InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 04.06.2020 || Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće  |  Suradnja HTZ-a i renomiranog australskog portala Chef's Pencil  |  Otvaraju se objekti Jadrana d.d.  |  Okus ljeta u bočici- stigla je Somersby lubenica  |  Istarska priča o uspjehu i vinu  |  Bolt pokreće uslugu dostave hrane u Zagrebu - Bolt Food  |  Podrška Valamarovom programu za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“  |  Beč stimulira odlazak u restorane  |  Slovenija: Grad Ljubljana ugostiteljima smanjio najam  |  Jeste li već popili kavu u prvom virtualnom kafiću u Hrvatskoj?  |  HZJZ objavio pravila za hotelijere  |  Predlaže se vaučerska shema   |  Otvorena online vinoteka Iločkih podruma   |  Južnokorejski turistički časopis SRT uvrstio Hrvatsku i otok Rab u TOP 8 destinacija svijeta  |  Trend pada turističkih noćenja se nastavlja  |  Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima  |   Zajednica pustolovnog turizma HGK traži pokretanje svih aktivnosti  |  Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta   |  Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima  |  Nova akvizicija u Badelu 1862  |   ||
   

Hrvatska: Mlado Međimurje po drugi put oduševilo svježinom i pitkošću mladih vina

07.11.2019
U prekrasnom ambijentu hotela Canopy by Hilton u Zagrebu, održano je drugo izdanje Mladog Međimurja – uspješnog projekta grupe međimurskih vinara koji su na tržište odlučili plasirati svoja mlada vina. Nastavak je ovo ideje koja je prošle godine, po prvi put u Hrvatskoj, afirmirala promociju mladih vina.
 
 
 
Specifičnost projekta su i sami autori vina, redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara, koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. 
Po uzoru na svjetski poznate vinske regije Austrije i Francuske, gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe, svoja mlada vina berbe 2019. godine predstavilo je čak deset vinarija - Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knechtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić. 
 
Živahnost, lepršavost, naglašena mineralnost te niži postotak alkohola obilježja su deset etiketa Mladog Međimurja. Ova su vina proizvedena od sorti rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon, chardonnay, muškat žuti, pinot bijeli i pinot sivi, koje daju pitka, lagana i osvježavajuća vina. 
 
Degustaciju mladih vina upotpunio je izvrstan meni chefa Marinka Topalovića koji se sastojao od zaseke pikantne kobasice i dimljene paprike na jastučiću beskvasnog tijesta,  pohanog sira s jalapeno paprikama na kremi kiselog vrhnja i bučinog ulja, krem juhe od krumpira i poriluka, kroketa heljdinog brašna i svježeg sira na kremi buče te mini međimurske gibanice u prhkom tijestu. Ovi ukusni zalogaji i mlada vina spojili su se u pravu jesensku rapsodiju okusa. 
 
Deset etiketa vina Mlado Međimurje predstavio je Siniša Lasan, sommelier i sudac na natjecanju Decanter World Wine Awards, a ovogodišnju je berbu opisao kao izrazito dobru te naglasio da je vidljiv iskorak u odnosu na prošlu godinu:

„Vina Mlado Međimurje 2019. godine vrlo su  dobro izbalansirana, odlične svježine i dobro zaokružena. Bitno je naglasiti za da su mlada vina vrlo poželjna za sve sezone, ali posebno su popularna upravo u ovom razdoblju.  Karakterizira ih nizak alkohol, dosta svježine, a poznato je da su lagana, lijepo voćna, floralna i ugodno zaokružena. Serviraju se vrlo dobro rashlađena, na 10 -12°C  uz lagana jela, predjela, carpaccio od bijele ribe."
 
Trend druženja uz mlada vina kojeg su potaknuli međimurski vinari, vinska je publika izuzetno dobro prihvatila. Vjerujemo da će ovaj hvalevrijedan projekt, iduće godine okupiti još veći broj vinskih entuzijasta uz čija ćemo mlada vina uživati u ovim jesenskim i zimskim danima. 


Nazad
 
 
 
 
back to top