InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 09.12.2019 || Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |  Dvadeset šest hrvatskih tvrtki na sajmu luksuznog turizma ILTM   |  Novo ruho Škrleta moslavačkih vinara  |  Vinski razgovori uz vinariju Poletti  |  Počeo je gourmingle na Fuliranju   |  Francuski paradoks u Feričancima  |  Gault&Millau Croatia i Kotányi – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom  |  Subway otvara svoj drugi restoran u samom centru Zagreba  |  Humanoidni robot Viktorija novi je promotor turističke ponude Zagrebačke županije  |  Beč ovaj tjedan postaje raj za pivoljupce  |  Istraživanje MasterIndex otkriva: 48% nas planira zimovanje u inozemstvu, a najpopularnija su advent  |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2019  |  Čarobni spa svijet koji ćete obožavati ove zime  |  Vinski razgovori uz vina Pilato   |  Fuliranje is coming to town  |  Špin na zagrebačkoj špici   |  Sudjelujte na 14. VINOcomu  |   ||
   

Hrvatska: Francuski paradoks u Feričancima

29.11.2019
Da su Francuzi veliki hedonisti potvrđuje i njihov lifestyle, ali i prehrana koja sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina. Unatoč tome, u toj je zemlji zabilježena mala stopa smrtnosti i oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti debelog crijeva.
 
 
 
Glavni je razlog vino, a Francuzi su poznati po tome što ga rado piju uz omiljeno jelo. To su potvrdila i suvremena istraživanja pa znanstvenici tvrde da osobito crno vino  (naravno – samo ako se pije u umjerenim količinama) može smanjiti rizik bolesti i do 30 posto.
 
Prije nekoliko godina Farmaceutski fakultet u Bordeauxu utvrdio je da procijanidin, sastojak kojeg sadrže samo crna vina, sprječava arteriosklerozu i umanjuje mogućnost za infarkt. Dokazano, najviše procijanidina sadrži frankovka, sorta koja najbolje rezultate daje u Feričancima.
 
U središtu ovog malog slavonskog mjesta podrumi su Feravina, a njegove se vrhunske Frankovke osim u Europi, piju i u dalekom Meksiku, pa čak i na Karibima. Zbog iznimne kvalitete ovog vina Feravino je dobilo status „Kuće Frankovke".

„U podrumu iznimno zahtjevna sorta, frankovka traži kreativnost i veliku posvećenost, pa je izazov za svakog ambicioznog enologa. Vrhunskim Frankovkama - iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – Feravino želi pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena", ističe Martin Kovačević, glavni enolog Feravina.  

Stari podrum Feravina iz 1804. i vinogradi na padinama Krndije u okruženju šume posljednjih godina privlače sve više gostiju, a Feričanci će uskoro dobiti i prvi wellness centar s ritualima i tretmanima baziranim na vinu. Naime, prema ambicioznom projektu kurija Mihalović u neposrednoj blizini vinarije uskoro će postati atraktivan heritage hotel s wellness centrom i bazenom. Investicija je vrijedna oko 6 milijuna eura, a prvi gosti mogli bi doći već sljedeće godine.     



Nazad
 
 
 
 
back to top