InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 10.12.2018 || Vinarija Tomić ponosni je partner projekta „Sigurnim putem dalje”  |  Advent priprema Dane otvorenih butelja  |   Zavirite u ELFS & bubbles!  |  Predstavljanje vinarije Zorić  |  Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu  |  Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri  |  Vinske zvijezde 2018  |  Vina Belje imaju najbolju turističku ponudu u Slavoniji i Podunavlju   |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018  |  Adria Hotel Forum 2019 održat će se u Beogradu!  |  Mediteranska lakoća postojanja  |  Mirisi, okusi i boje otoka Hvara u Zagrebu  |  Gin Woodland ove godine osvojio čak 11 prestižnih svjetskih nagrada  |   Rabljani nastavljaju nizati vrijedne turističke nagrade  |  Fuliranje, uskoro otvara svoja vrata na Strossmayerovom trgu  |  Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana  |  Dodijeljene Vinart nagrade  |  Dvodnevna stručna edukacija pod vodstvom chefa Davida Skoke   |  Restoran Kalelarga u novom ruhu i s novim vlasnicima  |  12. Kongres hrvatskog kampinga u Termama Tuhelj  |   ||
   

Hrvatska: Istarski pršut Pisinium šampion Dana hrvatskog pršuta

13.04.2018
Dodjelom nagrada otvorena najveća manifestacija hrvatskog pršuta na kojoj sudjeluju proizvođači sva četiri certificirana proizvoda – istarski, krčki, drniški i dalmatinski pršut. S osvojenih 93,86 bodova apsolutni pobjednik četvrtih Dana hrvatskog pršuta je istarski pršut pazinske tvrtke Pisinium.

„U proizvodnju pršuta uključena je čitava obitelj, neprestano podižemo ljestvicu kvalitete, ulažemo u proizvodnju i promociju istarskog pršuta, pa je šampionska titula potvrda i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru", istaknula je Hani Hreljak iz tvrtke Pisinium te dodala kako je istarski pršut certificirani proizvod, koji za razliku od drniškog i dalmatinskog nema kožu i potkožno masno tkivo, soli se morskom solju te začinima poput papra, lovora, ružmarina, te se izlaže se atmosferi suhog zraka. 

Ove godine na Danima hrvatskog pršuta na ocjenjivanje je pristiglo 11 uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti. Da je riječ o proizvodima iznimne kvalitete govori i činjenica da su izostale brončane medalje, pa su uz šampionsku titulu, dodijeljena tri srebra i sedam zlata. Za razvoj pršutarske proizvodnje dodijeljene su i posebne nagrade proizvođačima Željku Piliću iz drniške tvrtke BEL-CRO Trade i posthumno Miji Lešini osnivaču tvrke Mijukić Prom iz Runovića.
 
 
Šampion DHP Josip Hreljak  i Mato Franković izaslanik predsjednice RH

Potencijal pršutarske proizvodnje je velik. Kroz protekle četiri godine proizvodnja je narasla 40 posto i sada članovi Klastera proizvode oko 350 tisuća komada pršuta. Potencijal za rast je još i veći. Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza, našu proizvodnju kroz samo nekoliko godina možemo udvostručiti. Kada tome pridodamo podatak kako iz godine u godinu raste udio hrvatske sirovine u našim pršutanama, vidimo koliki je to doprinos razvoju gospodarstva u Hrvatskoj, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera „Hrvatskog pršuta".

Posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na svečanom otvorenju govorio je o važnosti pršuta kroz povijest. Izaslanica premijera, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević istaknula je značenje pršuta u gastronomskoj i turističkoj ponudi. Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK kazala je kako HGK potiče promociju pršuta, aktivno sudjeluje u izradi pravilnika i regulative na nacionalnoj razini usko vezanoj uz interese proizvođača, a Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede istaknula je kako je Danima hrvatskog pršuta započela manifestacija „Tjedan hrvatskih zaštićenih proizvoda". 



Nazad
 
 
 
 
back to top