InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 25.03.2019 || Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri  |  Hrvatska proglašena najboljom destinacijom za poslovni turizam u 2018. godini!  |  Poreč u svibnju ponovno domaćin vrhunskog gastronomskog doživljaja ''Wine Nights'  |  Kabola Malvazija Amfora 2015. u završnici natjecanja ASI Contest for Best Sommelier of the World  |  Drama s kavom u Drami  |  Abeceda francuskog jezika za gurmane  |  Zagreb ovog proljeća postaje centar svijeta za sve hedoniste - stiže prvi R'n'B Weekend  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz Vina Laguna  |  Zagreb dobio gastro mjesto po svjetskim standardima, Franko's pizza & bar  |  Vino Dalmacije  |  Trs je naš  |  Završeno prvo izdanje Aminess Gourmet Laba   |  Završen dosad najveći Vinart Grand Tasting  |  Dodijeljeni kulinarski Oscari i predstavljeno drugo izdanje Gault&Millau Croatia 2019.  |  Vina Laguna nastavljaju nizati uspjehe  |  U Hrvatsku stigle još dvije nove MICHELINOVE zvjezdice!  |  Gault&Millau Croatia 2019. – još nas par dana dijeli do noći kulinarskih Oscara  |  Valamar u 2018. godini ostvario dvoznamenkasti rast poslovnih rezultata  |  Oda francuskoj kuhinji uz gala večeru Gout de/Good France   |  Središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske u četvrtak i petak u Požegi   |   ||
   

Hrvatska: Gault&Millau Croatia 2019. – još nas par dana dijeli do noći kulinarskih Oscara

01.03.2019
Počelo je odbrojavanje. Ostalo je još samo pet dana do najvećeg godišnjeg slavlja hrvatskih chefova. U utorak, 5. ožujka, na gala događaju u Hotelu Esplanade Zagreb, okupit će se 130 kuhara iz cijele zemlje, različitih kuharskih preferencija, stilova, dobi, ali ujedinjenih u kvaliteti svoga rada.
 
 
 
Svi će oni prisustvovati gala večeri i promociji Gault&Millau Croatia 2019., drugog izdanja za Hrvatsku tog vodećeg svjetskog gastronomskog vodiča. S velikim iščekivanjem pratit će i dodjelu prestižnih godišnjih Gault&Millau trofeja, pravih kulinarskih Oscara kojima vodič želi nagraditi najbolje među njima.

U ovogodišnjem opsežnijem izdanju vodiča, na više od 400 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavljeno je 150 restorana i 70 POP lokala te 113 vina iz cijele Hrvatske. Po prvi puta uvršteni su i neki od vodećih hrvatskih hotela. Uz tiskani vodič, korisnicima mobilnih telefona dostupna je i aplikacija G&M-a.

Inspektori Gault&Millau obišli su restorane svih cjenovnih kategorija, jer vodič pridaje veliku važnost kvaliteti hrane koja nije nužno vezana za skupe restorane. Svojim korisnicima Gault&Millau nudi izbor restorana za svaku prigodu i za svačiji džep, sa željom njegovanja cijele restoranske scene. Ugostiteljima poručuje da svojim gostima moraju uvijek pružiti ono najbolje, bilo da se radi o pučkim jelima poput „štrukla” ili profinjenim kulinarskim kreacijama s kavijarom i jastogom. Važno je da su namirnice vrhunske kvalitete i da su odraz terroira, odnosno gastronomske kulture određene destinacije.
 
Da bi se razvila gastronomija, Gault&Millau smatra da ključnu ulogu u jednakoj mjeri moraju imati i veliki chefovi kuhinja i mali kuhari. Uvjet je da jedni i drugi prepoznaju vrijednost svake namirnice, poštuju njihovu sezonalnost i u pripremu jela unose svoje znanje, svoju kreativnost i, nadasve, svoje emocije. Zato su chefovi i kuhari u središtu pažnje ovog gastronomskog vodiča.

Chef Vjeko Bašić, prvi dobitnik trofeja Chef godine Gault&Millau Croatia 2018., dodijelit će nagradu Mladi talent 2019., a bit će dodijeljene i nagrade - Chef godine 2019., Veliki chef sutrašnjice 2019., Chef tradicijske kuhinje 2019., Chef slastičar 2019. i Najbolji POP 2019.

„Bio sam stvarno ponosan kada mi je prošle godine dodijeljen trofej Chefa godine. Na dodjeli nagrada bio je cijeli vrh hrvatskih kuhara, a mene su proglasili najboljim. Posebno sam ponosan jer je u obrazloženju navedeno kako je presudila emocija koju su osjetili inspektori kada su nas posjetili”, ističe chef Vjeko Bašić.

Podršku hrvatskim chefovima na dodjeli trofeja dat će i novi predsjednik tvrtke Gault&Millau International, Jacques Bally, kojemu će gala večera u Zagrebu biti prvi službeni međunarodni nastup od kad je izabran na taj položaj. Jedan od glavnih pokrovitelja Gault&Millau Croatia je i Hrvatska turistička zajednica, koja je prepoznala važnost vodiča za promociju Hrvatske kao vrhunske eno i gastronomske destinacije na međunarodnoj turističkoj sceni. Vodič Gault&Millau prisutan je u 28 zemalja. Stekao je veliko poštovanje kulinarske struke te je danas prepoznat kao jedan od najvažnijih gastronomskih vodiča na svijetu, jer afirmira lokalnu hranu i vina svake zemlje, a time i kulturu i običaje.



Nazad
 
 
 
 
back to top