InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 17.11.2019 || Sudjelujte na 14. VINOcomu  |  Svježe mljevena kava vs. instant  |  10 godina Argeta Exclusive okusa  |  Uz mladu Frankovku i Graševinu obilježeno Martinje s potpisom Feravina  |  Burger King predstavlja Rebel Whopper: 100% Whopper, 0% meso  |  Predstavljanje Agrolaguninih proizvoda na zagrebačkoj špici  |  Dvije hrvatske kuće za odmor najbolje u Europi  |  METRO je ponosni partner prestižnog kulinarskog natjecanja Bocuse d'Or Croatia  |  Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije  |  Mlado Međimurje po drugi put oduševilo svježinom i pitkošću mladih vina  |   Legendarni Kaltenberg proslavio povratak na hrvatsko tržište  |  Valamar očekuje rast prihoda i operativne dobiti na godišnjoj razini između 8 i 10 posto  |  Vino uz žlicu: Variva s Dolca u Hiltonovu restoranu ReUnion  |  Dražen Boban novi predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK  |  Restoran Terbotz – jedinstvena gastronomija s najljepšim kontinentalnim pogledom u Hrvatskoj  |  Vinski razgovori uz destilate Rossi  |  Novi trendovi u svjetskom kulinarstvu i hotelijerstvu visoke kategorije na petom izdanju Istria Gour  |  Ekskluzivnom večerom u restoranu Oliveto završeno treće izdanje Aminess Wine&Gourmet Nights   |  Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji  |  U srcu Münchena ekskluzivna prezentacija hrvatske gastronomije  |   ||
   

Hrvatska: Kralj delicija istarski pršut u metropoli

15.10.2019
Jučer je u Zagrebu održana prezentacija istarskog pršuta, Općina Tinjan, u suradnji s Turističkom zajednicom središnje  Istre, Udrugom Gustus i članovima udruge Istarskog pršuta uz podršku grada Zagreba u Clubu Kontesa organizirali su prezentaciju u kojoj su gosti imali priliku uživati u okusima i mirisima istarskog pršuta.
 
 

Najbolje iz svog proizvodnog opusa predstavili su vodeći istarski pršutari: OPG pršuti Milohanić, Tinjan; Pršutarna Antolović, Tinjan; Pršutarna Dujmović, Tinjan; Pršutarna Jelenić, Sv. Petar u Šumi; OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi, Pisinium d.o.o., Pazin; Pršutarna Buršić, Vodnjan; Pršutarna Compari, Pula i Pršutarna Tomaso, Sv. Lovreč. 
Kada se spomenu specifični i prepoznatljivi okusi i arome Istre, jedna od prvih asocijacija je njegovo veličanstvo istarski pršut. Kralj delicija, jedinstven u cijelom svijetu, istarski pršut jedan je od zaštitnih znakova istarske regije koji je nadaleko cijenjen.

„Ovaj gastro trenutak danas donosi okuse Istre u metropolu, ujedno ovo prilika da najavimo trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu (ISAP), koji se održava od 18. do 20. listopada. ISAP je događanje koje svake godine posjeti više od 25.000 ljudi te predstavlja savršen spoj edukacije, degustacije, sporta, kulture i zabave. Hvala svima na odazivu u vidimo se u Tinjanu.”- poručio je načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin u Zagrebu

Ujedno, Tinjan je jedino mjesto koje nosi epitet Općine istarskog pršuta. Ove će se godine posjetiteljima na ISAP-u predstaviti najbolji pršutari iz  Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa. Upravo zbog različitosti i brojnih finesa vezanih uz proizvodnju i karakteristike, moto ovogodišnjeg ISAP-a je "Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta".

A kada govorimo o istarskom pršutu, njegova specifičnost je da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana,  a  struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima. U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje. Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu. 



Nazad
 
 
 
 
back to top