InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Subota, 18.01.2020 || Prestižna oznaka ADAC Superplatz 2020 za čak četiri Valamarova kamping ljetovališta  |  Aminess Sirena dobio nagradu ADAC Superplatz 2020  |  VINUM.IN - promocija drugog broja časopisa  |  Izvoz pjenušaca porastao za 35 posto  |  Badnjak na Fuliranju - riblji meni za prste polizati  |  Journal pop up We Love Local  |  Idealan spoj: orašasti plodovi i kava  |  Nova gastro ponuda na Fuliranju  |  METRO bilježi najsnažniji rast veleprodajnog poslovanja u 10 godina  |  Otvoren prvi slovenski burger bar Lars&Sven u zagrebačkom Branimir mingle mallu  |  Nezaboravno božićno druženje uz omiljene Franck čajeve i zanimljive koktele s čajem  |  Vinarija Jakopić na promociji u International Business Hotelu predstavila svu raskoš svojih etiketa  |  Vino uz žlicu (i vješalicu) u Magazinskoj kleti  |  Dvadeset šest hrvatskih tvrtki na sajmu luksuznog turizma ILTM   |  Novo ruho Škrleta moslavačkih vinara  |  Vinski razgovori uz vinariju Poletti  |  Počeo je gourmingle na Fuliranju   |  Francuski paradoks u Feričancima  |  Gault&Millau Croatia i Kotányi – predblagdanska gastronomija sa ženskim potpisom  |  Subway otvara svoj drugi restoran u samom centru Zagreba  |   ||
   

Češka: Raste broj malih pivovara

20.03.2018

Broj malih, lokalnih pivara u Češkoj posljednjih godina raste, nakon što su za vrijeme komunizma desetljećima zatvarane. Oronule pivovare u toj centralnoeuropskoj zemlji, ponovo se otvaraju i oživljavaju lokalnu tradiciju spravljanja piva koja datira iz 10. stoljeća.
 
 
Pivo iz malih pivovara za sada se može probati samo u kraju gdje se i spravlja jer je proizvodnja još suviše mala da bi ga bilo i za izvoz. Česi, koji piju najviše piva po stanovniku u svijetu, pozdravljaju trend otvaranja lokalnih pivovara jer je to potvrda identiteta zemlje. U pivovari Hostivar, izvan centra Praga, godišnje se popije oko 400.000 čaša piva, proizvedenog na licu mjesta samo za goste pivnice. Recept za takvo pivo, je kažu, recept za uspjeh.

Kuhamo četiri osnovne sirovine - voda, ječam, hmelj i kvasac... Zanimljivo je što nijedna mala pivovara u Češkoj nije konkurentna, a kvaliteta je dobra u svakoj. Mi pivari smo kao obitelj, uvijek smo se savjetovali i pomagali, te nam je i kvaliteta slična. Proizvodnja piva nije prva industrija u Češkoj, ali smo najveći konzumenti, František Polaček, radnik pivovare.

U prosjeku, godišnje se, po glavi stanovnika popije oko 150 litara ovog pića, što proizvodnju piva svrstava među uspješnije industrije. U Češkoj sada radi više od 300 malih pivovara, ali njihova produkcija čini tek 1,2 posto ukupne proizvodnje piva u zemlji. Kapacitet malih pivovara je zadovoljenje potreba lokala.

U prosjeku se ovdje proizvede i popije oko tisuću piva dnevno. Ovisi i koje doba godine je. Zimi se manje piva pije, ali je u ljetnom periodu potrošnja znatno veća. U Češkoj trenutno postoji nešto manje od 400 malih pivovara i uglavnom sve rade po istom principu, objašnjava on.

Većina od oko 600 pivara koje su početkom 20. st. radile na teritoriju Češke, zatvorena je kada su komunisti došli na vlast i u cijeloj zemlji je ostala samo jedna mala pivovara. Međutim samo tijekom 2014. u Češkoj je otvoreno 50 novih malih pivovara. Danas ih ima nešto manje od 400.
 
(Izvor: N1)

Nazad
 
 
 
 
back to top