InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Subota, 20.01.2018 || Feravino izvozi u 15 zemalja  |  En Primeur 2018, kušanje mladih graševina, pošipa i drugih sorti  |  Izvoz konjaka porastao treću godinu zaredom  |   Velika promocija novog Coca-Cola proizvoda  |  Ministar turizma Gari Cappelli u Veneciji na svečanom otvaranju Turističke godine EU-Kina  |  4. Whisky sajam Zagreb 2018 očekuje oko 3000 ljubitelja whiskyja  |  Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu   |  Pivo se vratilo sa stilom i Ambev očekuje profit, tvrdi UBS  |  Booking.com dodijelio nagrade “Guest Review” za 2017. godinu  |  Zlatarna Celje kupila zemljište u Ljubljani   |  Započnimo godinu u velikom stilu: 2. Salon pjenušavih vina   |  Adriapura: Romantični bijeg u dvoje  |  Hilton otvorio hotel na jezeru Como  |  Metro izvijestio o rastu prodaje, HoReCa glavni pokretač rasta  |  ADRIA HOTEL FORUM, 14. -15.02.2018.  |  Hostel Celica ostaje u vlasništvu grada Ljubljane  |  Slavlje uz Moet & Chandon povodom dodjele nagrada Zlatni Globus  |  Provokativno pivo  |  Dobro došli u novi kafić The Budapest Cafe   |  Kreativne i primamljive teme edukacijsko-kuharskih radionica  |   ||
   

Hrvatska: Prijave za posao u ugostiteljstvu na najnižim razinama u posljednje tri godine

15.12.2017
Brexit je već snažno pogodio hotelsku industriju jer je broj prijava za posao u ugostiteljskom sektoru smanjen za 20% u 2017., prema najnovijim izvješćima CV Libraryja. Brojke također otkrivaju da su plaće u ugostiteljskom sektoru ususret Božiću porasle za 7,4%.

Dok je slobodnih radnih mjesta u ugostiteljskom sektoru manje za 22,6% od prošloga studenoga jer su kompanije polako smanjivale broj sezonskih radnika, broj oglasa je zapravo porastao za 0,6% od 2016. godine. No unatoč tom malom povećanju broja slobodnih poslova, ugostiteljski je sektor u 2017. suočen s padom broja prijava za posao za 20%, u odnosu na 11%-tno povećanje u 2016. i ono gotovo 20%-tno u 2015. 

Tako je ove godine do danas kroz CV Library prošlo 387.073 prijava, što je najniža brojka od 2014.

Iako iz CV Libraryja napominju da 2017. još nije završila, malo je vjerojatno da bi se te brojke prije nove godine mogle poboljšati.
 
 

Lee Biggins rekao je za portal the drinks business da bi se vodeći ljudi u industriji trebali pripremiti na još lošiju situaciju u razdoblju post-Brexita.

Bilo je predviđeno da radnici iz EU čine oko 13,5% radne snage u hotelima i ugostiteljstvu, rekao je, a naši posljednji podaci pokazuju da se smanjio broj prijava za posao radnika iz EU u razdoblju post-Brexita, što bi moglo dovesti do stvarnih problema za zaposlene u sektoru.

K tome, više od polovice profesionalaca u UK u dobi od 24 godine ili mlađih izjavilo je da nisu voljni preuzeti poslove koje su dotad tradicionalno obavljali imigranti iz EU. Kad se to uzme u obzir, onda i ne čudi što se u tom sektoru 2017. godine smanjio broj prijava.

Biggins je dodao da je problem mnogo dublji od jednostavne potražnje za radnicima iz EU koji bi popunili određena mjesta i da aktualna ekonomska neizvjesnost zapravo priječi britanske radnike u potrazi za novim poslovima zbog straha za sigurnost radnog mjesta.

Očekuje se da će brojke u novoj godini ponovno rasti premda će gospodarstvo i dalje biti u teškoj situaciji, no jasno je da će radnici radije ostajati ondje gdje jesu za slučaj da se situacija još pogorša. (www.thedrinksbusiness.com)



Nazad
 
 
 
 
back to top