InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 18.11.2019 || Špin na zagrebačkoj špici   |  Sudjelujte na 14. VINOcomu  |  Svježe mljevena kava vs. instant  |  10 godina Argeta Exclusive okusa  |  Uz mladu Frankovku i Graševinu obilježeno Martinje s potpisom Feravina  |  Burger King predstavlja Rebel Whopper: 100% Whopper, 0% meso  |  Predstavljanje Agrolaguninih proizvoda na zagrebačkoj špici  |  Dvije hrvatske kuće za odmor najbolje u Europi  |  METRO je ponosni partner prestižnog kulinarskog natjecanja Bocuse d'Or Croatia  |  Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije  |  Mlado Međimurje po drugi put oduševilo svježinom i pitkošću mladih vina  |   Legendarni Kaltenberg proslavio povratak na hrvatsko tržište  |  Valamar očekuje rast prihoda i operativne dobiti na godišnjoj razini između 8 i 10 posto  |  Vino uz žlicu: Variva s Dolca u Hiltonovu restoranu ReUnion  |  Dražen Boban novi predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK  |  Restoran Terbotz – jedinstvena gastronomija s najljepšim kontinentalnim pogledom u Hrvatskoj  |  Vinski razgovori uz destilate Rossi  |  Novi trendovi u svjetskom kulinarstvu i hotelijerstvu visoke kategorije na petom izdanju Istria Gour  |  Ekskluzivnom večerom u restoranu Oliveto završeno treće izdanje Aminess Wine&Gourmet Nights   |  Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji  |   ||
   

Hrvatska: I Dioklecijan bi to pio

02.05.2019
Na početku pune turističke sezone stiže velika fešta najboljih vina i delicija  u Dioklecijanovim podrumima u Splitu.
 

U organizaciji Slobodne Dalmacije  17. i 18. svibnja u  1700 godina starim podrumima rimskog imperatora, zaštićenog UNESCO-vog spomenika svjetske baštine, hrvatski vinari, naravno ponajviše dalmatinski, donijet će pokazati svoje ponos boce, svoja najbolja i najnovija vina, koje će posjetitelji otkrivati uz kušanje sireva, pršuta, ribe, maslinovih ulja i čokolada.
 
Vinarske legende, kao i neki novi mladi vinari, predstavit će  najbolje kapljice iz svojih podruma, pa će se u drevnom prostoru moći kušati cijeli mozaik vrhunskih vina Lijepe naše. Dalmacija će osim svjetskih vina  ponuditi i autohtone sorte. Kušat će se vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasine, imotsku kujundžušu, vrgoračku zlataricu i  trnjak. Slavonija će se  predstaviti svojim vrhunskim graševinama a bit će tu i traminac iz Iloka s obala Dunava. Bit će zastupljena i vina iz Hrvatskog zagorja. Krk će  ponuditi svoju žlahtine a Istra  malvaziju i teran.
 
Organizirat će se i radionica  "Renesansa šibenskih vina i vinograda". Na radionici „Ženska vina Korčule"   dr. Goran Zdunić  govorit  će o malo poznatim vinima kao što su cetinka, zlatarica blatska (majka pošipa) i grk koji je zapravo grkinja. Agrometeorolog Marko Vučetić ispričat će  što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima.
 
Saznat će se kakav je okus novih slatkih vina Dalmacije, kakva su vrhunska vina plavca malog brana u različito doba i što vinarima najnovije donosi Vinska omotnica. U sklopu Vinskog podruma i ove godine će  znalci iz Wineboxa Siniša Koceić i Alen Gulan za posjetitelje održavati Vinske škole.
Vino se pilo i u Rimsko doba. Mješalo se s vodom i raznim začinima a prema zapisima  Plinija Starijeg,  postojale su razne vrste vina. Zasigurno je i Dioklecijan uživao u vinu a tek da je imao današnja vina. No u njima će uživati posjetitelji skorašnje fešte u Splitu.



Nazad
 
 
 
 
back to top