InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 04.06.2020 || Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće  |  Suradnja HTZ-a i renomiranog australskog portala Chef's Pencil  |  Otvaraju se objekti Jadrana d.d.  |  Okus ljeta u bočici- stigla je Somersby lubenica  |  Istarska priča o uspjehu i vinu  |  Bolt pokreće uslugu dostave hrane u Zagrebu - Bolt Food  |  Podrška Valamarovom programu za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“  |  Beč stimulira odlazak u restorane  |  Slovenija: Grad Ljubljana ugostiteljima smanjio najam  |  Jeste li već popili kavu u prvom virtualnom kafiću u Hrvatskoj?  |  HZJZ objavio pravila za hotelijere  |  Predlaže se vaučerska shema   |  Otvorena online vinoteka Iločkih podruma   |  Južnokorejski turistički časopis SRT uvrstio Hrvatsku i otok Rab u TOP 8 destinacija svijeta  |  Trend pada turističkih noćenja se nastavlja  |  Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima  |   Zajednica pustolovnog turizma HGK traži pokretanje svih aktivnosti  |  Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta   |  Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima  |  Nova akvizicija u Badelu 1862  |   ||
   

Hrvatska: Istarska priča o uspjehu i vinu

20.05.2020
Njihova vina imaju naglašenu ekskluzivnost, poseban pečat, o njima se priča, u njima se uživa… Vina Kabola odražavaju hrabrost, inovativnosti i ljubavi prema tradiciji 
 
 

Volite li vinske klasike? Oni ne nastaju preko noći, stvaraju se godinama, stoljećima… Iza njih je puno truda, pravi vinski virtuoz i topla obiteljska priča. Jednu takvu krije i Kabola, poznata butik vinarija iz Istre, nezaobilazno odredište zaljubljenika u vrhunska vina, ali i u skladan odnos prirode i arhitekture. 

Kada je 1891. obitelj nona (djeda) Ivana napunila prvu butelju odličnog Momjanskog muškata započela je ljubav obitelji Markežić prema vinu. U drvenim bačvama starog podruma iz godine u godinu vina su bila sve bolja, a skroman nono zasluge je pripisivao momjanskoj zemlji, zahvaljujući joj na svim blagodatima. Tradiciju ovog jednostavnog istarskog težaka koji je većinu života proveo u polju, masliniku i vinogradu, nastavio je otac Mario, koji je znao da bez kvalitetnog grožđa nema dobrog vina. 

Njegov sin Marino, danas jedan od najpoznatijih vinara u Hrvatskoj i šire, ljubav je pretvorio u pravu strast. Iako još uvijek u arhivi čuva nekoliko butelja slavnog obiteljskog Momjanskog muškata iz 1891., kao godinu utemeljena brenda Kabola smatra 1981., kada je njegov otac buteljirao vino i nudio ga u obiteljskom restoranu u kojem je majstorica u kuhinji bila Marinova majka. U tom restoranu pripremljen je i najveći bijeli tartuf na svijetu iz Guinnessove knjige rekorda, pronađen u Motovunskoj šumi 1999., kojeg je Marino kupio na dražbi. 

Među prvim istarskim vinarima prešao je na ekološku proizvodnju, a prvi u Hrvatskoj odnjegovao je vino u amforama izrađenim od posebne gline koje su stigle iz daleke Gruzije. Volite li malvazije morate kušati Malvaziju Amfora i Malvaziju Unica, prave klasike među istarskim vinima, kompleksne, elegantne, s dugim trajnim završetkom koji se pamti. Tajna je u duljoj maceraciji koja malvaziji daje ekskluzivnost i posve novu dimenziju. Uživat ćete u svakom gutljaju.   

Vinarija Kabola danas je poznati vinski brend, ime je dobila po obiteljskom nadimku, a vina se piju u najboljim svjetskim restoranima. No skromnost i zahvalnost prema momjanskoj zemlji ostale su temeljne vrijednosti obitelji Markežić. Njihova butik vinarija na prostranom imanju između Buja i Momjana jedna je od najljepših stancija i mjesto koje se ne propušta kada posjetite Istru.



Nazad
 
 
 
 
back to top