InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 24.09.2020 || Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |  Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |  Zaplovite mirnim morima u ljeto iz snova  |  Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma  |  Čaroban Rose iz Kutjeva za osvježavajuće uživanje u Ljetu  |  Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   ||
   

Hrvatska: Idealan spoj: orašasti plodovi i kava

13.12.2019
Tradicija od koje se Hrvati teško odvajaju, štoviše čak se i identificiraju s njome jest ispijanje kave uz druženje s obitelji, prijateljima, kolegama.
 
 

Jednostavno, običaj „odlaska na kavu" postao je dio nas. Pritom Hrvati vole uz šalicu svježe mljevene kave pojesti i nešto slatko, neki ukusni desert, kolač ili komad torte. No, to uopće nije slučajno. Naime, u Njemačkoj i Austriji stoljećima postoji  „Kaffe und Kuchen" kultura, odnosno tradicija da se u popodnevnim satima okupe prijatelji i obitelj u kavanama ili domovima te da se s puno ugodnog druženja i ležernog razgovora pije kava uz komad kolača. Kako je Hrvatska tijekom povijesti bila pod vlašću austrijske carevine, visoki krugovi hrvatskog plemstva oponašali su običaje austrijskog plemstva te tako donijeli kulturu kave i kolača u naše zemlje. Dakako, Hrvati su objeručke prihvatili taj običaj do kojeg i dan danas držimo.
  
Postoji mnoštvo recepata za kolače koji se savršeno stapaju s bogatim i delikatnim okusima kave, a svakako su među najpopularnijim oni recepti koji u sebi sadrže orašaste plodove. Oni se zbog svojih aromatičnih svojstava i visokog udjela ulja upotrebljavaju se u svim vrstama slastica, od sočnih biskvita i suhih kolača do kremastih torti. Postoji još jedan razlog zbog kojeg su kava i orašasti plodovi idealan spoj. Orašasti plodovi zbog visokog udjela esencijalnih masnih kiselina te vitamina i minerala važni su za pravilan rad srca. Kava, s druge strane, sadrži kofein - stimulans koji pozitivno djeluje na rad središnjeg živčanog sustava i ubrzava metabolizam. Stručnjaci preporučuju da tri šalice kave dnevno pozitivno djeluje na zdravlje, a konzumacija s orašastim plodovima čini pobjedonosnu kombinaciju. 
 
U tradicionalnim pučkim receptima koji se prenose s koljena na koljeno, orašasti plodovi poput lješnjaka, badema i oraha nezamjenjiv su sastojak. Tako su bademi ključan dio nadaleko poznate Rapske torte koja, prema legendi, potječe iz 12. stoljeća kada je prvi puta pripremljena papi Aleksandru III. prilikom njegova posjeta otoku Rabu. Na kontinentu se pak spremaju orehnjače iliti gužvare s orasima – dizano tijesto nadjeveno slojem mljevenih oraha čiji sočni okus odlično pirja nepcu uz mirisnu kavu. Pomalo egzotični orašasti plodovi poput indijskih oraščića, pistacija, pekan oraha, pinjola i muškatnih oraščića sve češće postaju dio slastičarskih rukotvorina. Topla aroma muškatnih oraščića koristi se za pripremu božićnih kolačića, a pinjoli se mogu pojačati slatku aromu savijače s jabukama. Osim toga, uz kavu idealni su i slatki kruh s mješavinom orašastih plodova, začina i suhoga voća, zatim krokanat s prženim lješnjacima te mandulat od badema i meda. Omiljeni su također američki slatki zalogaji brownies i muffini u kojima je kombinacija čokolade te krupnije mljevenih lješnjaka, badema ili pekan oraha idealna nadopuna blago citrusnoj aromi kave.
 
 


Nazad
 
 
 
 
back to top