InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 24.09.2020 || Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |  Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |  Zaplovite mirnim morima u ljeto iz snova  |  Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma  |  Čaroban Rose iz Kutjeva za osvježavajuće uživanje u Ljetu  |  Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   ||
   

Hrvatska: „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

15.09.2020
U petak, 11.9. u Brodskom Stupniku održan je zabavno-edukacijski događaj za novinare - berba novinara, popularno nazvana „Press Berba Brodski Stupnik.
 
 
 
 Iako je dugogodišnja tradicija ovoga kraja za vrijeme berbe napraviti veliko slavlje u čast loze i njezinih plodova koji nam donose vrhunska vina, ove je godine „velika berba" (35. Stupnička berba grožđa) morala biti otkazana zbog poštivanja epidemioloških mjera. To ipak nije bio razlog da se o berbi ne piše – iz osobnog iskustva. Stoga je, prema ideji tvrtke Zlatne riječi, organiziran događaj u kojemu su se dvije ekipe novinara (domaći i gosti) okušali u branju, prema strogim pravilima berbe, jer je pobrano grožđe odmah išlo u preradu.
 
Natjecale su se ekipe pod imenom suorganizatora „TZ općine Brodski Stupnik" i „TZ Brodsko-posavske županije", nakon što im je upute za branje dao enolog vinarije Galić , Alen Zadravec. „Važno je brati pravilno (i po normi za svaku sortu),  ali nije najbitnije da netko bude prvi, nego da se bere kvalitetno grožđe - treba uvijek brati zdravo grožđe, bobica mora doći neoštećena do vinarije, u protivnom može doći do oksidacije ili truleži. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i „ući u lozu", a najvažnije je da ne ostane „neobrana grožđa". Ako na lozi ostane grožđa, posao se nije dobro obavio i tu se odbijaju minute (dobiju se penali).  Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!„ 
 
Nakon detaljnih uputa, berba je krenula, a iskusnijom i boljom pokazala se ekipa Brodsko-posavske županije, u kojoj su bili „domaći" berači, koji su pobijedili.  Njihove su kašete bile punije, a imali su i manje zaostaloga grožđa na trsevima. Nagrade je dodijelio hotel Stupnički dvori  - poklon bon za noćenje s doručkom i korištenjem SPA bila je prva nagrada, a utješne nagrade su bile butelje vrhunskih vina Galić za sve sudionike.  Uspješna novinarska berba „zalila se" finim Galićevim pjenušcem, a Stupnički dvori počastili su goste ručkom s oznakom standarda „Okusi graničarskog Posavlja": na jelovniku je bila legirana juha od graševine,  pačja prsa na posteljici od celera te fantastične tačkrle s domaćim pekmezom od šljiva.
 
Direktorica TZ općine Brodski Stupnik, Mateja Pejanović bila je iznimno zadovoljna ovim događanjem i istakla: „Trudimo se stalno razvijati, raditi na diversifikaciji proizvoda, a to je definitivno naš eno-gastro turizam. Mislim da je ova press berba doista lijepa akcija, dolaskom novinara iz regionalnih medija povećava se vizibilitet i čuje se o našem vinogorju i izvan granica Brodsko-posavske županije".
 
Gosti su zaključili da je  Brodsko-posavska županija jedan od (još uvijek) neotkrivenih bisera s jedinstvenim gastro-identitetom  koji poziva da ga se otkrije, upozna, zavoli u svim godišnjim dobima. Jesen u vinogradima je posebno lijepa, osim ukusnih plodova odiše najtoplijim jesenjim bojama te poziva na što dulji boravak u prirodi.  Iskoristite ovu toplu jesen i provedite vikend u  Stupničkim dvorima, koji, osim fine hrane i vina nude i hektare brežuljkastih puteva (kroz vinograde, voćnjake, uz ribnjake)  za rekreaciju, hodalje,  šetnje  - daleko od gradske vreve i svakodnevnoga stresa. 




Nazad
 
 
 
 
back to top