InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 09.12.2019 || Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |  Dvadeset šest hrvatskih tvrtki na sajmu luksuznog turizma ILTM   |  Novo ruho Škrleta moslavačkih vinara  |  Vinski razgovori uz vinariju Poletti  |  Počeo je gourmingle na Fuliranju   |  Francuski paradoks u Feričancima  |  Gault&Millau Croatia i Kotányi – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom  |  Subway otvara svoj drugi restoran u samom centru Zagreba  |  Humanoidni robot Viktorija novi je promotor turističke ponude Zagrebačke županije  |  Beč ovaj tjedan postaje raj za pivoljupce  |  Istraživanje MasterIndex otkriva: 48% nas planira zimovanje u inozemstvu, a najpopularnija su advent  |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2019  |  Čarobni spa svijet koji ćete obožavati ove zime  |  Vinski razgovori uz vina Pilato   |  Fuliranje is coming to town  |  Špin na zagrebačkoj špici   |  Sudjelujte na 14. VINOcomu  |   ||
   

Slovenija: Kada će EU zaštititi zasavsku “jetrenicu”?

23.05.2018

Zasavska kobasica "jetrenica”  je kulinarski specijalitet. Postoji mnogo recepata, ali malo ljudi zna za originalni, koji dolazi iz slovenskog Zasavja (Hrastnik, Trbovlje, Zagorje). Gradonačelnik općine Zagorje ob Savi, Matjaž Švagan je ekskluzivno za InStore malo u šali ali i malo u istini rekao: "Kod jetrenice je tako, kao kod coca cole, samo dvije osobe znaju pravi recept. Mi ćemo učiniti sve kako bi ga zaštitili u EU!”
 

Centar za razvoj Litija (CRL) imao je godinama prije zadatak pronaći pravi recept za ovu kobasicu iz jetre i pokušao ga zaštititi, staviti ga među zaštićene slovenske prehrambene proizvode u EU.

Zaštita ovog proizvoda pripada u širi projekt nazvan Regio Market Alpine Space. "Zaštita jetrenice, kao kranjske kobasice, neće biti laka, prije svega moramo se dogovoriti o receptu, kojih za sada ima puno. Ovaj mesni proizvod svaki radi na svoj način,” rekao je  još davno Mojmir Maček, su-organizator festivala "Klobasarija”, gdje se degustira čuvena jetrenica.

Proizvodnja mesa u rastu

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Slovenije prošle je godine proizvodnja goveđeg i svinjskog mesa, peradi i ovčjeg mesa bila veća, jedina proizvodnja kozjeg mesa bila je manja. Slovenija je u 2017. uzgojila oko 47 tisuća tona goveđeg (7 % rast), 30 tisuća tona svinjetine, 70 tisuća tona peradi, 1400 tona ovaca i oko 300 tona kozjeg mesa.
 
Uzgajivači kokoši nesilica prikupili su lani oko 397 milijuna kokošjih jaja. U toj su godini uzgajivači krava proizveli oko 630 milijuna litara kravljeg mlijeka, oko 0,5 milijuna litara ovčjeg mlijeka i oko 1,4 milijuna litara kozjeg mlijeka.
 

Nazad
 
 
 
 
back to top