InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 25.04.2019 || Proglašenje šampiona 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata   |  Vinski razgovori uz vinariju Hilić   |  Nova destinacija za snimanje pojedinih scena filmskog hita “The Hitman’s Wife’s Bodyguard”  |  Jagermeister predstavio Taste Remastered  |  Drugi Sweet Wine&Walk oduševio šetače  |  Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare  |  Okusite život na francuski način uz 1664 Blanc  |  Tomić Opolo Nobile 2018. kao najava proljetne sezone  |  Konferencija o golf turizmu pod nazivom „Aktualnosti u razvoju golf ponude u Hrvatskoj” održat će se  |  Slovenci s 5 zvjezdica "napali" Zagreb  |  Vinski razgovori uz vinariju Krolo   |  Homebrewing druženje u Pivani  |  U Rovinju počinje gourmet event posvećen autohtonim istarskim delicijama  |  Ususret dvadesetoj manifestaciji Urbanovo   |  Korta Katarina predstavila svoja nova vrhunska vina   |  Sedmi Weekend Bike & Gourmet Tour jedinstven je spoj biciklizma i dobre hrane  |   Sultan drinks uskoro na Oriental PARTYju by Beleza  |  Spreman je drugi Sweet Wine & Walk   |  Ledo Kuhaona u City Centru One East   |  David Skoko u društvu poznatih chefova i ove godine kuha za posjetitelje Oliveto i Half 8 restorana  |   ||
   

Svijet: Inovacije u duhanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duhana

03.07.2018

Svjetski trend u svakoj industriji jesu inovacije. Kompanije se praktično utrkuju u korištenju znanosti kako bi povećali broj proizvoda i time bili korak ispred konkurencije i korak bliže svojim potrošačima. To pitanje je posebno važno u duhanskoj industriji gdje je imperativ smanjenje štetnosti duhana po zdravlje.
 
 
Ono što se smisli na jugu Engleske u Southamptonu u laboratoriji kompanije BAT djelo je 300 vrhunskih znanstvenika, među kojima ima i onih porijeklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duhanska industrija prati suvremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duhana.

Mi smo investirali više od 2,5 mlrd USD u proteklih pet-šest godina kako bi transformirali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svijetu prisutni proizvodi nove generacije. Nastavljamo i dalje s našim radom u tom pravcu, jer želimo ponuditi veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda, kaže Simon Cleverly iz BAT-a.

Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovdje u znanstveno-istraživačkom centru u Southamptonu, gdje se radi istraživanje u skladu sa znanstvenom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duhana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih eksperata.

Ipak, pitanje je koliko godina treba proći da bi se za proizvode nove generacije u duhanskoj industriji zaista i dokazalo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.

To je pitanje o kome se dosta debatira. Ako pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo postići, je smanjiti čekanje  jer je u interesu svih da ta informacija bude što brže provjerena. Zbog toga imamo višedisciplinarni pristup istraživanju naših proizvoda, riječ je o dubinskom istraživanju na tri razine i vjerujem da bi za pet godina mogli imati dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku, objašnjava rukovodilac tima za procjenu smanjenja rizika u BAT-u Jameson Murfi.

U posljednje tri godine znanstvenici iz Southamptona objavili su više od 109 znanstvenih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, znanost pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora biti na prvom mjestu.
 
(Izvor: RTS)

Nazad
 
 
 
 
back to top