InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 25.02.2020 || Talijanska slastičarka koja obožava hrvatsku makovnjaču  |  Vinski razgovori uz vina i likere Fiolić i najavu Zadar Wine Festivala   |  Aminess jedina turistička kompanija nagrađena certifikatom Poslodavac Partner  |  Najbolji hostel na svijetu dolazi na prvu hrvatsku konferenciju o hostelima   |  Osnovana Zajednica poslovnog turizma HGK  |   Vanja Halilović imenovana na poziciju direktorice marketinga tvrtke Kutjevo d.d.  |  Vinart Grand Tasting - nezaobilazno mjesto za sve koji se žele ozbiljno baviti vinom  |  Vodeći hotelijeri i investitori okupljaju se idući tjedan u Zagrebu  |  Kvaliteta najvažnija, ali uz realne cijene  |  Peta godina rekordnih razina turističkih noćenja  |  Vinari trebaju snažniju potporu države  |  McDonald's nagrađen jer zaposlenicima omogućava da ostvare svoj potencijal   |  EN PRIMEUR 2020.:nikad veći broj istarskih vinara i mladih Malvazija  |  Hrvatski vinari u Parizu  |  U Malom Lošinju otvoren prvi HoReCa centar na cresko-lošinjskom otočju  |  Bogati program 6. Whisky Faira Zagreb  |  Vinski razgovori uz noviju istarsku vinariju Valenta   |  San Mauro Muškat momjanski – priča o skladu prirode i ljudske ruke  |  Vino uz slasticu u Procaffeu  |  En Premieur 2020: Istarski vinari na jedan dan sele u Zagreb  |   ||
   

Europa: Češki homebreweri se organiziraju

14.09.2016
Svekolikoj pivarskoj javnost daje se na znanje da je upravo niknuo Ceh domaćih pivara, stoji u proglasu, koji je u ime novoosnovane strukovne udruge čeških homebrewera napisao član Vijeća Ceha kućnih pivara Petr Novotný, pojašnjavajući zašto je i kako došlo do osnivanja Ceha.

Sve je počelo oko projekta Pivařka - Tajna domaćeg pivarstva, koji je započeo kao prikupljanje recepata za kućno kuhanje piva, da bi trojica protagonista projekta sada odlučili izdati istoimenu knjigu, za što su već potpisali ugovor s izdavačem, prenosi Pivnica.net.

„U kontaktima s drugim kućnim pivarima uvjerili smo se da češkom homebrewingu manjka organiziranosti, koja bi nam olakšala zajedničko zadovoljavanje svojih potreba i interesa," nastavlja inženjer Novotný. „Dijelom su za to krivi i zakoni koji nam ne idu u prilog." Organizator najvećeg natjecanja domaćih proizvođača piva Kostelecké chmelovárek, Petr Měrka lijepo je to definirao: „Problem imamo s legislativnom, ponovili smo to tisuću puta - zakon o trošarini nas hobističke pivare drži na kratkom lancu, velikodušno nam dopuštajući da kuhamo 200 litara piva godišnje po domaćinstvu. 

To je naprosto smiješno, jer u kućanstvu mogu imati dva odrasla sina i primati mnoge goste. Osim toga moramo carinskoj upravi prijaviti planiranu količinu proizvedenog piva i adresu na kojoj kuhamo. Zato se mnogi ljudi ustručavaju javno govoriti o svim hobiju, bojeći se inspekcija. Premašiti granicu od 200 litara je, naime, više nego lako. Naši kolege vinari imaju kudikamo bolju situaciju, jer je njihov godišnji limit 2000 litara, ništa ne moraju prijavljivati, a vino smiju čak i prodavati. Stoga se kućni pivari opravdano osjećaju diskriminiranima i zato je češka homebrewerska svena tako rascjepkana i anonimna."

Zato je pokrenuta inicijativa okupljanja homebrewera i njihovo organiziranje, kako bi mogli ukazivati na svoj status i zajedno rješavati probleme. Želja im je promicanje zajednički interesa i podizanje razine kvalitete češkog homebrewinga. U vodstvo udruge uključeni su iskusni kućni pivari, te ljudi koji vode online projekt mape kućnih pivara.

U dugoročne ciljeve udruge spadaju izmjena zakona o trošarinama, suradnja s drugim udrugama, edukacija zainteresiranih za kućno kuhanje piva, suradnja s certificiranim degustatorima, odnosno sucima, ishođenje pogodnosti za članove u e-shopovima sirovina, i mnoge druge stvari.



Nazad
 
 
 
 
back to top