Ambaru
1. narezak od junećeg jezika
2. dimljena pastrva na salatici
3. krem juha od pečene bundeve
4. grilani lički škripavac s gljivama
5. pole krumpira s domaćom basom
6. sporo pečeno carsko meso
7. janjeća pljeskavica u maramici
8. pastrva s grila 
9. domaća proja s basom
10. pašteta od čvaraka

2.Zašto Ambar?
Obitelj Turkalj ima stari ambar (žitnicu, skladište žitarica) u mjestu Cvitović pored Slunja, gdje je rođen Mile Turkalj, idejni začetnik ovog ugostiteljskog, a u bližoj budućnosti i turističkog projekta. Mile Turkalj je kao dijete povremeno spavao u ambaru među namirnicama. Ideja o nazivu je potekla iz tog starog spremišta žita i hrane. Zanimljiva predaja iz povijesti kaže kako je i žito iz Napoleonova ambara, odnosno magazina, mljeveno u mlinovima u Rastokama. Vodeći se tom prastarom praksom mljevenja na kamenu u mlinovima, i brašno za kuhinju Restorana Ambar dolazi iz rastočkih mlinova.

3.Autori projekta i prostor 
Za cijeli projekt su zaslužni projektanti iz Abstracto Studio, a Studio Arhitektri je osmislio uređenje interijera. U pozadini stoji Napoleonov magazin koji je lijepa kulisa i danju, i noću. Restoran je projektiran tako da se uklopi u okolinu, pa stoga ima zeleni krov koji je u istom nivou kao magazin, a ujedno je i vidikovac. Sam magazin je u prošlosti također bio skladište hrane i oružja, pa postoji i ta poveznica s nazivom restorana. Unutrašnjost ima 20 stolova (oko 50 sjedećih mjesta na 80 metara četvornih), dok terasa ima 36 stolova (otprilike 80 sjedećih mjesta na 190 četvornih metara). Uz terasu je smješteno i više sjenica među drvećem, za opuštanje gostiju na otvorenom.


Nazad
 
 
 
 
back to top