InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 25.03.2019 || Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri  |  Hrvatska proglašena najboljom destinacijom za poslovni turizam u 2018. godini!  |  Poreč u svibnju ponovno domaćin vrhunskog gastronomskog doživljaja ''Wine Nights'  |  Kabola Malvazija Amfora 2015. u završnici natjecanja ASI Contest for Best Sommelier of the World  |  Drama s kavom u Drami  |  Abeceda francuskog jezika za gurmane  |  Zagreb ovog proljeća postaje centar svijeta za sve hedoniste - stiže prvi R'n'B Weekend  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz Vina Laguna  |  Zagreb dobio gastro mjesto po svjetskim standardima, Franko's pizza & bar  |  Vino Dalmacije  |  Trs je naš  |  Završeno prvo izdanje Aminess Gourmet Laba   |  Završen dosad najveći Vinart Grand Tasting  |  Dodijeljeni kulinarski Oscari i predstavljeno drugo izdanje Gault&Millau Croatia 2019.  |  Vina Laguna nastavljaju nizati uspjehe  |  U Hrvatsku stigle još dvije nove MICHELINOVE zvjezdice!  |  Gault&Millau Croatia 2019. – još nas par dana dijeli do noći kulinarskih Oscara  |  Valamar u 2018. godini ostvario dvoznamenkasti rast poslovnih rezultata  |  Oda francuskoj kuhinji uz gala večeru Gout de/Good France   |  Središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske u četvrtak i petak u Požegi   |   ||
   

Hrvatska: Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri

29.11.2018
I ove godine, od 1. prosinca 2018. do 6. siječnja 2019., u restoranima sjeverozapadne Istre održavaju se Dani jadranskih lignji, gourmet manifestacija koja nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora i jačati svijest o njihovoj vrijednosti u kuhinji.

 

„Ovom gourmet manifestacijom želimo valorizirati i predstaviti jadranske lignje, vrhunsku lokalnu namirnicu koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu, a dio je naše bogate gastronomske kulture. Dani jadranskih lignji predstavljaju dodatni motiv posjeta sjeverozapadne Istre tijekom božićnih blagdana, a posjetitelji će osim uživanja u delicijama koje su za ovu priliku posebno pripremili chefovi poznatih restorana, zasigurno uživati i u ostalim ljepotama koje nudi sjeverozapadna Istra", izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke Zajednice Grada Umaga.


Da je domaća lignja uistinu slasan zalogaj koji se može pripremiti na tradicionalan način, ali i kroz nove zanimljive kombinacije pokazat će chefovi sedam restorana koji su za ovu priliku osmislili posebne menije po povoljnim cijenama. U restoranima Melon i Nono u Umagu, Vili Vilola u Savudriji, Astarea u Brtonigli, Lux Casino Hotel Mulino i Rondo u Bujama i San Benedetto u Novigradu, posjetitelji će moći uživati u kulinarskim delicijama i bogatsvu okusa jadranskih lignji, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.


Jadranske lignje u posljednih pola stoljeća postale su omiljeni specijalitet, koji se često nalazi na blagdanskom stolu. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca. Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtjevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane. 


Stoga, sve koji žele kušati bogate jelovnike na bazi domaćih lignji pozivamo da posjete sjeverozapadnu Istru u vrijeme Dana jadranskih lignji, a više informacija nalazi se na web stranici Colours of Istria.



Nazad
 
 
 
 
back to top