InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 22.09.2019 || Imperial Riviera zajedno s AZ mirovinskim fondovima i Valamarom kreće u novi ciklus razvoja i inve  |  Najava: MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365? KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |  Trieste Coffee Experts 2019 - Streaming veza  |  Jägermeister najnovijom ekstenzijom pokazao svoj Scharf karakter  |  Grif Session IPA novo osvježenje iz Grif mikropivovare  |  Vinski razgovori uz vina Fuhtar   |  Najbolje od Srijema i Slavonije za sudionike Dana hrvatskog turizma  |  U najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019.  |  Prvo izdanje 'Goložece di Orsera'  |   Dva Zlata s elitnih vinskih scena dodijeljena vinima Iločkih podruma!   |  Valamar osigurao slobodan dan svim roditeljima prvašića  |  METRO poziva startupove da se prijave na program METRO Xcel  |  Radenska Adriatic na sajmu Agra osvojila tri zlatne medalje  |  Projekt G.E.T. STARS počeo je dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.  |  Kvalitetnije brendiranje domaćih vina lijek protiv jeftinog uvoza  |  Tko u Europi najviše uživa u svježe mljevenoj kavi?  |  Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018 – za sve one koji traže nešto novo u sljubljivanju hrane i  |  MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |   ||
   

Hrvatska: Ledena berba u PP Orahovica

21.01.2019
Niske temperature u ovo predbožićno doba stvorile su nužan uvjet za ledenu berbu u vinogradima PP Orahovica. 19.12.2018 na položaju Martin, uz temperaturu od -8°C bran je Silvanac zeleni na površini od 2 Ha, a Graševina je s položaja Krčenik. Topla odjeća, rukavice i velika vatra uz rub vinograda bili su neophodni da bi se moglo brati grožđe pokriveno snijegom. 
 

Poslije redovne berbe, ostavili smo 3 Ha vinograda u najboljoj kondiciji za predikatna vina, nadajući se i vremenskim uvjetima za ledenu berbu. Strpljivost se, evo isplatila i očekujemo oko 600 -700 litara ovog gustog nektara od naše najpoznatije sorte Silvanac zeleni, a od Graševine s 1 Ha procjenjujemo da će biti oko 300 litara.  U redovnoj berbi, s ovih površina bi dobili prosječno 5.000 litara vina po hektaru, pa je time ledena berba vrhunac vinogradarske proizvodnje ovakve božanske kapljice – ističe Josip Tokić, voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo.  
 
Proizvodnja ledenih vina je zahtjevna, zbog umješnosti vinogradara da očuvaju grožđe do berbe u vinogradu, a onda slijedi vinarski dio - lagana fermentacija na sniženim temperaturama u podrumu, kako bi se sve arome i okusi prezrelog grožđa predali u vinu. Ova tiha fermentacija će trajati i nekoliko mjeseci, a nakon 2-3 godine dozrijevanja, možemo očekivati da se vino pojavi na tržištu u punom sjaju. Mi u Slavoniji imamo sreću da imamo uvjete za ledene berbe, pa kad se to dogodi, rado prihvaćamo ovaj izazov – rekla je glavna enologinja Ivana Nemet. 



Nazad
 
 
 
 
back to top