InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 25.03.2019 || Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri  |  Hrvatska proglašena najboljom destinacijom za poslovni turizam u 2018. godini!  |  Poreč u svibnju ponovno domaćin vrhunskog gastronomskog doživljaja ''Wine Nights'  |  Kabola Malvazija Amfora 2015. u završnici natjecanja ASI Contest for Best Sommelier of the World  |  Drama s kavom u Drami  |  Abeceda francuskog jezika za gurmane  |  Zagreb ovog proljeća postaje centar svijeta za sve hedoniste - stiže prvi R'n'B Weekend  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz Vina Laguna  |  Zagreb dobio gastro mjesto po svjetskim standardima, Franko's pizza & bar  |  Vino Dalmacije  |  Trs je naš  |  Završeno prvo izdanje Aminess Gourmet Laba   |  Završen dosad najveći Vinart Grand Tasting  |  Dodijeljeni kulinarski Oscari i predstavljeno drugo izdanje Gault&Millau Croatia 2019.  |  Vina Laguna nastavljaju nizati uspjehe  |  U Hrvatsku stigle još dvije nove MICHELINOVE zvjezdice!  |  Gault&Millau Croatia 2019. – još nas par dana dijeli do noći kulinarskih Oscara  |  Valamar u 2018. godini ostvario dvoznamenkasti rast poslovnih rezultata  |  Oda francuskoj kuhinji uz gala večeru Gout de/Good France   |  Središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske u četvrtak i petak u Požegi   |   ||
   

Hrvatska: Predstavljanje vinarije Zorić

03.12.2018
Jučer je u restaurantu Spare RIBS Grill u Zagrebu predstavljena Vinarija ZORIĆ, vlasnika Darija Zorića iz Kutjeva. Zorić je 2001. nastavio obiteljsku proizvodnju vina iz prijašnjih desetljeća.
 
 

Otada se profesionalno bavi vinarstvom i postaje član tek osnovane Udruge vinara Kutjeva. Malo prisutan u javnosti, uglavnom je sam obilazio ugostiteljske objekte i ugovarao poslove. Tako se njegova vina mogu pronaći u više caffea, restauranata i konoba na području otoka Paga, šireg zadarskog i šibenskog područja. Dugi niz godina odbijao je promociju svojih vina, mada to ona po svim parametrima zaslužuju, te je jučerašnje predstavljanje prvo veliko pojavljivanje u javnosti za medije.
 
 Tijekom godina izlagao je svoja vina na smotrama u Kutjevu, Požegi, Kaptolu…gdje je za svoje graševine i chardonnaye u posljednjih desetak godina osvojio brojne zlatne medalje. Vinar Zorić je samozatajan i tih, ali kada kušate njegova vina, itekako progovara.
 
Vinogradi ukupne površine 3 ha nalaze se na prestižnim lokacijama toga kraja – u Venju i Mitrovcu. Godišnja proizvodnja je oko 20.000 litara koje od 2016. gotovo isključivo buteljira.
Jučerašnje predstavljanje bila je prilika za više od dvadesetak novinara i još desetak gostiju da kušaju GRAŠEVINE iz godišta 2016., 2017. i 2018., CHARDONNAY 2017., CHARDONNAY barrique, Cuvee ENIGMA (pretežito graševina, chardonnay i manje količine rajnskog rizlinga i sauvignona) te Cuvee CRVENI sastavljen od podjednakih količina zweigelta, pinota crnog i merlota.
 
Na kraju kušali smo i vinjak iz njegovog podruma. Za pravi slavonski ugođaj na trpezi – kulin, čvarke i sir – pobrinuo se sam vinar, a restaurant nam je predstavio specijalitet kuće po kojemu je i nazvan – spare ribs te nekoliko drugih jela s roštilja.
 
Bilo je ovo prvo medijsko predstavljanje ovoga vrijednog, naglašavam samozatajnog vinara, no siguran sam, ne i posljednje. U veljači na festivalu mladih vina u Westinu, Zorić će se ponovno predstaviti graševinom i chardonnayem iz 2018., i to ne samo nama iz medija već i široj publici koja u velikom broju posjećuje tu manifestaciju.
P.R.



Nazad
 
 
 
 
back to top