InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 18.02.2019 || Uskoro četvrto, nikad bogatije izdanje sajma Vinart Grand Tasting  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom u kavani Procaffe  |  Predstavljen Aminess Gourmet Lab  |  Predstavnici Turističkih zajednica Raba i Lopara otkrili što očekuju od 2019. godine  |  Digitalna platforma DISH dostupna u Hrvatskoj  |  Vino uz žlicu i Podravku u Aperitivo baru  |   Predstavljena mlada vina berbe 2018.   |  Hotelska grupacija Falkensteiner jača poziciju brenda  |  Booking.com objavljuje finalistice nagrade Technology Playmaker Awards 2019  |  U susret centralnom turističkom događaju u regiji  |  HGK predstavila vina najuglednijim ugostiteljima Berlina  |  Ledena berba u PP Orahovica  |  Odličan rezultat adventa na Rabu  |  EDITEL Adria 8. poslovni doručak u Dubrovniku  |  Trendovima usprkos: Iz Zagreba preselili u Slavoniju  |  Hrvatskim restoranima uručena MICHELINOVA priznanja  |  Što nas čeka na domaćoj gourmet sceni?  |  Svečana premijera predstave „Svaki tvoj rođendan” održana uz promociju vrhunskih vina vinarije Oraho  |   Rab postao prvi Europski otok sporta   |  Prestižna ANWB TOP 2019. nagrada   |   ||
   

Hrvatska: Ledena berba u PP Orahovica

21.01.2019
Niske temperature u ovo predbožićno doba stvorile su nužan uvjet za ledenu berbu u vinogradima PP Orahovica. 19.12.2018 na položaju Martin, uz temperaturu od -8°C bran je Silvanac zeleni na površini od 2 Ha, a Graševina je s položaja Krčenik. Topla odjeća, rukavice i velika vatra uz rub vinograda bili su neophodni da bi se moglo brati grožđe pokriveno snijegom. 
 

Poslije redovne berbe, ostavili smo 3 Ha vinograda u najboljoj kondiciji za predikatna vina, nadajući se i vremenskim uvjetima za ledenu berbu. Strpljivost se, evo isplatila i očekujemo oko 600 -700 litara ovog gustog nektara od naše najpoznatije sorte Silvanac zeleni, a od Graševine s 1 Ha procjenjujemo da će biti oko 300 litara.  U redovnoj berbi, s ovih površina bi dobili prosječno 5.000 litara vina po hektaru, pa je time ledena berba vrhunac vinogradarske proizvodnje ovakve božanske kapljice – ističe Josip Tokić, voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo.  
 
Proizvodnja ledenih vina je zahtjevna, zbog umješnosti vinogradara da očuvaju grožđe do berbe u vinogradu, a onda slijedi vinarski dio - lagana fermentacija na sniženim temperaturama u podrumu, kako bi se sve arome i okusi prezrelog grožđa predali u vinu. Ova tiha fermentacija će trajati i nekoliko mjeseci, a nakon 2-3 godine dozrijevanja, možemo očekivati da se vino pojavi na tržištu u punom sjaju. Mi u Slavoniji imamo sreću da imamo uvjete za ledene berbe, pa kad se to dogodi, rado prihvaćamo ovaj izazov – rekla je glavna enologinja Ivana Nemet. 



Nazad
 
 
 
 
back to top