InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 04.06.2020 || Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće  |  Suradnja HTZ-a i renomiranog australskog portala Chef's Pencil  |  Otvaraju se objekti Jadrana d.d.  |  Okus ljeta u bočici- stigla je Somersby lubenica  |  Istarska priča o uspjehu i vinu  |  Bolt pokreće uslugu dostave hrane u Zagrebu - Bolt Food  |  Podrška Valamarovom programu za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“  |  Beč stimulira odlazak u restorane  |  Slovenija: Grad Ljubljana ugostiteljima smanjio najam  |  Jeste li već popili kavu u prvom virtualnom kafiću u Hrvatskoj?  |  HZJZ objavio pravila za hotelijere  |  Predlaže se vaučerska shema   |  Otvorena online vinoteka Iločkih podruma   |  Južnokorejski turistički časopis SRT uvrstio Hrvatsku i otok Rab u TOP 8 destinacija svijeta  |  Trend pada turističkih noćenja se nastavlja  |  Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima  |   Zajednica pustolovnog turizma HGK traži pokretanje svih aktivnosti  |  Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta   |  Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima  |  Nova akvizicija u Badelu 1862  |   ||
   

Hrvatska: HZJZ objavio pravila za hotelijere

12.05.2020
Uz niz općih pravila o fizičkoj udaljenosti od 1,5 metar, higijenskim i zaštitnim mjerama,HZJZ donosi preporuke za rad hotela, iznajmljivača, kampova ali i marina.


Kao što je poznato opča mjera fizičke udaljenosti je 1.5 metara izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine.
 
Preporučeno je pravilo fizičke udaljenosti od 1,5 metara koje  će se primjenjivati u cijelom prostoru kampova/marina i to na recepciji,  u ugostiteljskim objektima, na plažama, u redovima za čekanje u trgovinama, kioscima, hladnjacima. 
Raspored sjedećih mjesta u svim prostorijama ili ležaljke i suncobrani također trebaju biti raspoređeni na način da su jedni od drugih udaljeni 1,5 metar, a poštovati pravila maksimalnog broja dozvoljenih osoba u u zatvorenim prostorima sukladno definiranim kriterijima.

Higijenska i dezinfekcijska sredstva,  obavijesti

Na ulazima u hotelske ili zatvorene prostore te radne postore za zaposlenike preporuča se postaviti dovoljano dozatora s dezinfekcijskim sredstvom, osigurati zaštitnu opremu za zaposlenike  te osigurati dostatnu količinu jednokratnih papirnatih ručnika i ostalih jednokratnih materijala, sredstava i opreme za čišćenje i dezinfekciju.
Obavezne su obavijesti za informiranje gostiju o higijenskim postupcima, mjerama zaštite, a preporuka je staviti im informativni letak u smještajnoj jedinici ili ga dati prilikom prijave , kao i broj telefona odgovornih službi.

Recepcije - prijava/odjava u manje od 15 minuta...

Epidemiolozi predažu postavljanje pregrade od pleksiglasa ukoliko nije moguće održavati fizičku udaljenost I vrijeme prijave/odjave ispod 15 min. Predvorja i ostale javne prostore treba redovito prozračivati i učestalo dezinficirati  (npr. svakih sat vremena, a prostor prijema i odjave gostiju i učestalije). 
Poželjna je primjena tehnologije, odnosno obavljanja check-ina online i prijava od kuće uz opciju pronalaženja mogućnosti direktne prijave gosta na eVisitor, kao i primjena beskontaktnog odnosno plaćanja predračunom.
Savjetuje se gostima da najave svoju odjavu, kako bi im se mogao pripremiti račun i izbjeći zadržavanje na recepciji.

 Papirnati ručnici umjesto sušača ruku

Preporuka je i da se sušači za ruke zamijene jednokratnim papirnatim ručnicima uz redovite provjere uređaja za sapun i dezinfekcijska sredstva,.
Traži se i pojačano čišćenje javnih sanitarnih prostora, ograničenje istovremenog korištenja sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima.

Ako je moguće, organizirati dvosmjenski rad

Također se preporuča organiziranje dvosmjenskog rada, uz sat vremena razmaka između dvije smjene kako bi se obavilo čišćenje i dezinfekcija površina. 


Preporuka kampovima i marinama je da rade sa smanjenim brojem osoblja ukoliko je moguče.

Preporuke za održavanje tehničkoj službi održavanja

I dalje je potrebno uobičajeno održavanje higijenskih uvjeta bazenske vode, uz moguću primjenu maksimalnih dozvoljenih koncentracija klora te odvlaživanje natkrivenih bazena.
Opremi za pranje posuđa i rublja, klima i uređaja za grijanje i ventilaciju (HVAC) potrebno je posebnu pažnju posvetiti provjeravanju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru.
Preporuča se pojačana ventilacija hotelskih prostora npr. povećanjem broja ventilacija, povećanjem postotka vanjskog zraka koji cirkulira u sustav.
Preporuka je epidemiologa za korištenje wellnessa i saune vrijedi pravilo ograničenja broja osoba, posebice u zatvorenim objektima i prostorima, u skladu s raspoloživim prostorom, a traži se da se van funkcije stave sve vlažne saune i da se nastave koristiti samo suhe, kao npr. finska sauna.

HZJZ preporuča da se dolazak suradnih djelatnika (majstora, dostavljača itd.) organizira uz telefonsku najavu i mjerenje temperature prije dolaska.
•Izvor: HINA



Nazad
 
 
 
 
back to top