InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 21.05.2018 || Britanci umjesto cappuccina piju 'Megharyycino' za 38 kn   |  Vinarije Štampar, Cmrečnjak i Novak predstavile odabrane etikete vina  |  Momax stiže na hrvatsko tržište  |  NME ponovno uvrstio INmusic među najpopularnije festivale na svijetu  |  Hrvatska turistička ponuda predstavljena na sajmu ITB China u Šangaju  |  Feravinu bronca za ledenu Frankovku 2015. i Graševinu Miraz 2016.  |  Evo zašto Oxford Circus Tube stanica miriši na jagode  |  BAT zapošljava 100 stručnjaka na uvođenju proizvoda nove generacije   |   Oporavak tržišta piva u Srbiji za 5,2%  |  Carine grade hotel u Kumboru  |  Stabilan razvoj METRO AG-a  |  Ante Ančić postao direktorom sportskog razvoja agencije  |  Chefovi s Michelinovom zvjezdicom prvi put u Vukovaru  |  Nestle globalna inicijativa pomaže djeci da žive zdravije  |  Dani hrvatskog turizma ove godine održat će se u Hvaru  |  Venecija želi zabraniti prodaju hrane za ponijeti  |  Dva nova okusa - Jubilarna Intense i Jubilarna Sensual  |  Grupacija Kofola povećala je prihode u prvom tromjesečju  |  Predstavljen projekt Ukusna dijetetika  |  Heineken stekao manjinski udio u BBC-u  |   ||
   

Novi trend: Predstavljen projekt Ukusna dijetetika

15.05.2018

11. svibnja, u Pučkom otvorenom učilištu, u 14 sati, održala se konferencija predstavljanja novog EU projekta „Ukusna dijetetika" koju Učilište provodi u suradnji s HUP-ZAGREB d.d. za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnim uredom Zagreb i Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma (HACPN). 
 

Putem Ministarstva turizma projekt financira u 100 % iznosu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kojim se potiče razvoj pametnih vještina radne snage za stvaranje konkurentnije turističke ponude Republike Hrvatske. 

Ukusna dijetetika odgovor je na sve veća zdravstvena oboljenja populacije i velik broj gostiju koji imaju rastuću svijest o značenju pravilne prehrane i zdravijih prehrambenih odabira te iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja, intolerancije na hranu, alergije, veganski ili vegeterijanski način prehrane…). Ideja o projektu nastala je nakon završetka uspješno provedenog projekta „Slatka dijetetika", koji je privukao veliku pažnju javnosti razvojem programa usavršavanja za slastičara dijetetskih slastica i na taj način promovirao zdravo slastičarstvo. 

Voditeljica projekta Silvija Mršić najavila je kako će se u inovativni obrazovni program iz područja zdravog / dijetetskog kuharstva projekt besplatno uključiti 30 nezaposlenih osoba starijih od 54 godine i 10 osoba s invaliditetom. Pročelnica Regionalnog ureda Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gđa Marija Halić, naglasila je sve izraženije potrebe hrvatskog tržišta rada za zanimanjem kuhar s nekoliko puta većom potražnjom od ponude radnih mjesta kao i o značaju povezivanja nezaposlenih osoba u obrazovne programe putem EU projekata čime se postiže ne samo bolja konkurentnost nezaposlenih osoba na tržištu rada već i bolja socijalna uključenost, vraćanje samopouzdanja i motiviranost za osobni rast i razvoj. 

Posebnost ovog projekta je izrada programa dizajniranog upravo po mjeri potreba poslodavca HUP-ZAGREB d.d. i na temelju analize ciljane skupine, čime osobe stječu upravo one kompetencije, znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.  

G. Hrvoje Njegovec, voditelj za učenje i razvoj HUP-ZAGREB-a, kazao je da se putem stvaranja inovativnih jelovnika dijetetskog kuharstva, ponuda hotela dobiva dodanu vrijednost boljim približavanjem potrebama gostiju, stoga će mentori kuharstva zagrebačkih hotela The Westin, Sheraton, Panorama i International  bit će zaduženi za provedbu više od 70%  provedbe programa u kuhinjama visokog standarda, a prije nego započnu sa mentoriranjem završit će osposobljavanje između ostaloga u području inkluzivnog obrazovanja za rad s osobama s invaliditetom. Naglasio je kako u hotelima HUP-ZAGREB-a se sve više stavlja naglasak na približavanje gostiju putem stvaranja kompetentnih zaposlenika koji će nakon projekta prenositi znanja o potrebama osoba s invaliditetom na druga radna mjesta u hotelima – šefove sala, voditelje restorana, slastičarnica i drugo.

Magistra nutricionizma Petra Mamić iz Hrvatskog centra primijenjenog nutricionizma pojasnila što u praksi znači dijetetsko kuharstvo, te je najavila da se kroz nekoliko mjeseci očekuje i izdavanje Priručnika za izradu dijetetskih jela koje će biti javnosti dostupno besplatno u digitalnom obliku. 

Provoditelji su pozvali sve zainteresirane kandidate za uključivanje u ovaj jedinstven i besplatan program.





Nazad
 
 
 
 
back to top