InHoReCa in your country:
|
|
![]() |
HRVATSKA | Srijeda, 03.03.2021 | || | || |
Hrvatska: Okrivamo vam sve, ali baš sve što niste znali o pivu15.12.2015
'Mudrac je onaj koji je izmislio pivo', rekao je Platon.
![]() Od pamtivjeka je bilo sredstvo za osvježenje i uživanje, ali i hrana i lijek. Prinosilo se kao žrtva bogovima, koristilo u religioznim obredima, ali iznad svega bilo piće običnih smrtnika. Danas se konzumira u svim zemljama svijeta, no rijetki znaju kako je nastalo.
Jedan izvor navodi kako je pivo ‘otkriveno’ na način da su loše spremljena zrna pšenice povukla vlagu te uz pomoć sveprisutnih divljih kvasaca fermentirala u zanimljivu smjesu. Ljudi su je kušali i otkrili njezin neobičan okus, hranjivost i opojnost. Za 'otkriće' piva trebaju zahvaliti ženama Znanstvenici su utvrdili da su ga izmislile žene, a sve se to odvilo jako davno u Mezopotamiji. Točio se "tekući kruh” pa je priča o pivu stara jednako koliko i priča o kruhu. No, na pitanje što je bilo prvo – pivo ili kruh – još uvijek nisu odgovorili ni povjesničari hrane. Neki su i prilično radikalni pa kažu da je čovjek zbog piva počeo uzgajati žitarice. Većina izvora upućuje na to da su ga prvi proizvodili Sumerani – izumitelje pisma, kotača i niza poljoprivrednih alatki. U Mezopotamiji su slavili i štovali Ninkasu, staru sumersku božicu piva. U Egiptu je pivo proglašeno božanskim pićem, a vezano je uz božice Hathor i Tenenit. Faraoni su ga nosili na put u zagrobni život, ali su njime i krijepili radnike koji su gradili piramide. Napitak se spominje i u Epu o Gilgamešu, a uvršten je i u prvi pisani zakonik na svijetu – Hamurabijev zakonik. Babilonski kralj je o pivu napisao: Pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokoj cijeni. U zakoniku još stoji: "Ako ne naplaćuje gostu žitom, nego traži novac, vara li na težini ili toči loše piće, treba biti pozvana na odgovornost i bačena u vodu. U pivnici žena može biti točiteljica, ali u pivnicu ne smije doći kao gošća. Žena koja ide u gostionicu piti, ima biti spaljena.” Tračani, koji su naselili dio teritorija današnje Bugarske, smatraju se prvim ”europskim” proizvođačima piva. Prema povjesničaru Helaniku, još u 5. st. p.n.e., Tračani su konzumirali pivo od raži, a tračanski je bog Dioniz štovan kao ”Bog piva”. Finci vjeruju da su pravo pivo izmislile tri žene: Osmotor, Kapo i Kalevatar. Pripremajući svadbu, dodale su pivu slinu medvjeda i divlji med te je nastao pravi "ale". Redovnici su bili prvi koji su pivu pridodali hmelj – iz "medicinskih” razloga, a i radi boljeg konzerviranja. Ono je proglašeno kršćanskim ljekovitim napitkom”, što ga je trebalo uključiti u samostansku prehranu, a smjelo se piti i u dane posta. Najpoznatiji zakon o čistoći piva je Deutsche Reinheitsgebot, iz 1516. godine (prvotno izdan u Bavarskoj, a potom proširen i ostatkom njemačkih zemalja), prema kojemu se pivo smije proizvoditi samo od ječma, hmelja i vode. Povjesničarka Jane Payton provela je opsežno istraživanje koje je pokazalo da su muškarci pivovarama i pivnicama počeli dominirati tek prije 200-tinjak godina, čime se još jednom potvrdilo da su ga izmislile žene. Međutim, krajem 18. stoljeća, pojavom industrijske revolucije, nov način proizvodnje piva umanjuje ulogu žena, a muškarci preuzimaju primat. Kada je 1774. James Watt patentirao parni stroj sve su vodeće pivovare u Londonu ubrzo objeručke prihvatile novo mehaničko doba. Ubrzo su se počele uvoditi i druge znanstvene novotarije (termometri, hidrometri, regulatori temperature, mehaničke miješalice i slično) pa je i industrijska revolucija pivarstvo iz pretežito kućnog obrta pretvarala u veliku industriju. U tom se kontekstu povijest piva dijeli na onu prije i nakon industrijalizacije. U Hrvatskoj je, točnije u Zagrebu, prva obrtnička pivovara otvorena 1721. godine, no, o našoj ćemo povijesti proizvodnje piva kao i vrstama koje postoje drugom prilikom. Dotada: Živjeli! Nazad
|
|
|