InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 24.09.2020 || Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |  Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |  Zaplovite mirnim morima u ljeto iz snova  |  Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma  |  Čaroban Rose iz Kutjeva za osvježavajuće uživanje u Ljetu  |  Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   ||
   

Hrvatska: Mlado Međimurje po drugi put oduševilo svježinom i pitkošću mladih vina

07.11.2019
U prekrasnom ambijentu hotela Canopy by Hilton u Zagrebu, održano je drugo izdanje Mladog Međimurja – uspješnog projekta grupe međimurskih vinara koji su na tržište odlučili plasirati svoja mlada vina. Nastavak je ovo ideje koja je prošle godine, po prvi put u Hrvatskoj, afirmirala promociju mladih vina.
 
 
 
Specifičnost projekta su i sami autori vina, redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara, koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. 
Po uzoru na svjetski poznate vinske regije Austrije i Francuske, gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe, svoja mlada vina berbe 2019. godine predstavilo je čak deset vinarija - Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knechtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić. 
 
Živahnost, lepršavost, naglašena mineralnost te niži postotak alkohola obilježja su deset etiketa Mladog Međimurja. Ova su vina proizvedena od sorti rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon, chardonnay, muškat žuti, pinot bijeli i pinot sivi, koje daju pitka, lagana i osvježavajuća vina. 
 
Degustaciju mladih vina upotpunio je izvrstan meni chefa Marinka Topalovića koji se sastojao od zaseke pikantne kobasice i dimljene paprike na jastučiću beskvasnog tijesta,  pohanog sira s jalapeno paprikama na kremi kiselog vrhnja i bučinog ulja, krem juhe od krumpira i poriluka, kroketa heljdinog brašna i svježeg sira na kremi buče te mini međimurske gibanice u prhkom tijestu. Ovi ukusni zalogaji i mlada vina spojili su se u pravu jesensku rapsodiju okusa. 
 
Deset etiketa vina Mlado Međimurje predstavio je Siniša Lasan, sommelier i sudac na natjecanju Decanter World Wine Awards, a ovogodišnju je berbu opisao kao izrazito dobru te naglasio da je vidljiv iskorak u odnosu na prošlu godinu:

„Vina Mlado Međimurje 2019. godine vrlo su  dobro izbalansirana, odlične svježine i dobro zaokružena. Bitno je naglasiti za da su mlada vina vrlo poželjna za sve sezone, ali posebno su popularna upravo u ovom razdoblju.  Karakterizira ih nizak alkohol, dosta svježine, a poznato je da su lagana, lijepo voćna, floralna i ugodno zaokružena. Serviraju se vrlo dobro rashlađena, na 10 -12°C  uz lagana jela, predjela, carpaccio od bijele ribe."
 
Trend druženja uz mlada vina kojeg su potaknuli međimurski vinari, vinska je publika izuzetno dobro prihvatila. Vjerujemo da će ovaj hvalevrijedan projekt, iduće godine okupiti još veći broj vinskih entuzijasta uz čija ćemo mlada vina uživati u ovim jesenskim i zimskim danima. 


Nazad
 
 
 
 
back to top