InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 04.06.2020 || Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće  |  Suradnja HTZ-a i renomiranog australskog portala Chef's Pencil  |  Otvaraju se objekti Jadrana d.d.  |  Okus ljeta u bočici- stigla je Somersby lubenica  |  Istarska priča o uspjehu i vinu  |  Bolt pokreće uslugu dostave hrane u Zagrebu - Bolt Food  |  Podrška Valamarovom programu za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“  |  Beč stimulira odlazak u restorane  |  Slovenija: Grad Ljubljana ugostiteljima smanjio najam  |  Jeste li već popili kavu u prvom virtualnom kafiću u Hrvatskoj?  |  HZJZ objavio pravila za hotelijere  |  Predlaže se vaučerska shema   |  Otvorena online vinoteka Iločkih podruma   |  Južnokorejski turistički časopis SRT uvrstio Hrvatsku i otok Rab u TOP 8 destinacija svijeta  |  Trend pada turističkih noćenja se nastavlja  |  Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima  |   Zajednica pustolovnog turizma HGK traži pokretanje svih aktivnosti  |  Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta   |  Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima  |  Nova akvizicija u Badelu 1862  |   ||
   

Hrvatska: Francuski paradoks u Feričancima

29.11.2019
Da su Francuzi veliki hedonisti potvrđuje i njihov lifestyle, ali i prehrana koja sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina. Unatoč tome, u toj je zemlji zabilježena mala stopa smrtnosti i oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti debelog crijeva.
 
 
 
Glavni je razlog vino, a Francuzi su poznati po tome što ga rado piju uz omiljeno jelo. To su potvrdila i suvremena istraživanja pa znanstvenici tvrde da osobito crno vino  (naravno – samo ako se pije u umjerenim količinama) može smanjiti rizik bolesti i do 30 posto.
 
Prije nekoliko godina Farmaceutski fakultet u Bordeauxu utvrdio je da procijanidin, sastojak kojeg sadrže samo crna vina, sprječava arteriosklerozu i umanjuje mogućnost za infarkt. Dokazano, najviše procijanidina sadrži frankovka, sorta koja najbolje rezultate daje u Feričancima.
 
U središtu ovog malog slavonskog mjesta podrumi su Feravina, a njegove se vrhunske Frankovke osim u Europi, piju i u dalekom Meksiku, pa čak i na Karibima. Zbog iznimne kvalitete ovog vina Feravino je dobilo status „Kuće Frankovke".

„U podrumu iznimno zahtjevna sorta, frankovka traži kreativnost i veliku posvećenost, pa je izazov za svakog ambicioznog enologa. Vrhunskim Frankovkama - iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – Feravino želi pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena", ističe Martin Kovačević, glavni enolog Feravina.  

Stari podrum Feravina iz 1804. i vinogradi na padinama Krndije u okruženju šume posljednjih godina privlače sve više gostiju, a Feričanci će uskoro dobiti i prvi wellness centar s ritualima i tretmanima baziranim na vinu. Naime, prema ambicioznom projektu kurija Mihalović u neposrednoj blizini vinarije uskoro će postati atraktivan heritage hotel s wellness centrom i bazenom. Investicija je vrijedna oko 6 milijuna eura, a prvi gosti mogli bi doći već sljedeće godine.     



Nazad
 
 
 
 
back to top