InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 16.10.2019 || Konferencija o golf turizmu  |  Kralj delicija istarski pršut u metropoli  |  Splitski briig boutique hotel podiže ljestvicu održivog poslovanja u partnerstvu s Hotezom  |  Zagreb je dobio novu oazu za organizaciju tematskih događanja - Avantgarden Event Square  |  Istarski pršuti u Zagrebu  |  Park Food Fest u Novigradu predstavio nove gastronomske trendove   |   Hrvatski poduzetnici obilježavaju „Dan mojeg poslovanja“  |  Rastoke dobivaju upečatljiv restoran, jelovnik osmislio Mate Janković  |  Wine & Walk by the sea još jednom oduševio 550 zaljubljenika u vino i hranu  |   Proglašen pobjednik natjecanja Julius Meinl Barista Championship   |  Frankovka Miraz Feravina potvrdila šampionsku titulu   |  Park Food Fest: Vrhunsko gastronomsko iskustvo u Novigradu  |  Generacija Z i društvene mreže: Kompliciran odnos   |  Valamar predstavio najveći projekt u hrvatskom turizmu   |  Vinski razgovori uz vina Magistra   |  VINUM.IN - promocija časopisa o vinu  |  Iznimno uspješno održana treća konferencija o cjelogodišnjem turizmu!  |   Najnovije ime na gastronomskoj karti Splita koje ne smijete propustiti  |  Otvorena Majstor kuhar akademija  |  Ove godine 100 milijuna noćenja ostvareno tjedan dana ranije nego 2018. godine!  |   ||
   

ISTRAŽIVANJE: Na jedno znači na pet

07.11.2016
Što je birtija  bliže, to češće u nju idemo, pokazalo je istraživanje, koje je provela češka pivovara Budvar. Prosječni Čeh ide u pivnicu jednom tjedno i zadrži se u njoj dva do tri sata. Ne mari puno za juke box, konobarice „gore bez" i živu glazbu, ide tamo prvenstveno zbog dobrog piva i društva. A kad kaže da ide „na jedno", to obično znači pet.
 
U vrijeme usvajanja takozvanog protupušačkog zakona, koji se tiče i konzumacije alkohola, pivovara Budvar iz Čeških Budějovica zaključila je da tradicionalna češka gostionica proživljava možda i svoje najgore dane. Stoga su u pivovari odlučili provesti reprezentativno istraživanje nazvano „Krčmografija" koje je provedeno na 1151 ispitaniku.Anketari su došli do zaključka da Česi, unatoč svim promjenama, ne daju svoju pivnicu, prenosi portal Pivnica.net.
 
Pokazalo se čak da je svaki deseti gost seoskih gostionica spreman sufinancirati vođenje gostionice, kad bi to došlo u pitanje.Najviše se ide u gostionicu koja je od mjesta stanovanja udaljena pola kilometra. Trećina omiljenih gostionica su „obične restauracije" s podnevnim menijem, a drugu trećinu čine pivnice i točionice.
 
Na selu su omiljene gostionice na lokalnim igralištima. A što je gostionica bliže, to češće u nju idemo.Muškarci su kao stalni gosti, štamgasti, skromniji od žena. Oni imaju tri razloga odlaska u birtiju - omiljenu vrstu piva, prijatelje i mogućnost gledanja utakmice i lijepih žena. Žene su kudikamo zahtjevnije. One imaju čak 24 razloga zbog kojih odlaze u omiljenu gostionicu. Bitna im je čistoća, gledaju da čaše budu čiste, isto tako i toalet i uopće imaju visoke zahtjeve što se tiče okolice u ugostiteljskom lokalu, a gledaju i na klimatizaciju i prostor za nepušače.Kad muškarci idu „na jedno" to je u prosjeku nepunih pet piva, dok žene umjesto jednog popiju malo više od tri velika piva.
 
Zanimljiv je i podatak da štamgasti u svojoj omiljenoj pivnici obično popiju isti broj piva kao i obilni gosti.U gostionicu se uglavnom ide na dva do tri sata. Sela se razlikuju od grada po tome što se na selu u birtiju ide na kraće vrijeme, u miru i pojedinačno. Dok se u gradovima 31 posto ispitanika u pivnici djedi četiri vi više sati, na selu je takvih 24 posto.„Iznenađujuće je da to hoćemo li u gostionicu ići češće ili rjeđe, ne zavisi toliko od novca, koliko od raspoloživog vremena.
 
S dolaskom obiteljskih obveza pada spremnost da se vrijeme provodi u pivnici. I obrnuto, kad djeca poodrastu, vraćamo se u birtiju," objašnjava Jaroslav Cir iz agencije za ispitivanje javnog mnijenja Perfect Crowd, koja je u rujnu provela ovo istraživanje.U prosjeku se za sat vremena popije jedno i pol pivo po osobi.
 
Muškarci piju brže, pa je njihov promjer gotovo dva piva u sat vremena (0,96 litara) a žene sporije - pivo i pol (0,81 l). Na selu se pije brže nego u gradu.Na selu ljudi obično poznaju gostioničara i konobare, te su u 83 posto slučajeva s njima „na ti". Seoska birtija ja kao sala za sastanke, burza rada i kavana.
 
Gostionica u ruralnoj sredini, naime, igra važnu ulogu i u pronalaženju posla, pa čak 58 posto ispitanika navodi da u gostionici doznaje gdje se nudi kakav posao, a čak 45 posto ih tvrdi da u gostionicu idu tražeći pomoć za neki posao. A čak tri četvrtine ispitanika tvrdi da u seoskoj birtiji dozna sve što treba znati. Gostionica je tako pravo ured za informacije. Iz istraživanje također proizlazi da su češki pivopije u biti miroljubivi. U gostionici se tuče zanemarivih sedam posto ispitanika.


Nazad
 
 
 
 
back to top