InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 16.09.2019 || U najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019.  |  Prvo izdanje 'Goložece di Orsera'  |   Dva Zlata s elitnih vinskih scena dodijeljena vinima Iločkih podruma!   |  Valamar osigurao slobodan dan svim roditeljima prvašića  |  METRO poziva startupove da se prijave na program METRO Xcel  |  Radenska Adriatic na sajmu Agra osvojila tri zlatne medalje  |  Projekt G.E.T. STARS počeo je dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.  |  Kvalitetnije brendiranje domaćih vina lijek protiv jeftinog uvoza  |  Tko u Europi najviše uživa u svježe mljevenoj kavi?  |  Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018 – za sve one koji traže nešto novo u sljubljivanju hrane i  |  MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |  U METRO-u potražite nove vinske etikete renomirane vinarije Zlatan otok  |  U Termama Tuhelj svečano otvoren luksuzni kamp Vita  |   U Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu  |  Ultimativni Gin & Tonic doživljaj  |  Kava koja osvaja svijet-Cold Brew  |  Booking.com kreirao Avo-Condo  |   ||
   

Češka: Raste broj malih pivovara

20.03.2018

Broj malih, lokalnih pivara u Češkoj posljednjih godina raste, nakon što su za vrijeme komunizma desetljećima zatvarane. Oronule pivovare u toj centralnoeuropskoj zemlji, ponovo se otvaraju i oživljavaju lokalnu tradiciju spravljanja piva koja datira iz 10. stoljeća.
 
 
Pivo iz malih pivovara za sada se može probati samo u kraju gdje se i spravlja jer je proizvodnja još suviše mala da bi ga bilo i za izvoz. Česi, koji piju najviše piva po stanovniku u svijetu, pozdravljaju trend otvaranja lokalnih pivovara jer je to potvrda identiteta zemlje. U pivovari Hostivar, izvan centra Praga, godišnje se popije oko 400.000 čaša piva, proizvedenog na licu mjesta samo za goste pivnice. Recept za takvo pivo, je kažu, recept za uspjeh.

Kuhamo četiri osnovne sirovine - voda, ječam, hmelj i kvasac... Zanimljivo je što nijedna mala pivovara u Češkoj nije konkurentna, a kvaliteta je dobra u svakoj. Mi pivari smo kao obitelj, uvijek smo se savjetovali i pomagali, te nam je i kvaliteta slična. Proizvodnja piva nije prva industrija u Češkoj, ali smo najveći konzumenti, František Polaček, radnik pivovare.

U prosjeku, godišnje se, po glavi stanovnika popije oko 150 litara ovog pića, što proizvodnju piva svrstava među uspješnije industrije. U Češkoj sada radi više od 300 malih pivovara, ali njihova produkcija čini tek 1,2 posto ukupne proizvodnje piva u zemlji. Kapacitet malih pivovara je zadovoljenje potreba lokala.

U prosjeku se ovdje proizvede i popije oko tisuću piva dnevno. Ovisi i koje doba godine je. Zimi se manje piva pije, ali je u ljetnom periodu potrošnja znatno veća. U Češkoj trenutno postoji nešto manje od 400 malih pivovara i uglavnom sve rade po istom principu, objašnjava on.

Većina od oko 600 pivara koje su početkom 20. st. radile na teritoriju Češke, zatvorena je kada su komunisti došli na vlast i u cijeloj zemlji je ostala samo jedna mala pivovara. Međutim samo tijekom 2014. u Češkoj je otvoreno 50 novih malih pivovara. Danas ih ima nešto manje od 400.
 
(Izvor: N1)

Nazad
 
 
 
 
back to top