InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 24.01.2020 || Vinski razgovori uz hercegovačku vinariju Podrumi Vukoje 1982 i ljubavne romane   |  Vinkovo u Iločkim podrumima kao uvod u uspješnu vinogradarsku godinu  |  Feričanačko vince za pamćenje  |  Prvi hrvatski festival za mlade vinare  |  Najava: Billy Abbott s The Whisky Exchangea na 6. Whisky Fairu  |  Hrvatski izlagači na najvećem nautičkom sajmu u Europi - BOOT  |   Remaris postao novi distribucijski i tehnološki partner Settlea  |  Prestižna oznaka ADAC Superplatz 2020 za čak četiri Valamarova kamping ljetovališta  |  Aminess Sirena dobio nagradu ADAC Superplatz 2020  |  VINUM.IN - promocija drugog broja časopisa  |  Izvoz pjenušaca porastao za 35 posto  |  Badnjak na Fuliranju - riblji meni za prste polizati  |  Journal pop up We Love Local  |  Idealan spoj: orašasti plodovi i kava  |  Nova gastro ponuda na Fuliranju  |  METRO bilježi najsnažniji rast veleprodajnog poslovanja u 10 godina  |  Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |   ||
   

Hrvatska: Abeceda francuskog jezika za gurmane

14.03.2019
Nakon uspješnih uvodnih predavanja za sommeliere i profesionalce, radionica za vinoljupce u Zagrebu, Osijeku, Rijeci u projektu koji traje od 2016. – i ove se godine nastavljaju radionice za ljubitelje francuskih vina i francuskoga jezika u mjesecu frankofonije u Zagrebu i Rijeci.

 

U ponedjeljak, 18.3. 2019.,  u 19h30  „Francuski i vino" predstavit će vina doline Rhône u zagrebačkom restoranu  Kuhinja.  

Radionica je koncipirana kao edukativna večera na kojoj se kreće od snalaženja na vinskoj karti Francuske, točnije - zaustavlja na obalama i obroncima  rijeke Rhone - Côtes du Rhône – spominju se važni  pojmovi na francuskom, piju francuska vina, kušaju francuski sirevi, neka francuska jela  i  uče se čitati imena sorti doline Rhône: crvenih  - grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, terret noir, carignan, picardan i bijelih - clairette, piquepoul, rousanne, marsanne, bourboulenc, viognier ... Uz kušanje pet vina, Chef de Cuisine DEJAN DAVIDOVIĆ sprema jela s na francuski način i uz francuski začin  . Radionica je predviđena za 10 ljudi. 
Više na: https://www.facebook.com/events/261570244769908/


 U četvrtak,  28.3. 2019 „Francuski i vino" stiže i u Rijeku i predstavlja francuske sorte u hrvatskom ruhu uz potporu Francuske Alijanse Rijeka, u  caffe& wine baru Kod Zajca
U okviru programa "Dani frankofonije u Rijeci 2019", Francuska alijansa Rijeka organizira vinsku degustaciju i edukaciju - za sve sadašnje i buduće ljubitelje francuskog jezika i - vina.  Na degustaciji će se kušati nekoliko primorskih i istarskih vina koja se baziraju na francuskim sortama: pjenušac dobrodošlice, viognier, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon (+ cuvée iznenađenja). Edukaciju vodi prof. francuskog jezika i književnosti Marija Vukelić koja se bavi i vinskim prezentacijama, edukacijama i organizacijom vinskih događaja, a pokrenula je radionice Francuski i vino za željom da se francuski jezik ponovno uči u struci koja ga jako treba – ugostiteljstvo i turizam.  Radionica je predviđena za 30 ljudi, prijave „Kod Zajca" na tel: 091 2851850  ili na mail: robim777@gmail.com.  Više na: https://www.facebook.com/events/2142173876073976/ 


O FRANCUSKOM JEZIKU U VINSKOM SVIJETU 

Važnost francuskog jezika u vinskome svijetu ali i u svakodnevnom životu vinoljubaca, znalaca, novinara koji prate vinske i gastronomske teme - svakim je danom sve veća, a za prave ljubitelje vina te posebice profesionalce nije luksuz nego - potreba. Lijepo je – i neophodno, kada vinsko znanje prati točan izgovor vinskih pojmova jer znanje je uvijek - dugoročno ulaganje i može nam donijeti  samo bolje i više.  Projekt „FRANCUSKI I VINO  - „Francuska abeceda za gurmane" spoj je dviju strasti voditeljice projekta - jezika i gastronomije, a istodobno spoj dvaju postojećih projekata „Malo kazalište, strani jezici kroz glumu" kojim učenici metodom kazališta (pokretom, igrom, plesom, kušanjem) na iznimno razigran i veseo način uče francuski jezik - te nesvakidašnjih radionica spajanja vina i hrane po slovima abecede  - „Abeceda finih zalogaja i gutljaja".   www.facebook.com/abecedafinihzalogaja 

O predavačici i idejnoj začetnici 

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica je vinske Akademije WSET, kreativka, jezikoslovka, voditeljica dječjeg kazališta na talijanskom i francuskom – „Malo kazalište", organizatorica  je zanimljivih radionica  Art&wine made in Croatia, Abeceda finih zalogaja i gutljaja te suorganizatorica vinskih festivala i događaja, direkorica festivala Salon of Sparkling Wines Zagreb.  U svome metodičkome pristupu, bilo u radu s djecom ili odraslima, koristi sva osjetila,  pa se tako francuski  počinje učiti okusom i mekoćom kroasana i mirisom nekog francuskog parfema. Odrasli uz osjetilne radionice spajanja hrane i vina po slovima abecede, uvijek dobiju i neku izvornu priču o vinu ili hrani ili detalj koji im ostaje u sjećanju – i tako lakše zapamte – naučeno.  Uz vinski certifikat  WSET L2 koji joj pomaže u vinskom svijetu, prof. Vukelić odlikovana je Akademskim palmama  francuskog ministarstva obrazovanja za zasluge promicanja francuskoga jezika, a za metodu učenja kroz kazalište dobila je Priznanje "Europska oznaka jezika". Stalno se usavršava na seminarima za profesore i na vinskim edukacijama, radionicama, prezentacijama, te povremeno radi prezentacije za vinare uz poseban individualan marketinški pristup. Uz devizu „Učenje je strast i radost" promiče cjeloživotno učenje i potiče okolinu na produbljivanje znanja, ponajprije u područjima kojima se  (profesionalno) bave, a onda i – drugdje jer „Znanje je in".


 



Nazad
 
 
 
 
back to top