InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 30.11.2020 || Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |  Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |  Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |   ||
   

Hrvatska: Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja

15.09.2020
Još jedne Vinske priče Srijema otkrile su svu raskoš traminca, sorte koja je u najistočnijem srijemskom vinogorju prvi put zasađena početkom 18. stoljeća.
 
 
Elegantni, svježi, harmonični, kompleksni, suhi ili polusuhi, izbornih berbi ili ledeni…, u njima ćete uvijek osjetiti dominantan miris ruže, a oni iskusniji otkrivat će muškatne arome, slatkasto voće, miris datulja, meda, mandarina, narančine kore, bergamota… I nitko, bez obzira je li tek početnik ili vinski znalac, neće ostati imun na vrhunske tramince Srijemskog vinogorja. To je potvrdila i sjajna vinska degustacija Traminac – vino kraljeva, treća iz ciklusa Vinske priče Srijema, održana u elegantnom zagrebačkom hotelu Le Premier u organizaciji Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

„Od kada je zasađen prvi trs traminaca 1701. na Principovcu, ladanjskom imanju obitelji Odescalchi i najpoznatijem srijemskom vinorodnom području, ova sorta pobuđuje zanimanje vinskog svijeta. Srijemski traminci pili su se na kraljevskim dvorovima, osvajaju svjetske nagrade i zaštitni su znak Iločke vinske ceste s dvadesetak šarmantnih vinarija među kojima su i Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća. Ovo je najbolja pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji posebno za ljubitelje vina", ističe Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Idu uz modernu kuhinju i srijemske specijalitete

Da je riječ o iznimnim vinima koja savršeno idu uz najfinija jela, ovog puta s potpisom poznatog chefa Stefana Cosattinija okrunjenog Michelinovim zvjezdicama, otkrilo je osam vrhunskih traminaca Iločke vinske ceste. Nakon podlijevanog sira i odlične pečenice, koji su stigli iz Srijema, uz vrsnu sommelierku Jelenu Šimić Valentić za početak priče odabrana su dva zanimljiva traminca. Iz najistočnije hrvatske vinarije Papak, stigao je Radosh, suho vino iz 2017. intenzivnog mirisa muškatnih aroma, meda i starih ruža, kremoznog i slatkastog okusa, a iz Vinarije Dragun polusuhi Traminac iz 2019., dominantnih mednih nota, nježno slatkast i pitak, traži još jedan gutljaj...

Topli, pitki, s velikim potencijalom starenja

Nakon dva svježija traminca slijedile su kompleksnije varijante. U polusuhom Tramincu iz 2018. vinarije Trs, osjetili su se mirisi meda, karamela i ruže. Ugodne je svježine, jačeg tijela, lijepo izbalansiran, uravnoteženih šećera i kiseline.

Intenzivan polusuhi Traminac Principovac iz 2018. Iločkih podruma, raskošnog je mirisa orašastih plodova, datulja, petroleja, bijelog cvijeća, vanilije, maslaca, suhe smokve… U ustima je prekrasne svježine, kremozan, pun, dugog završetka. Iz istog podruma stigao je Traminac izborne berbe iz 2017. Njegov moćan, slojevit miris sa slatkastim notama nudi posve drugačije iskustvo. Topao je, pitak, s velikim potencijalom starenja...

Iznenađenje za kraj

Najslađi okusi u kojima će uživati ljubitelji predikata, ali i početnici čuvali su se za kraj. Nakon Traminca izborne berbe iz 2016. Vinarije Trs, iznimnog okusa s bademom na afteru, oduševila je izborna berba bobica iz 2008. Ivana Čobankovića. Slojevitog je mirisa s medastim i dimnim notama, gustog i predivnog okusa s oksidativnim završetkom koji podsjeća na cherry.
 
Ledena berba iz 2016. Vina Papak, nudi suptilne mirise karamele, mandarina, narančine kore…, ali i slojevite okusa s puno maslaca. Prava senzacija za nepce. 
Ostalo je još taman toliko mjesta za Traminku, iznimnu mirisnu rakiju OPG-a Barbarić. 




Nazad
 
 
 
 
back to top