InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 05.07.2020 || Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   U preporukama za goste u samoizolaciji uvaženi prijedlozi ZOT HGK  |  Split uskoro dobiva najljepši heritage hotel  |  Valamar Riviera i dalje na poziciji najboljeg poslodavca u turizmu  |  Novi promotivni video Esplanade pruža osjećaj sigurnosti i poziva goste u Zagreb   |   Turistička aktivnost stanovništva Hrvatske u 2019.  |  Drugi virtualni susreti o turizmu okupili brojne stručnjake iz Regije i 24 zemlje svijeta  |  Vino vinarije PERAK - šampion 52. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske  |  Meet up: SMART TOURISM 5.0  |  Trend pada turističkih noćenja   |  Socijalni partneri u turizmu dogovorili nastavak primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva  |  Vinolog predstavlja: Wine to go - uživanje u vinu bilo kada i bilo gdje  |   ||
   

Slovenija: Kada će EU zaštititi zasavsku “jetrenicu”?

23.05.2018

Zasavska kobasica "jetrenica”  je kulinarski specijalitet. Postoji mnogo recepata, ali malo ljudi zna za originalni, koji dolazi iz slovenskog Zasavja (Hrastnik, Trbovlje, Zagorje). Gradonačelnik općine Zagorje ob Savi, Matjaž Švagan je ekskluzivno za InStore malo u šali ali i malo u istini rekao: "Kod jetrenice je tako, kao kod coca cole, samo dvije osobe znaju pravi recept. Mi ćemo učiniti sve kako bi ga zaštitili u EU!”
 

Centar za razvoj Litija (CRL) imao je godinama prije zadatak pronaći pravi recept za ovu kobasicu iz jetre i pokušao ga zaštititi, staviti ga među zaštićene slovenske prehrambene proizvode u EU.

Zaštita ovog proizvoda pripada u širi projekt nazvan Regio Market Alpine Space. "Zaštita jetrenice, kao kranjske kobasice, neće biti laka, prije svega moramo se dogovoriti o receptu, kojih za sada ima puno. Ovaj mesni proizvod svaki radi na svoj način,” rekao je  još davno Mojmir Maček, su-organizator festivala "Klobasarija”, gdje se degustira čuvena jetrenica.

Proizvodnja mesa u rastu

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Slovenije prošle je godine proizvodnja goveđeg i svinjskog mesa, peradi i ovčjeg mesa bila veća, jedina proizvodnja kozjeg mesa bila je manja. Slovenija je u 2017. uzgojila oko 47 tisuća tona goveđeg (7 % rast), 30 tisuća tona svinjetine, 70 tisuća tona peradi, 1400 tona ovaca i oko 300 tona kozjeg mesa.
 
Uzgajivači kokoši nesilica prikupili su lani oko 397 milijuna kokošjih jaja. U toj su godini uzgajivači krava proizveli oko 630 milijuna litara kravljeg mlijeka, oko 0,5 milijuna litara ovčjeg mlijeka i oko 1,4 milijuna litara kozjeg mlijeka.
 

Nazad
 
 
 
 
back to top