InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 10.12.2018 || Vinarija Tomić ponosni je partner projekta „Sigurnim putem dalje”  |  Advent priprema Dane otvorenih butelja  |   Zavirite u ELFS & bubbles!  |  Predstavljanje vinarije Zorić  |  Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu  |  Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri  |  Vinske zvijezde 2018  |  Vina Belje imaju najbolju turističku ponudu u Slavoniji i Podunavlju   |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018  |  Adria Hotel Forum 2019 održat će se u Beogradu!  |  Mediteranska lakoća postojanja  |  Mirisi, okusi i boje otoka Hvara u Zagrebu  |  Gin Woodland ove godine osvojio čak 11 prestižnih svjetskih nagrada  |   Rabljani nastavljaju nizati vrijedne turističke nagrade  |  Fuliranje, uskoro otvara svoja vrata na Strossmayerovom trgu  |  Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana  |  Dodijeljene Vinart nagrade  |  Dvodnevna stručna edukacija pod vodstvom chefa Davida Skoke   |  Restoran Kalelarga u novom ruhu i s novim vlasnicima  |  12. Kongres hrvatskog kampinga u Termama Tuhelj  |   ||
   

Masumi sake: Jedinstvena večer za sva osjetila održana u zagrebačkom Takenoku

03.10.2018

Japanski restoran Takenoko svojim gostima uvijek se iznova trudi ponuditi novo i drugačije gastronomsko iskustvo. Tako je sinoć održana prva specijalizirana degustacijska večer posvećena sakeu, tradicionalnom japanskom piću napravljenom od rižinog vina. Glavni gost večeri bio je Dominique Grandemenge, predstavnik japanske kuće Masumi, premium brenda sakea.
 
 
 
Sake je piće koje se izvorno koristilo kao prinos bogovima, dok je danas neizostavan dio kulture blagovanja na gotovo svakom stolu u Japanu. Proizvodi se od ispolirane i isprane riže, kojoj je uklonjen površinski sloj. Riža se potom pari, hladi i miješa s Koji sjemenkama te miješa s kvascem i vodom. Naposljetku se filtrira i pasterizira, kako bi se dobivena tekućina očuvala i dovoljno sazrila.

Sake je na degustacijskoj večeri predstavljen u nekoliko verzija i poslužen u nekoliko sljedova. Kao zalogaj dobrodošlice, za hladno predjelo ponuđeno je Hamachi – odlično osvježavajuće jelo spravljeno od japanskog gofa Tiradito,  koje je izvrsno pristajalo uz Masumi Karakuchi Gold. Drugi slijed donio je Kataifi kozice – velike i nevjerojatno ukusne black tiger kozice u kataifi tjestenini, uparene s Masumi Karakuchi Kiipon, vrstom premium sakea, koji svoju iznimnu delikatnost duguje specifičnim tehnikama fermentacije. Kulminacija večeri bilo je glavno jelo – vrhunska kombinacija slasnog sushija i sashimija, perfektno nadopunjenih Masumi Yumedonom. Yumedona spada u super premium sake, čistog je i elegantnog okus te višestruko nagrađivan od strane struke. Desert – delikatni japanski ljepljivi kolačić od riže Mochi – savršeno je zaokružio cjelokupnu priču, a poslužen je uz Naito Princess Ginko, slatki sake spravljen od ginka. 

Ova elegantna večer u Takenoku posvećena sakeu i ispunjena najfinijim okusima, mirisima i bojama, oduševila je brojne posjetitelje omiljenog fine dining zagrebačkog okupljališta i pokazala kako za nove, uzbudljive i interesantne stvari u svijetu gastronomije postoji veliko zanimanje. Premda je još uvijek najprisutniji u granicama svoje države porijekla, sake posljednjih godina sve više počinje osvajati i svjetsku gastronomiju, pa tako i Hrvatsku. Takenoko će i dalje pratiti svjetske trendove, donoseći samo najbolje iz uzbudljivog gastro – eno svijeta. 



Nazad
 
 
 
 
back to top