InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 26.02.2021 || Novo veliko priznanje novigradskom kampu   |  Prijavite se na online gin radionicu by Murska Dekla!  |   Šesti Vinart Grand Tasting održat će se u novom terminu u ovoj prijelaznoj 2021. godini   |  Valamar osigurao blagdansku potporu za djelatnike, uz podršku lokalnim proizvođačima i OPG-ovima  |   Valamarovi hoteli i ljetovališta i ove godine dobitnici najprestižnijih turističkih nagrada World   |  Valamar se uključio u projekt „Elements of AI“ – najbolju svjetsku edukaciju o umjetnoj inteligencij  |  Valamar nudi uslugu najma smještaja za dulji boravak u svoja dva luksuzna kampa  |  Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |   ||
   

Hrvatska: Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene

19.10.2020
U četvrtak, 15.10.2020., u restoranu predivnog boutique hotela Le Premier održano je svečano predstavljanje finalista izbora za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2020. godinu. Organizator izbora je G.E.T. Report, medijska platforma zagrebačke Udruge G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam).
 

 

"Vino je svakako dio jet set scene, a ako pogledamo malo šire u svijetu, dolazimo do butelja koje koštaju i do desetke tisuća eura; sjetimo se samo legendarnih narudžbi vina u filmovima James Bonda, tako da.. Da, vino je glamour."- ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i idejni začetnik ovog izbora.
Vinari privlače pažnju javnosti, a posljedica toga je, naravno, marketing za njihova vina, dok na globalnoj sceni oni automatski postaju svojevrsni ambasadori hrvatskog vina; ne samo svoje vinarije, nego općenito. "U želji da istaknemo ljude koji su prepoznali vrijednost takve situacije, organizirali smo ovaj izbor, a možda najjači motiv je da one, koji to još nisu prepoznali, uputimo u pravom smjeru.", kaže Stiplošek.

Nominacije i izbor su se odvijali u Facebook grupi "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" gdje je publika lajkovima glasala za svoje favorite, dok je žiri ocjene slao direktno uredništvu G.E.T. Reporta. Lajkovi publike donosili su 50% ocjene, a ocjene žirija 50%. Nominirani su mogli biti vinari i djelatnici vinarija koji su istaknuti u javnosti. Kod ocjenjivanja je trebalo uzeti u obzir osobni stil, karizmu, način komunikacije,... uključujući javne nastupe, osobni pristup prezentaciji, marketing na društvenim mrežama i uopće komunikaciju s medijima i publikom. 

Članovi žirija su različitih zanimanja, no redom poznavaoci vina i vinske scene, a dolaze iz svijeta mode, umjetnosti, lifestylea i komunikacija. To su: Tomislav Stiplošek, Sanja Muzaferija, Suzy Josipović Redžepagić, Vlatka Vužić, Andrea Pančur, Dijana Grgić, Vedrana i Giuliano Dodig, Ronald Braus, Slobodan Kadić i Rene Karaman. 
Predstavljanje finalista proteklo je u svečanom, ali ležernom i zabavnom tonu uz voditeljski dvojac Vlatku Vužić i Tomislava Stiplošeka. 

Zabavni dio programa obilježili su nastup našeg, internacionalno proslavljenog blues glazbenika, jedinstvenog kantautora Tomislava Golubana i mini revija modnog brenda Etna Maar. Izbor modela iz kolekcije In Vino Veritas, inspirirane bojama crvenog vina, predstavila je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik, a nosila manekenka Sandra Dimlić. 
Priča o glamouru, modi i umjetnosti uključuje i ljepotu pa je dobro spomenuti da je za frizure mladih hostesa, ali i za njihov i Sandrin make-up bio zadužen hair & beauty salon Scissors & Tweezers. Ines Beranek, suvlasnica salona, nositeljica je certifikata svjetski poznatog libanonskog frizera Mounira te s njegovim proizvodima i tehnikom bojenja kose postiže odlične rezultate bez uništavanja kose.

