InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 26.02.2021 || Novo veliko priznanje novigradskom kampu   |  Prijavite se na online gin radionicu by Murska Dekla!  |   Šesti Vinart Grand Tasting održat će se u novom terminu u ovoj prijelaznoj 2021. godini   |  Valamar osigurao blagdansku potporu za djelatnike, uz podršku lokalnim proizvođačima i OPG-ovima  |   Valamarovi hoteli i ljetovališta i ove godine dobitnici najprestižnijih turističkih nagrada World   |  Valamar se uključio u projekt „Elements of AI“ – najbolju svjetsku edukaciju o umjetnoj inteligencij  |  Valamar nudi uslugu najma smještaja za dulji boravak u svoja dva luksuzna kampa  |  Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |   ||
   

Hrvatska: Kvaliteta najvažnija, ali uz realne cijene

13.02.2020
Na proširenoj sjednici Turističkog poslovnog vijeća održanoj danas u HGK predstavljeni su projekti  Hrvatska turistička kartica i Tjedan odmora vrijedan te očekivanja za turističku 2020. godinu.
 
 
 
Raspravljalo se o stanju u sektoru, izazovima i prilikama, a zajednička poruka članova Turističkog poslovnog vijeća nakon sjednice bila je da gosti trebaju dobiti vrijednost za uloženi novac odnosno da je ključ uspješnosti hrvatskoga turizma držati razinu kvalitete, ali uz adekvatne i prihvatljive cijene.
Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je kako je HGK zaprimila već niz upita za nove projekte, a posebno od kontinentalnih turističkih djelatnika. I predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Franco Palma smatra kako postoji dobar potencijal za ostvarenje dobrih rezultata ova dva turistička projekta. "Akcije koje se događaju pojavljuju se u prostoru koji je nama u turističkom sektoru interesantan jer nam je slobodan. Uz višestruke benifite i sami turistički djelatnici mogu u njemu očekivati prostor za zaradu”, smatra Palma. 

„Hrvatska turistička kartica" nova je mjera za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj", istaknuo je pomoćnik ministra turizma Robert Pende, kojom se omogućuje zaposlenicima pristupačniji odmor kroz povećanje primitaka po osnovi rada što je već propisano Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. rujna 2019. godine. Tim propisom uvedena je novina da se porez na dohodak ne plaća i na naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru zaposlenika do iznosa 2.500,00 kuna godišnje. Cilj je, naglasio je Pende, poticati domaću ugostiteljsku turističku potrošnju, povećanje udjela domaćih turista, povećanje popunjenosti smještajnih i drugih kapaciteta, smanjenje izražene sezonalnosti te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa. 
Osim toga, Ministarstvo turizma u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom prvi put će provesti akciju Tjedan odmora vrijedan od 10. do 19. travnja ove godine. Riječ je o projektu kojim se također potiče domaće goste na turistička kretanja pri čemu će ponuda turističkih usluga uključenih partnera biti upola jeftinija. Kroz navedenu akciju će svi građani Hrvatske imati priliku upoznati i posjetiti različite dijelove naše zemlje uz povoljnije cijene za brojne turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Kovačević se također osvrnuo i na važnost Zakona o turističkom zemljištu kao jednom od strateških turističkih zakona koji je posebno povezan i s investicijama. „Iz tog razloga organizirat ćemo raspravu prije drugog čitanja ovog zakona u Saboru kako bi pojasnili svoja stjališta i pretvorili ih u amandmane koje bismo uputili u Sabor”, istaknuo je Kovačević dodavši kako nastavljaju s praksom održavanja tematskih sjednica kako bi gospodarstvenici iz realnog sektora izravno ministarstvima i institucijama postavljali pitanja prije donošenja novih zakonodavnih rješenja.

Što se tiče turističkih rezultata, na sjednici je rečeno kako je prošla godina zabilježila rast u svim kategorijama. U usporedbi s  2018. godinom rast turističkog  prometa broji se  u 20,7 milijuna dolazaka (+4,9%) i 108,6 milijuna noćenja (+2,4%).  „U 2020. cilj je zadržati ostvarenu tržišnu poziciju na emitivnim tržištima te se očekuje ponavljanje turističkog rezultata iz protekle godine odnosno blagi rast turističkog prometa do 3%, rekao je  direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a posebno je istaknuo kako vjeruje da je Hrvatska, od gotovo 21 milijun turista, sposobna zaraditi više nego do sada.

Razdoblje early bukinga je pri kraju i prve informacije o prodaji govore o dobroj poziciji Hrvatske na turističkom tržištu. Interes za Hrvatskom je na visokoj razini. „U Njemačkoj očekujemo rast tržišta u rasponu do 3%, dok u ovom trenutku za razliku od istog razdoblja lani buking nije usporen", pojasnio je Staničić. Pozitivni trendovi očekuju se i na austrijskom tržištu, a očekuje se i pozitivan utjecaj na rast prometa od uvođenja novih zračnih linija (Ryanair/Laudamotion i Austrian Airlines). Naime, prema najavama u ljetnom rasporedu letenja Hrvatska će biti povezana s emitivnim tržištima s više od 50 novih linija. 

Osvrnuo se i na aktualnu situaciju s korona virusom i rekao da je zabilježen pad  gostiju iz Kine kao posljedica širenja virusa. "I Talijani bilježe smanjenje gostiju iz Kine, posebice jer imaju izravne veze letovima prema primjerice Milanu i Rimu. No tržište se stoga okreće drugim dijelovima Europe. Pratit ćemo situaciju na Kineskom ržištu i reagirati prema potrebama”, ocijenio je  Staničić. 


Nazad
 
 
 
 
back to top