InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 25.04.2019 || Proglašenje šampiona 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata   |  Vinski razgovori uz vinariju Hilić   |  Nova destinacija za snimanje pojedinih scena filmskog hita “The Hitman’s Wife’s Bodyguard”  |  Jagermeister predstavio Taste Remastered  |  Drugi Sweet Wine&Walk oduševio šetače  |  Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare  |  Okusite život na francuski način uz 1664 Blanc  |  Tomić Opolo Nobile 2018. kao najava proljetne sezone  |  Konferencija o golf turizmu pod nazivom „Aktualnosti u razvoju golf ponude u Hrvatskoj” održat će se  |  Slovenci s 5 zvjezdica "napali" Zagreb  |  Vinski razgovori uz vinariju Krolo   |  Homebrewing druženje u Pivani  |  U Rovinju počinje gourmet event posvećen autohtonim istarskim delicijama  |  Ususret dvadesetoj manifestaciji Urbanovo   |  Korta Katarina predstavila svoja nova vrhunska vina   |  Sedmi Weekend Bike & Gourmet Tour jedinstven je spoj biciklizma i dobre hrane  |   Sultan drinks uskoro na Oriental PARTYju by Beleza  |  Spreman je drugi Sweet Wine & Walk   |  Ledo Kuhaona u City Centru One East   |  David Skoko u društvu poznatih chefova i ove godine kuha za posjetitelje Oliveto i Half 8 restorana  |   ||
   

Masumi sake: Jedinstvena večer za sva osjetila održana u zagrebačkom Takenoku

03.10.2018

Japanski restoran Takenoko svojim gostima uvijek se iznova trudi ponuditi novo i drugačije gastronomsko iskustvo. Tako je sinoć održana prva specijalizirana degustacijska večer posvećena sakeu, tradicionalnom japanskom piću napravljenom od rižinog vina. Glavni gost večeri bio je Dominique Grandemenge, predstavnik japanske kuće Masumi, premium brenda sakea.
 
 
 
Sake je piće koje se izvorno koristilo kao prinos bogovima, dok je danas neizostavan dio kulture blagovanja na gotovo svakom stolu u Japanu. Proizvodi se od ispolirane i isprane riže, kojoj je uklonjen površinski sloj. Riža se potom pari, hladi i miješa s Koji sjemenkama te miješa s kvascem i vodom. Naposljetku se filtrira i pasterizira, kako bi se dobivena tekućina očuvala i dovoljno sazrila.

Sake je na degustacijskoj večeri predstavljen u nekoliko verzija i poslužen u nekoliko sljedova. Kao zalogaj dobrodošlice, za hladno predjelo ponuđeno je Hamachi – odlično osvježavajuće jelo spravljeno od japanskog gofa Tiradito,  koje je izvrsno pristajalo uz Masumi Karakuchi Gold. Drugi slijed donio je Kataifi kozice – velike i nevjerojatno ukusne black tiger kozice u kataifi tjestenini, uparene s Masumi Karakuchi Kiipon, vrstom premium sakea, koji svoju iznimnu delikatnost duguje specifičnim tehnikama fermentacije. Kulminacija večeri bilo je glavno jelo – vrhunska kombinacija slasnog sushija i sashimija, perfektno nadopunjenih Masumi Yumedonom. Yumedona spada u super premium sake, čistog je i elegantnog okus te višestruko nagrađivan od strane struke. Desert – delikatni japanski ljepljivi kolačić od riže Mochi – savršeno je zaokružio cjelokupnu priču, a poslužen je uz Naito Princess Ginko, slatki sake spravljen od ginka. 

Ova elegantna večer u Takenoku posvećena sakeu i ispunjena najfinijim okusima, mirisima i bojama, oduševila je brojne posjetitelje omiljenog fine dining zagrebačkog okupljališta i pokazala kako za nove, uzbudljive i interesantne stvari u svijetu gastronomije postoji veliko zanimanje. Premda je još uvijek najprisutniji u granicama svoje države porijekla, sake posljednjih godina sve više počinje osvajati i svjetsku gastronomiju, pa tako i Hrvatsku. Takenoko će i dalje pratiti svjetske trendove, donoseći samo najbolje iz uzbudljivog gastro – eno svijeta. 



Nazad
 
 
 
 
back to top