InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 25.04.2019 || Proglašenje šampiona 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata   |  Vinski razgovori uz vinariju Hilić   |  Nova destinacija za snimanje pojedinih scena filmskog hita “The Hitman’s Wife’s Bodyguard”  |  Jagermeister predstavio Taste Remastered  |  Drugi Sweet Wine&Walk oduševio šetače  |  Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare  |  Okusite život na francuski način uz 1664 Blanc  |  Tomić Opolo Nobile 2018. kao najava proljetne sezone  |  Konferencija o golf turizmu pod nazivom „Aktualnosti u razvoju golf ponude u Hrvatskoj” održat će se  |  Slovenci s 5 zvjezdica "napali" Zagreb  |  Vinski razgovori uz vinariju Krolo   |  Homebrewing druženje u Pivani  |  U Rovinju počinje gourmet event posvećen autohtonim istarskim delicijama  |  Ususret dvadesetoj manifestaciji Urbanovo   |  Korta Katarina predstavila svoja nova vrhunska vina   |  Sedmi Weekend Bike & Gourmet Tour jedinstven je spoj biciklizma i dobre hrane  |   Sultan drinks uskoro na Oriental PARTYju by Beleza  |  Spreman je drugi Sweet Wine & Walk   |  Ledo Kuhaona u City Centru One East   |  David Skoko u društvu poznatih chefova i ove godine kuha za posjetitelje Oliveto i Half 8 restorana  |   ||
   

Hrvatska: Ledena berba u PP Orahovica

21.01.2019
Niske temperature u ovo predbožićno doba stvorile su nužan uvjet za ledenu berbu u vinogradima PP Orahovica. 19.12.2018 na položaju Martin, uz temperaturu od -8°C bran je Silvanac zeleni na površini od 2 Ha, a Graševina je s položaja Krčenik. Topla odjeća, rukavice i velika vatra uz rub vinograda bili su neophodni da bi se moglo brati grožđe pokriveno snijegom. 
 

Poslije redovne berbe, ostavili smo 3 Ha vinograda u najboljoj kondiciji za predikatna vina, nadajući se i vremenskim uvjetima za ledenu berbu. Strpljivost se, evo isplatila i očekujemo oko 600 -700 litara ovog gustog nektara od naše najpoznatije sorte Silvanac zeleni, a od Graševine s 1 Ha procjenjujemo da će biti oko 300 litara.  U redovnoj berbi, s ovih površina bi dobili prosječno 5.000 litara vina po hektaru, pa je time ledena berba vrhunac vinogradarske proizvodnje ovakve božanske kapljice – ističe Josip Tokić, voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo.  
 
Proizvodnja ledenih vina je zahtjevna, zbog umješnosti vinogradara da očuvaju grožđe do berbe u vinogradu, a onda slijedi vinarski dio - lagana fermentacija na sniženim temperaturama u podrumu, kako bi se sve arome i okusi prezrelog grožđa predali u vinu. Ova tiha fermentacija će trajati i nekoliko mjeseci, a nakon 2-3 godine dozrijevanja, možemo očekivati da se vino pojavi na tržištu u punom sjaju. Mi u Slavoniji imamo sreću da imamo uvjete za ledene berbe, pa kad se to dogodi, rado prihvaćamo ovaj izazov – rekla je glavna enologinja Ivana Nemet. 



Nazad
 
 
 
 
back to top