InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 23.05.2019 || Novi međunarodni uspjeh Vina Laguna na DWWA natjecanju u Londonu  |  51. Izložba vina kontinentalne Hrvatske  |  Valamar objavio rezultate natječaja „Tisuću dana na Jadranskom moru“  |  Najljepši piknik u gradu oduševio brojne poznate  |   Istria Wine & Walk: Vrhunski istarski vinari oduševili šetače   |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Otvorena jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo!   |  Puklavec Family WInes s investicijom u sjevernoj Makedoniji ulazi na tržište crvenih vina  |  Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama, pršutom i vinom  |  Booking.com najavio mogućnost boravka u ekskluzivno rekreiranom međunarodnom sjedištu Ljudi u crnom™  |  U čast mediteranskoj kulturi življenja  |  Otvoren bistro Pomeri  |  Valamar Riviera najbolji poslodavac u turizmu i sedmi najpoželjniji među hrvatskim kompanijama  |  Prvo regionalno latte art natjecanje  |  Vinski razgovori uz Borisa Violića  |  Tradicionalni Vrgorac u Zagrebu održava se 18. svibnja  |  Istarska vina oduševila svjetski poznatu sommelierku  |  Počinju Daruvarski dani piva  |  Valamar Riviera će dioničarima isplatiti dividendu u iznosu od 1 kune po dionici  |   ||
   

Hrvatska: I Dioklecijan bi to pio

02.05.2019
Na početku pune turističke sezone stiže velika fešta najboljih vina i delicija  u Dioklecijanovim podrumima u Splitu.
 

U organizaciji Slobodne Dalmacije  17. i 18. svibnja u  1700 godina starim podrumima rimskog imperatora, zaštićenog UNESCO-vog spomenika svjetske baštine, hrvatski vinari, naravno ponajviše dalmatinski, donijet će pokazati svoje ponos boce, svoja najbolja i najnovija vina, koje će posjetitelji otkrivati uz kušanje sireva, pršuta, ribe, maslinovih ulja i čokolada.
 
Vinarske legende, kao i neki novi mladi vinari, predstavit će  najbolje kapljice iz svojih podruma, pa će se u drevnom prostoru moći kušati cijeli mozaik vrhunskih vina Lijepe naše. Dalmacija će osim svjetskih vina  ponuditi i autohtone sorte. Kušat će se vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasine, imotsku kujundžušu, vrgoračku zlataricu i  trnjak. Slavonija će se  predstaviti svojim vrhunskim graševinama a bit će tu i traminac iz Iloka s obala Dunava. Bit će zastupljena i vina iz Hrvatskog zagorja. Krk će  ponuditi svoju žlahtine a Istra  malvaziju i teran.
 
Organizirat će se i radionica  "Renesansa šibenskih vina i vinograda". Na radionici „Ženska vina Korčule"   dr. Goran Zdunić  govorit  će o malo poznatim vinima kao što su cetinka, zlatarica blatska (majka pošipa) i grk koji je zapravo grkinja. Agrometeorolog Marko Vučetić ispričat će  što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima.
 
Saznat će se kakav je okus novih slatkih vina Dalmacije, kakva su vrhunska vina plavca malog brana u različito doba i što vinarima najnovije donosi Vinska omotnica. U sklopu Vinskog podruma i ove godine će  znalci iz Wineboxa Siniša Koceić i Alen Gulan za posjetitelje održavati Vinske škole.
Vino se pilo i u Rimsko doba. Mješalo se s vodom i raznim začinima a prema zapisima  Plinija Starijeg,  postojale su razne vrste vina. Zasigurno je i Dioklecijan uživao u vinu a tek da je imao današnja vina. No u njima će uživati posjetitelji skorašnje fešte u Splitu.



Nazad
 
 
 
 
back to top