Vina za proslavu donijeli su vinari finalisti pa je izbor bio bogat i za sve ukuse, a da se ne pije na prazan želudac posluženi su fini zalogaji; suhomesnati naresci tvrtke Buretić Bregi i sirevi Paške sirane. Osim vina, pila se i voda: Radenska i Studena.

Posebno su predstavljene nagrade, drvene figure koje oblikom predstavljaju Vinsku Damu i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap, a izrađene su od slavonskog hrasta i paljene na način kao što se pali vinska bačva u među vinarima vrlo cijenjenoj bačvariji Srnec iz Nedelišća. 

Uz ove umjetničke nagrade, finalisti su dobili i vrijedne poklon pakete Barcaffèa i destilerije Aura, dame buket cvijeća, a oni koji su osvojili prva mjesta, Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene, dobili su još i šampanjac, poklon Miva galerije vina i lentu s natpisom. 

Evo i popisa finalista s mjestom koje su osvojili u izboru za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene 2020:
Dame:

5. mjesto: Izabela Vitasović, vinarija Teraboto iz Vodnjana 
4. mjesto: Mara Špoljar-Barundić, vinarija Barun iz Krašića 
3. mjesto: Lana Alujević; vina Alujević s Plešivice 
2. mjesto: Maja Čorak Perak; vinarija Perak iz Kutjeva
1. mjesto: Karmela Tancabel, vinarija Iločki podrumi iz Iloka 

Gospoda:

5. mjesto: Tomislav Trdenić; vinarija Trdenić iz Popovače 
4. mjesto: Marko Fakin; vinarija Fakin iz Motovuna 
3. mjesto: Ivan Sladić; vinarija Sladić iz Plastova 
2. mjesto: Ivica Matošević; vinarija Matošević iz Krunčića 
1. mjesto: Klaudio Tomaz; vinarija Tomaz iz Motovuna 

Finalisti su svoja priznanja primili uz mnogo emocija, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog pokretanja ovakvog projekta i zahvalu svima koji su svojim glasovima istaknuli značaj njihovog posla i truda, a izdvojit ćemo riječi Karmele Tancabel, Vinske Dame hrvatske vinske scene 2020. 
"Hvala svima koji su prepoznali moj trud, rad, odricanja, upornost, ali prije svega emocije koje su neodvojiv dio u prenošenju doživljaja o vinu, zemlji, regiji, vinogorju, položaju i dakako vinaru koji ga brižno i s ljubavlju stvara. Počašćena sam titulom prve Vinske Dame i zahvalna na priznanju svih vas, za svoj osobni doprinos u promicanju jedinstvene, raznolike i autentične priče vinske Hrvatske."

Vrijedna i spretna ekipa hotela Le Premier s lakoćom se i strpljenjem brinula da večer prođe besprijekorno, a za završetak večeri iznijeli su vrlo ukusnu i elegantno, vinski ukrašenu čokoladnu tortu, djelo njihove slastičarke Sanje Sajko.
 
"Projekt 'Vinska Dama i Vinski Gospodin' nastali su u našem nastojanju da vinare kao pojedince i osobe istaknemo ispred njihovih vina. Vrlo smo zadovoljni reakcijom publike i samih vinara koji su to prihvatili vrlo dobro i pozitivno. Nažalost, epidemiološka situacija nas je spriječila da organiziramo veći event... Bilo je puno upita, tražila se pozivnica više. Iduće godine nastavljamo s ovim izborom; spremamo još malo unapređenje procesa izbora, ali neka to ostane iznenađenje. Kao organizator, u ime udruge G.E.T. čestitam svim nominiranim vinarkama i vinarima, finalistima ovogodišnjeg izbora, a posebno Karmeli Tancabel i Klaudiju Tomazu." - zaključuje Tomislav Stiplošek.Nazad
 
 
 
 
back to top