InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 20.09.2020 || Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |  Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |  Zaplovite mirnim morima u ljeto iz snova  |  Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma  |  Čaroban Rose iz Kutjeva za osvježavajuće uživanje u Ljetu  |  Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   ||
   

Hrvatska: Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske

23.07.2020
Hrana je puno više od potrebe i navike, ona je umjetnost, ritual i uživanje u skladu. Odlazak u restoran predstavlja odmak od svakodnevice i nesmetano opuštanje u ukusnim gastronomskim kreacijama, a ako se u toj priči nađe i nesvakidašnja lokacija, govorimo o pravom odmoru za dušu i tijelo. 
 
 

Upravo takva priča očekuje one koji se zapute na pitoreskni brijeg u Železnoj gori, samo sat vremena udaljenoj od Zagreba  i sjednu na prostranu terasu restorana Terbotz. Ovaj restoran, izgrađen na temeljima 200 godina stare kurije Terbotz, čiji se dio i danas nalazi na imanju kao zaštićeni spomenik kulture, već godinama privlači brojne ljubitelje autohtonih recepata . Tajna njegovog uspjeha leži i u  samoj prirodi – od lokacije s koje se pruža prekrasan pogled na zelene vinograde do šarenih tanjura čiji sastojci stižu iz obližnjeg vrta, šume i lokalnih dobavljača. 

Kuhinja u Terbotzu je prirodna  i promišljena, ali istovremeno jako uzbudljiva. Temelji se na staroj knjizi s receptima koje je chefica Silvija Horak obogatila suvremenim tehnikama i pristupom. Njezine ideje i cijeli proces stvaranja uvijek započinju sa sezonskim namirnicama koje su glavne zvijezde i novog, ljetnog menija. 

Neki od njezinih najnovijih specijaliteta  su jastučići punjeni plućicama, ramstek s vrganjima s pireom od mrkve i smuđ s hrskavom koricom od graška i peršina.  

„Temelj našeg ljetnog menija su sezonske namirnice iz našeg vrta: mlada mrkva, mladi grašak, mlada cikla, vrganji, lisičke... Vruće je, ljeto je i okrećemo se jelima s manje umaka, a s više povrća, zelenog i lisnatog. Sve što nam priroda daje i što beremo u našem vrtu, uvijek pronađe svoje mjesto u meniju.", kaže chefica Silvija Horak. 

Terbotz je poznat i po svojim domaćim desertima, štruklima s višnjama, međimurskoj gibanici i domaćim sladoledima od buče, aronije i šumskog voća. Iako se gastronomska ponuda temelji na tradicionalnim okusima, Silvija i njezin tim prate kulinarske trendove te osluškuju potrebe svojih gostiju pa se tako na njihovom meniju mogu pronaći razni vegeterijanski i bezglutenski recepti kao što su: popečci od tri vrste žitarica, sirni vangalonci i popečci s vrganjima. 
 
 U kreiranju menija sudjeluju i vlasnici restorana Nada i Branimir Jakopić koji smatraju da se gosti u Terbotz vraćaju upravo zbog autohtonih i prirodnih okusa. 
„U ponudi imamo isključivo međimurska vina, namirnice nabavljamo u krugu 15 kilometara oko nas i maksimalno držimo do prirode. Sve ono što je jestivo u prirodi to je kod nas u ponudi restorana, a tjesteninu, deserte, kruh, priloge, sladolede i slično radimo sami, ručno. Imamo svoja tri velika vrta gdje uzgajamo povrće i iz kojih radimo zimnicu za potrebe restorana, a sretni smo što naš domaći rad prepoznaju i naši gosti i struka.", ističe Branimir Jakopić.

Vrijednost ove tradicijske kuhinje u modernom ruhu prepoznao je prestižni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia, koji je restoranu dodijelio dvije toke, a chefici Silviji Horak trofej „Chef tradicijske kuhinje 2020". Uz to, Terbotz je dobitnik i zlatne povelje u kategoriji "Tradicijska ruralna gastronomija” na dodjeli nagrada najboljim predstavnicima seoskog i ruralnog turizma, Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. Zbog cvjetne livade, stoljetne šume i zelenih vinograda, portal Crogourmet365 izdvojio je Terbotz kao jedan od deset restorana s najljepšim pogledom u Hrvatskoj. 

Uz ugostiteljstvo, obitelj Jakopić bavi se proizvodnjom vina, a njihov vinski podrum smješten je ispod restorana. Prva nagrada iz Londona obitelji Jakopić je stigla 2017. godine za Jakopić Graševinu 2015 – izbornu berbu prosušenih bobica koja je osvojila platinastu medalju. Već iduća godina donijela je zlatnu medalju vrhunskom vinu Jakopić Pušipel Prestige 2015 – izborna berba bobica, a 2019. godine srebrnom su se medaljom okitila dva vina: Jakopić Graševina - kasna berba 2012 i  Pušipel Classic 2016. 



Nazad
 
 
 
 
back to top