InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 23.02.2020 || Vinski razgovori uz vina i likere Fiolić i najavu Zadar Wine Festivala   |  Aminess jedina turistička kompanija nagrađena certifikatom Poslodavac Partner  |  Najbolji hostel na svijetu dolazi na prvu hrvatsku konferenciju o hostelima   |  Osnovana Zajednica poslovnog turizma HGK  |   Vanja Halilović imenovana na poziciju direktorice marketinga tvrtke Kutjevo d.d.  |  Vinart Grand Tasting - nezaobilazno mjesto za sve koji se žele ozbiljno baviti vinom  |  Vodeći hotelijeri i investitori okupljaju se idući tjedan u Zagrebu  |  Kvaliteta najvažnija, ali uz realne cijene  |  Peta godina rekordnih razina turističkih noćenja  |  Vinari trebaju snažniju potporu države  |  McDonald's nagrađen jer zaposlenicima omogućava da ostvare svoj potencijal   |  EN PRIMEUR 2020.:nikad veći broj istarskih vinara i mladih Malvazija  |  Hrvatski vinari u Parizu  |  U Malom Lošinju otvoren prvi HoReCa centar na cresko-lošinjskom otočju  |  Bogati program 6. Whisky Faira Zagreb  |  Vinski razgovori uz noviju istarsku vinariju Valenta   |  San Mauro Muškat momjanski – priča o skladu prirode i ljudske ruke  |  Vino uz slasticu u Procaffeu  |  En Premieur 2020: Istarski vinari na jedan dan sele u Zagreb  |  FOODIN – osobni prehrambeni asistent  |   ||
   

Svijet: Najpoznatiji specijaliteti zbog kojih se isplati putovati na drugi kraj svijeta

12.07.2017
Japanski sushi, vijetnamske spring rolice ili arapske ušećerene datulje – neki su barem jednom u životu imali priliku uživati u nekoj od ovih delikatesa, no vjerojatno je ipak manje onih koji su imali sreću okusiti ih izvorno pripremljene uz kulisu autentične atmosfere koju stvara lokalno stanovništvo. Zahvaljujući dolasku aviokompanije Emirates u Zagreb  i njihovoj mreži od više od 150 destinacija u više od 80 zemalja s kojima je Zagreb spojen preko Dubaija, najukusniji svjetski specijaliteti postali su bliži, a istraživanje okusa počinje već na letu zahvaljujući iskusnom timu vrhunskih kuhara koji se brine da jelovnik uvijek bude prilagođen krajnjem odredištu. 
 
Ukoliko je to krajnje odredište Tokyo ili Osaka, prilikom istraživanja lokalne gastronomije svakako vrijedi probati japanski klasik – sushi. Najslavnije i najpoznatije jelo zemlje izlazećeg Sunca lokalno stanovništvo priprema u više varijanti pa tako postoji makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi rižom) i mnoge druge vrste kojima su zajednički sastojci riža i sirova ili dimljena riba. Jedna od najzdravijih kuhinja na svijetu nudi pregršt neodoljivih okusa koji će zadovoljiti sve one koji vole ribu i morske plodove, ali će oduševiti i ljubitelje popularnih noodlesa (rezanaca) koji se u Japanu poslužuju u svakom restoranu na mnogo ukusnih načina.
 
 

Oni koje put odvede južnije, točnije u Vijetnam i jedan od najpoznatijih gradova Saigon, svakako bi trebali u predahu od razgledavanja brojnih ljepota ove obalne države okrijepiti se ukusnom goveđom ili ribljom juhom s rižinim rezancima koja je tamo tradicionalno jelo. Popularne su i spring rolice u svim mogućim kombinacijama namirnica koje se mogu pripremiti na pari, kuhati ili pržiti. One koje privlače egzotični okusi mogu kušati i pačje jaje ili teleći mozak, a u zemlji koja je spoj nekoliko različitih svjetskih kuhinja naći će se nešto za svačiji ukus, bez obzira na to voljeli eksperimentirati s novim namirnicama ili se držali provjerenih okusa.

Za razliku od delikatesa koje se mogu probati u europskom podneblju, Sydney nudi nešto u čijim okusima većina ljudi nema prilike uživati svaki dan – odrezak klokana. U gradu koji je sinonim za sunce, more i zgodne surfere, klokan s roštilja je nešto što se redovito nalazi na jelovnicima lokalnog stanovništva. Oni koji vole sočne odreske mogu probati i meso emua ili krokodila, a kasnije se zasladiti s popularnom Pavlovom tortom koja je osmišljena u Australiji u čast ruskoj balerini Anni Pavlovi. 

Zbog pustinjske klime koja prevladava na Arapskom poluotoku, njihova tradicionalna kuhinja obiluje mesom (čak i devinim koje je posebna poslastica), žitaricama i mliječnim proizvodima, a u sve se dodaju lokalne mirodije i začini. Jedno od tamošnjih poznatijih turističkih središta je Dubai – mjesto s više stotina nacionalnosti i svim kuhinjama svijeta na jednom mjestu. Ipak, ono čime se može pohvaliti je autentična delikatesa – ušećerene datulje. Ovi iznimno zdravi plodovi pripremaju se na sve moguće načine i u bezbroj kombinacija te se najčešće poslužuju uz čaj, a ne postoji osoba koja ih je probala i nije bila oduševljena. Još jedan autentični specijalitet arapskog podneblja je i hummus – namaz od slanutka koji se najčešće jede za doručak, a izvrstan je i kao lagana večera.

Osim navedenih destinacija Emirates spaja gotovo cijeli svijet, stoga za koje se god okuse i podneblja odlučili, oni nikad nisu bili dostupniji.



Nazad
 
 
 
 
back to top