InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 11.12.2018 || Vinarija Tomić ponosni je partner projekta „Sigurnim putem dalje”  |  Advent priprema Dane otvorenih butelja  |   Zavirite u ELFS & bubbles!  |  Predstavljanje vinarije Zorić  |  Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu  |  Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri  |  Vinske zvijezde 2018  |  Vina Belje imaju najbolju turističku ponudu u Slavoniji i Podunavlju   |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018  |  Adria Hotel Forum 2019 održat će se u Beogradu!  |  Mediteranska lakoća postojanja  |  Mirisi, okusi i boje otoka Hvara u Zagrebu  |  Gin Woodland ove godine osvojio čak 11 prestižnih svjetskih nagrada  |   Rabljani nastavljaju nizati vrijedne turističke nagrade  |  Fuliranje, uskoro otvara svoja vrata na Strossmayerovom trgu  |  Vino i čokolada: boje, okusi i misli Mediterana  |  Dodijeljene Vinart nagrade  |  Dvodnevna stručna edukacija pod vodstvom chefa Davida Skoke   |  Restoran Kalelarga u novom ruhu i s novim vlasnicima  |  12. Kongres hrvatskog kampinga u Termama Tuhelj  |   ||
   

Svijet: Inovacije u duhanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duhana

03.07.2018

Svjetski trend u svakoj industriji jesu inovacije. Kompanije se praktično utrkuju u korištenju znanosti kako bi povećali broj proizvoda i time bili korak ispred konkurencije i korak bliže svojim potrošačima. To pitanje je posebno važno u duhanskoj industriji gdje je imperativ smanjenje štetnosti duhana po zdravlje.
 
 
Ono što se smisli na jugu Engleske u Southamptonu u laboratoriji kompanije BAT djelo je 300 vrhunskih znanstvenika, među kojima ima i onih porijeklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duhanska industrija prati suvremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duhana.

Mi smo investirali više od 2,5 mlrd USD u proteklih pet-šest godina kako bi transformirali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svijetu prisutni proizvodi nove generacije. Nastavljamo i dalje s našim radom u tom pravcu, jer želimo ponuditi veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda, kaže Simon Cleverly iz BAT-a.

Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovdje u znanstveno-istraživačkom centru u Southamptonu, gdje se radi istraživanje u skladu sa znanstvenom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duhana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih eksperata.

Ipak, pitanje je koliko godina treba proći da bi se za proizvode nove generacije u duhanskoj industriji zaista i dokazalo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.

To je pitanje o kome se dosta debatira. Ako pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo postići, je smanjiti čekanje  jer je u interesu svih da ta informacija bude što brže provjerena. Zbog toga imamo višedisciplinarni pristup istraživanju naših proizvoda, riječ je o dubinskom istraživanju na tri razine i vjerujem da bi za pet godina mogli imati dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku, objašnjava rukovodilac tima za procjenu smanjenja rizika u BAT-u Jameson Murfi.

U posljednje tri godine znanstvenici iz Southamptona objavili su više od 109 znanstvenih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, znanost pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora biti na prvom mjestu.
 
(Izvor: RTS)

Nazad
 
 
 
 
back to top